Kijk, ik vind een eiersalade met mayonaise echt nog wel lekker op z’n tijd, maar tegenwoordig prefereer ik toch echt een gezonde eiersalade die ik de hele week door kan eten. En dan ook nog graag eentje met extra eiwitten, vezels én veel smaak.
In deze gezonde eiersalade zit dat allemaal! Naast een basis variant die lekker klassiek is, maakte ik ook nog eens drie smaakvariaties. Een guacamole-achtige constructie met avocado, limoen, koriander en een vleugje chili. Een Italiaanse variant met gedroogde tomaat, olijven en basilicum. En een Oosterse variant met geraspte wortel, lente-ui, sojasaus en sesam.
Het geheime ingrediënt van deze gezonde eiersalade is…gemengde bonen! Die ik gewoon uit pak of pot haal en dan het liefst een combinatie van bruine, kidney- en witte bonen. Die zijn namelijk al lekker zacht van zichzelf en laten zich goed prakken. Je proeft er uiteindelijk niets van in de eiersalade, met uitzondering van de romige structuur.
Hieronder vind je per variant de ingrediënten voor 1 portie die je kunt verdelen over 2 mais- of rijstwafels, een cracker of een boterham. Qua voedingswaarden zit iedere portie eiersalade op gemiddeld 200 kcal, 12 g eiwitten en 4 g vezels.
Geniet ervan!Meer gezonde recepten met eieren? Hier vind je ze allemaal.
Ingrediënten
Versie 1: klassiek
- 1 ei, hardgekookt
- 40 gr gemengde bonen, uit pot of pak, afgespoeld en uitgelekt
- 40 gr bleekselderij, fijngesneden
- 1 tl sjalot, gesnipperd
- 50 gr Griekse yoghurt 2%
- 1 – 2 tl grove mosterd, naar smaak
- 1 tl Classic Egg specerijen van Euroma
- 1 tl witte wijnazijn
- zout
- zwarte peper
- maak optioneel af met: fijngehakte bieslook en pul biber
- serveer op: maiswafel of volkoren cracker
Versie 2: guacamole
- 1 ei, hardgekookt
- 40 gr gemengde bonen, uit pot of pak, afgespoeld en uitgelekt
- ½ eetrijpe avocado
- 1 tl sjalot, gesnipperd
- 25 gr Griekse yoghurt 2%
- 1 tl fijngehakte koriander
- 1 tl limoensap
- pul biber of chili flakes naar smaak
- zout
- zwarte peper
- maak optioneel af met: extra pul biber en verse koriander
- serveer op: maiswafel of geroosterde volkoren tortilla met blaadjes spinazie
Versie 3: Italiaans
- 1 ei, hardgekookt
- 40 gr gemengde bonen, uit pot of pak, afgespoeld en uitgelekt
- 30 gr zongedroogde tomaat, fijngesneden
- 10 gr olijven, fijngesneden
- 1 tl sjalot, gesnipperd
- 50 gr Griekse yoghurt 2%
- 1 tl fijngehakte basilicum
- ½ tl gedroogde oregano
- 1 tl rode wijnazijn
- zout
- zwarte peper
- maak optioneel af met: blaadjes verse basilicum
- serveer op: maiswafel of in een geroosterde volkoren pita met extra rucola
Versie 4: Oosters
- 1 ei, hardgekookt
- 40 gr gemengde bonen, uit pot of pak, afgespoeld en uitgelekt
- 40 gr wortel, geraspt
- 10 gr lente-ui, fijngehakt
- 1 tl sjalot, gesnipperd
- 50 gr Griekse yoghurt 2%
- 1 tl sojasaus
- 1 tl rijstazijn
- zout
- zwarte peper
- maak optioneel af met: sesamzaadje en extra fijngehakte lente-ui
- serveer op: rijstwafel of in een little gem blad, je kunt het ook gebruiken voor een koude noedel bowl
Aan de slag!
Voor alle versies:
- Doe alle ingrediënten in een platte kom en prak het goed fijn met een vork. Roer alles door elkaar heen en proef. Breng naar wens verder op smaak met zout en peper.
- Serveer op een maiswafel, cracker, in een pita of op brood. Of bewaar afgedekt in de koelkast voor maximaal 2 dagen.
Notities
- Met dit recept maak je per versie een eiersalade voor 1 portie. Ik maak voor een royale, voedzame lunch zelf vaak een dubbele portie.
- Maak gerust voor meerdere dagen. Je kunt de eiersalade, afgedekt, tot 3 dagen goed houden in de koelkast.
- Deze zijn ook heerlijk als gezond borrelhapje voor een feestje!
- Bereiding: 15 minuten per versie
Eet smakelijk, ik hoop dat je gaat genieten van deze gezonde eiersalade! Laat je het me weten door een review achter te laten? Dat kan helemaal bovenaan het recept door op de sterren te klikken. Een toelichting op je rating is fijn, maar niet verplicht.
Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious
