Maak een cadeautje van je kerst hoofdgerecht

Cadeautjes onder de kerstboom, ik word er altijd heel erg vrolijk van. Maar je kunt ook een kerstcadeau van je hoofdgerecht maken! Het enige wat je daarvoor nodig hebt zijn 2 rollen koelvers bladerdeeg en een vulling naar keuze. Wedden dat je gasten het fantastisch vinden om dit geserveerd te krijgen? Ik vertel jullie in deze blog hoe je de cadeautjes maakt en ik geef een aantal tips voor de vulling.

cadeautje-van-je-kerst-hoofdgerecht-tante-fanny-3

Wat je nodig hebt voor 4 personen

– 1 stuk ossenhaas (diamanthaas kan ook) van 400 gram
– boter of ghee
– peper
– zout
– 1 sjalot, gesnipperd
– 50gr cantharellen, fijngehakt
– 1 takje rozemarijn, blaadjes fijngehakt
– flinke hand spinazie, grof gehakt
– 2 rollen koelvers bladerdeeg (mijn favoriet is van Tante Fanny)

cadeautje-van-je-kerst-hoofdgerecht-tante-fanny-5

Wat je gaat doen

Als je ossenhaas gebruikt is het belangrijk om zorgvuldig te werk te gaan. Je maakt namelijk kleinere pakketjes en dan garen ze sneller door in de oven. De truc is om ze te bevriezen en dan komt het helemaal goed. Het grote voordeel daarvan is dat je het perfect kunt voorbereiden.

Bak je stuk ossenhaas rondom bruin aan in een hete koekenpan met boter of ghee. Bestrooi in de pan met peper en zout. Laat daarna afkoelen en snijd in 4 gelijke delen. Fruit in de tussentijd in dezelfde pan de sjalot en voeg de cantharellen en fijngehakte rozemarijn toe. Als de cantharellen net gaan slinken, roer je de spinazie erdoor totdat deze ook is geslonken. Breng op smaak met peper en zout. Schep over in een vergiet en laat uitlekken. Laat verder afkoelen en knijp daarna nog het laatste beetje vocht eruit.

Haal 1 rol bladerdeeg uit de koeling en laat 5 minuten op temperatuur komen. Rol daarna uit en snijd aan de zijkant 1 strook eraf waar je 2 sterren (of andere kerstvormpjes) kunt uitsnijden met een vormpje. Snijd de rest in 4 gelijke vierkanten. Leg 1 stuk ossenhaas op een vierkant en schep daar een 1/4 van het spinaziemengsel op. Je kunt ook een deel onder het vlees leggen en nog een deel erboven. Vouw de boven- en onderkant van het bladerdeeg over het vlees en leg daarna een 2e plak bladerdeeg erover. Knijp de zijkanten met beleid dicht. Alsof je een cadeautje ervan maakt. Zet een kommetje met koud water naast je en plak met vochtige vingers alle randjes goed dicht. Herhaal dit met je 2e cadeautje. Steek 2 versieringen uit de strook bladerdeeg en leg die bovenop het cadeautje. Snijd daarna nog 4 dunne reepjes en leg die over de zijkanten die je hebt ingedrukt. Knijp dit, wederom met beleid, dicht en ‘plak’ vast met water.

Herhaal dit alles met je 2e rol bladerdeeg totdat je 4 cadeautjes hebt. Deze pak je vervolgens voorzichtig in vershoudfolie en leg je in de vriezer tot gebruik. Ideaal voor de kerstdagen, want je kunt ze al een week eerder maken. Op de dag van het kerstdiner verwarm je de oven voor op 200 graden. Leg de cadeautjes op bakpapier in de oven en bak ze 30-35 minuten totdat de bovenkant goudbruin is. Wil je absolute zekerheid, steek dan een kerntemperatuurmeter in het midden van 1 pakketje en haal ze eruit als deze 45 graden aangeeft. Laat nog 10 minuten rusten en serveer.

Variaties:
– Dit recept kun je ook perfect maken met varkenshaas. Deze hoef je echter niet in te vriezen en deze kunnen gelijk in de oven. Bak ze circa 25-30 minuten op 200 graden.
– Je kunt de cadeautjes ook vullen met gekruid gehakt. Bak ze vervolgens in 30-35 minuten op 200 graden af.

cadeautje-van-je-kerst-hoofdgerecht-tante-fanny-6

Wil je wat delen over dit recept? Stuur me dan een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram. Liefs, Francesca

Reacties over “Maak een cadeautje van je kerst hoofdgerecht”

  1. Echt prachtig! en het lijkt me super lekker 🙂 Dit maak ik komende Pasen en dan natuurlijk met een kuikentje of een ei erop 😉

Reacties zijn gesloten.