Zodra het lente is, verandert mijn behoefte aan eten. De dagen worden langer, de zon laat zich steeds vaker zien, maar de ochtenden en avonden kunnen nog flink fris zijn. Juist dan is deze Italiaanse broodsoep perfect. Je haalt de zon op je bord met rijpe tomaten en basilicum, terwijl de warme bouillon, bonen, het geroosterde brood en een vleugje chili je verwarmen en voeden.
Deze Italiaanse broodsoep is een kruising tussen pappa al pomodoro en ribollita – twee Toscaanse klassiekers die draaien om eenvoud, smaak en het gebruik van restjes. De tomaten en basilicum uit de pappa al pomodoro en de voedzaamheid van ribollita komen samen in dit bord. En geloof mij: dit wil je maken op een lenteavond met een dekentje op de bank. Of de rest van het jaar natuurlijk, want deze broodsoep kun je ook perfect maken met ingrediënten die je al in de voorraadkast hebt staan in combinatie met wat oud (volkoren) brood.
Op zoek naar het klassieke recept voor pappa al pomodoro? Dat recept vind je hier.

Ingrediënten
- 6 sneetjes volkoren zuurdesembrood (oud brood is prima)
- olijfolie
- zout
- 1 + 4 teentjes teentjes knoflook, fijngehakt
- chilivlokken, naar smaak
- 1 ui, gesnipperd
- 4 trostomaten, grof gehakt
- 1 blik (Ã 400 gr) San Marzano tomaten
- 500 ml groentebouillon (zie tip in de notities)
- 1 blik (Ã 400 gr) cannellini bonen
- handje basilicumblaadjes, grof gehakt
- zwarte peper
Ook nodig
- oven met bakplaat
Aan de slag!
- Maak eerst de croutons. Verwarm de oven voor op 200 graden (onder- en bovenvarmte) en bekleed een bakplaat met bakpapier. Scheur het brood in grove stukken en meng met een flinke scheut olijfolie, zout, 1 tl fijngehakte knoflook en chilivlokken naar smaak. Verspreid over de bakplaat en rooster ze in 15 – 20 minuten goudbruin en krokant. Schep tussendoor een keer om.
- Voor de soep verhit je een scheut olijfolie in een ruime (braad)pan. Fruit de ui met een snuf zout circa 5 minuten op middelhoog vuur tot deze glazig is. Zet het vuur lager als de ui verkleurt. Voeg de knoflook toe en bak 1 minuut mee.
- Voeg daarna de verse tomaten toe en bak nog 2 minuten mee. Schenk het blik San Marzano tomaten erbij, gevolgd door de groentebouillon. Roer goed door en laat de soep 10 minuten zachtjes pruttelen. Duw de tomaten stuk met je spatel.
- De laatste 2 minuten gaan de cannellinibonen en basilicum erbij. Breng op smaak met zwarte peper. Proef of het nog iets extra nodig heeft (eventueel wat extra chilivlokken als je van pit houdt).
- Serveer de soep in kommen met een flinke hand van de krokante broodcroutons erop, wat extra basilicum, een sliertje olijfolie extra vergine en nog wat versgemalen zwarte peper.
Notities
- Met dit recept maak je een royaal voorgerecht voor 4 personen of een maaltijdsoep voor 2 – 3 personen.
- Als je de soep wilt uitbreiden voor meer personen als maaltijdsoep kun je extra brood, extra bonen en/of extra groenten (denk aan kool of spinazie) toevoegen. Voeg dan ook wat extra bouillon toe.
- Heb je soep over? De volgende dag is ‘ie misschien nog wel lekkerder, het brood zuigt zich dan vol met alle smaken. Voeg eventueel nog een scheutje bouillon toe bij het opwarmen als je hem iets dunner wilt.
- Ik ben groot fan van de groentebouillon van Aneto, die is puur natuur en heel goed van smaak. Je koopt ‘m in pakjes van 500 ml en ik heb ze te koop gezien bij zowel AH als Jumbo.
- Bereiding: 40 minuten
Eet smakelijk, ik hoop dat je gaat genieten van deze Italiaanse broodsoep! Laat je het me weten door een review achter te laten? Dat kan helemaal bovenaan het recept door op de sterren te klikken. Een toelichting op je rating is fijn, maar niet verplicht.
Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.