5 van 2 stemmen

Thaise curry met paksoi, kipballetjes en cashew

1 uur 10 min
Hoofdgerecht
Curry

Samenwerking – Wij zijn dol op snelle curry’s thuis en ik heb daarom altijd wel een pakje Thaise currypasta in de voorraadkast staan. Zeker voor doordeweeks vind ik dat een uitkomst, omdat ik dan snel een heerlijk, smaakvol gerecht op tafel kan toveren. Zoals bijvoorbeeld deze Thaise curry met paksoi, …

Samenwerking – Wij zijn dol op snelle curry’s thuis en ik heb daarom altijd wel een pakje Thaise currypasta in de voorraadkast staan. Zeker voor doordeweeks vind ik dat een uitkomst, omdat ik dan snel een heerlijk, smaakvol gerecht op tafel kan toveren. Zoals bijvoorbeeld deze Thaise curry met paksoi, kipballetjes en cashewkruim. Een maaltijd boordevol groenten en malse kipballetjes. Die je trouwens ook achterwege kunt laten en dan is je curry helemaal plantaardig.

Originele currypasta die gemaakt wordt in Thailand

Lezers die mij al langer volgen weten dat mijn favoriete currypasta van Fairtrade Original is. Daarom ben ik nog trotser dat ik jullie mag vertellen dat ik met ze ga samenwerken! Fairtrade Original is zo’n mooi, origineel merk. Al hun producten worden bij de oorsprong gesourced en geproduceerd. De lokale producenten krijgen een eerlijke prijs betaald zodat zij een leefbaar inkomen verdienen. En dat is helaas nog steeds hard nodig in veel landen in de wereld.

In het geval van de Thaise rode currypasta, die ik gebruikt heb voor dit recept, komen de rijpe pepers direct uit Thailand. De kruidenboerinnen die werken voor Fairtrade Original weten die feilloos te vinden en zij geven ook de inspiratie voor de recepturen van de currypasta. Deze wordt vervolgens in Thailand bereid en vers verpakt in Bangkok. Zo wordt de originele smaak bewaard tot in onze keukens en niet geheel onbelangrijk, de currypasta is volledig plantaardig.

De rode pepers die gebruikt worden voor deze pasta zijn iets heter dan de groene pepers, maar ze geven ook meer smaak. Wanneer je met kinderen eet, kun je altijd wat minder van de currypasta toevoegen voor een mildere smaak. Zo heb ik onze jongens ook curry leren eten. Inmiddels gaat er een gewoon een heel pakje in, zelfs de jongste van 5 eet nu met liefde zijn bordje op.

Naast de currypasta heb ik ook de kokosmelk van Fairtrade Original gebruikt, misschien wel hun bekendste product en niet zonder reden. De kokosnoten komen uit Sri Lanka en worden lokaal tot romige kokosmelk geperst. Binnen een uur zit de melk al in de blikken en daarna worden deze per boot naar Nederland getransporteerd.

Ben je een ‘sauzig’ type, gebruik dan een blik van 400 ml. Als je een drogere saus fijn vindt, gebruik dan een blik van 200 ml. Handig dat er twee formaten zijn, want zo verspil je niets.

Kom, we gaan deze lekkere Thaise curry met paksoi maken!

Ingrediënten

  • 350 gr kipgehakt
  • 1 sjalot, gesnipperd
  • 1 pakje Fairtrade Original Thaise rode currypasta, zie notities
  • 1 tl fijngehakte knoflook
  • 1 tl fijngehakte gember
  • 50 gr paneermeel
  • zout
  • zwarte peper
  • zonnebloemolie of andere plantaardige olie
  • 250 gr wortel, in dunne plakjes
  • 2 zoete puntpaprika’s, in reepjes
  • 1 paksoi, in stukjes
  • 1 blik Fairtrade Original kokosmelk, 200 of 400 ml, zie toelichting in intro
  • 50 gr cashewnoten, ongebrand en ongezouten, grof gehakt
  • 2 tl sambal badjak, die vind je ook in het assortiment van Fairtrade Original
  • 300 gr Fairtrade Original bruine rijstnoedels, witte rijstnoedels kunnen ook, maar doordeweeks vind ik de extra vezels altijd fijn
  • optioneel: fijngehakte lente-ui en/of verse korianderblaadjes
  • Meng het kipgehakt met 1 tl van de gesnipperde sjalot, 1 tl van de Thaise rode currypasta, 1 tl knoflook, 1 tl gember, de paneermeel, snuf zout en snufje peper. Meng met je handen goed door elkaar en draai er kleine balletjes van. Leg deze op een bord en zet 30 minuten in de koelkast zodat ze stevig worden.
  • Verhit daarna een hapjespan en schenk 1 eetlepel zonnebloemolie in de pan. Bak de kipballetjes rondom bruin (zet het vuur niet te hoog) en schep daarna uit de pan.
  • Fruit de rest van de sjalot voor 2 minuten. Roer de rest van de Thaise rode currypasta erdoor en bak nog een paar minuten mee tot het heerlijk gaat geuren.
  • Bak de wortel 2 minuten mee. Roerbak daarna de puntpaprika en paksoi 2 minuten mee.
  • Schenk de kokosmelk in de pan en leg de kipballetjes in de saus. Roer rustig door, breng aan de kook, draai het vuur daarna iets lager en laat 10 minuten pruttelen zonder deksel op de pan.
  • Bak ondertussen de gehakte cashewnoten in een koekenpan met 1 theelepel zonnebloemolie en 2 tl sambal badjak. Bak een minuut of 5 tot de noten goed gaan geuren. Roer regelmatig en schep daarna over in een bakje.
  • Bereid de bruine rijstnoedels volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Serveer de Thaise curry met de bruine rijstnoedels en garneer met het cashewkruim en lente-ui en/of koriander naar keuze.

Notities

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Dit is een samenwerking met Fairtrade Original. Lees ook hier mijn disclaimer.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)