5 van 1 stem

Tjap tjoy met kip

30 minuten
Hoofdgerecht
Chinees

Een ideaal gerecht om lekker veel groenten te serveren bij de avondmaaltijd is bij ons thuis tjap tjoy. Dit van oorsprong Chinese gerecht betekent letterlijk ‘gemengde groenten’ en daarvoor kun je veel verschillende groentesoorten gebruiken. Bij ons thuis eten ze het liefst tjap tjoy met kip en daarvoor krijgen jullie …

Een ideaal gerecht om lekker veel groenten te serveren bij de avondmaaltijd is bij ons thuis tjap tjoy. Dit van oorsprong Chinese gerecht betekent letterlijk ‘gemengde groenten’ en daarvoor kun je veel verschillende groentesoorten gebruiken. Bij ons thuis eten ze het liefst tjap tjoy met kip en daarvoor krijgen jullie vandaag van mij het recept.

Tjap tjoy is een populair gerecht uit de Kantonese keuken. Het bestaat uit knapperige, snel gewokte groenten zoals paksoi, taugé, wortel en soms paddenstoelen, vaak gecombineerd met kip, garnalen of tofu. In de traditionele Chinese keuken wordt tjap tjoy bereid met een lichte saus van sojasaus, oestersaus en knoflook. In Nederland is tjap tjoy vooral bekend als een kleurrijk, gezond wokgerecht dat bij de meeste Chinees-Indische restaurants te vinden is. Het wordt vaak geserveerd met rijst of bami, en kan gemakkelijk worden aangepast aan verschillende smaken.

Ik voeg zelf graag ui, wortel, broccoli en paprika toe aan mijn ‘vernederlandste’ tjap tjoy met kip en zo wordt ook deze variant heerlijk kleurrijk. Je kunt het met basmatirijst (witte of volkoren) of zilvervliesrijst serveren.

Ben je dol op de Chinese keuken? Maak dan ook eens deze char siu kip met paksoi en rijst.

Ingrediënten

  • 300 gr kipfilet
  • 1 tl sesamolie
  • 1 tl + 3 el oestersaus
  • zwarte peper
  • 1/2 el + 1 el maizena
  • 1 ui, in grove ringen
  • 250 gr winterwortel, in halve maantjes
  • 1 stronk broccoli (of 400 gr), alleen de roosjes (de stronk kun je invriezen voor een soep)
  • 1 rode paprika, in dunne reepjes
  • 400 ml koud water
  • 1 el sojasaus
  • 1 tl knoflookpasta
  • 1/2 kipbouillonblokje, verkruimeld
  • rijstolie of andere plantaardige olie
  • zout
  • serveer met basmati- of zilvervliesrijst

Aan de slag!

  • Snijd de kipfilet in dunne plakjes. Klop 1 tl sesamolie met 1 tl oestersaus, een snuf zwarte peper en ½ el maizena door elkaar in een kom en meng dit met de plakjes kipfilet. Zet in de koelkast voor 15 minuten.
  • Klop in een andere kom 1 el maizena door 400 ml koud water en klop daarna 3 el oestersaus, 1 el sojasaus, 1 tl knoflookpuree, een snuf zwarte peper en het verkruimelde ½ kipbouillonblokje erdoor.
  • Verhit een wok of hapjespan en schenk hier een scheutje rijstolie in. Bak eerst de kip op hoog vuur rondom bruin aan en schep daarna weer uit de pan.
  • Zet het vuur iets lager en bak de ui en wortel voor 5 minuten met een snufje zout. Voeg de roosjes broccoli toe en roerbak nog 3 minuten. Als laatste komt de paprika erbij, bak deze 1 minuut.
  • Schenk de saus in de pan, voeg de kip toe en roer alles goed door. Laat 5 minuten pruttelen en check of de broccoli beetgaar is. Zodra dit het geval is, is je tjap tjoy met kip klaar. Proef ook even of je het goed op smaak vindt, ik vind zelf nog wat extra zwarte peper erg lekker.
  • Serveer de tjap tjoy met kip met basmati- of zilvervliesrijst.

Notities

  • Met dit recept maak je een hoofdgerecht voor 4 personen.
    Voeg gerust andere groenten toe, dit is ook een ideaal gerecht om restjes groenten mee op te maken.
  • Hou je van pit, bak dan ook nog een fijngehakte rode peper mee met de ui en wortel.
  • Liever vega, laat dan de kip eruit en voeg bijvoorbeeld extra paddenstoelen toe.
  • Je kunt de kip ook vervangen door garnalen of beef.
  • Bereiding: 30 minuten

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer