Francesca’s weekmenu #201: De lente is begonnen!

Het is lente! Niet alleen op de kalender, maar ook in mijn hoofd. En langzaam zie ik al echte lentegroenten in de winkels verschijnen, zelfs de witte asperges! Die ik nog niet gegeten heb trouwens, ik wacht altijd op de officiële start van het seizoen. Verliefd ben ik op de …

Het is lente! Niet alleen op de kalender, maar ook in mijn hoofd. En langzaam zie ik al echte lentegroenten in de winkels verschijnen, zelfs de witte asperges! Die ik nog niet gegeten heb trouwens, ik wacht altijd op de officiële start van het seizoen.

Verliefd ben ik op de frisse lentegerechten, net zoals ik ieder jaar weer blij ben als de herfst zich aankondigt. Eigenlijk hou ik van ieder jaargetijde met zijn specifieke producten en smaken. Maar nu is het tijd voor de lente, kom maar op! In mijn keuze voor de gerechten van het nieuwe weekmenu begin je de lente al langzaam te proeven en de komende tijd zal ik veel gaan koken met lentegroenten. Hebben jullie nog verzoekjes, laat dan een reactie achter hieronder! Volgende week heb ik weer een kookdag, wie weet neem ik jouw verzoekje wel mee :-). Eet lekker!

Maandag

Door af en toe eens je reguliere pasta te vervangen door een groentevariant krijg je heel makkelijk extra veel groenten binnen. En het is ook nog eens heerlijk om te eten. Maak bijvoorbeeld eens deze courgette spaghetti met walnootpesto.

Duurzame tip: Heb je walnootpesto over? Dat smaakt ook heerlijk op een broodje of cracker of maak er de volgende dag een salade mee. En wat denk je van een soepje waar je een lepel doorheen roert?

Dinsdag

Een van mijn grote favorieten van de lente en zomer is een poké bowl. Die ik dus vrijwel nooit eet in de herfst en winter. Deze poké bowl met zalm, avocado en komkommer is de grootste favoriet thuis!

Duurzame tip: heb je groenten over van de garnituren? Hussel die de volgende dag door elkaar in een kom met sesamolie en een lekkere azijn voor de lunch of als bijgerecht.

Woensdag

De kipfilet voor dit gerecht wordt gemarineerd met balsamicoazijn, mosterd en honing. Daardoor wordt deze heerlijke mals, lekker in combinatie met de geroosterde aardappel en broccoli uit de oven.

Donderdag

Parelcouscous is een fijne basis voor salades. Door de grovere structuur krijgt je salade daardoor een lekkere bite. In deze salade combineerde ik de parelcouscous met gegrilde aubergine, worstjes en paprika.

Duurzame tip: Je kunt de lamsworstjes uit deze salade laten (voeg dan extra groenten toe zoals bijvoorbeeld courgette, spinazie of raapstelen. Of vervang ze door vegetarische worstjes.

Vrijdag

Doordat ik een paar prachtige producten uit Zuid-Tirol kreeg, raakte ik geïnspireerd voor deze risotto met rode wijn en appel. Zalige combi en echt een comfort food gerecht voor de vrijdag.

Duurzame tip: Heb je risotto over? Maak er dan de volgende dag risottoballetjes van. Deze arancini (lees hier het basisrecept) zijn heerlijk voor de borrel. Je kunt er ook risotto pancakes van bakken. Maak daarvoor kleine pannenkoekjes van de koude risotto en bak deze in royaal boter. Keer ze om als de pannenkoekjes aan een kant goudbruin en krokant zijn. Risotto de volgende dag weer opwarmen kan trouwens wel, maar de risotto zal nooit meer zo lekker smaken. Ik doe het soms wel en dan verwarm ik de risotto al roerende in de pan met een beetje bouillon.

Zaterdag

Een heerlijk broodje voor het weekend! Ik at mijn vingers nog net niet op terwijl ik deze tuna melt broodjes met paprika-courgettespread at :-). In het recept geef ik ook nog tips voor de kliekjes én een bonusrecept voor een vegetarische pasta met paprika en courgette.

Zondag

Ik vond dit oude recept toen ik mijn receptenindex aan het bijwerken was en wist gelijk dat ik het weer eens met jullie wilde delen! Want deze snelle tarte tatin is ideaal voor overgebleven fruit en heel makkelijk om te maken. In het recept gebruikte ik ananas en kokos, maar het smaakt ook heerlijk met appel en peer en zelfs banaan en kiwi.

Bewaar het weekmenu op Pinterest!

Wil je het weekmenu opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

Geniet van de gerechten uit dit weekmenu! Als je een foto deelt op social media, vergeet dan niet om mij te taggen met #francescakookt. Zo kan ik je foto terugvinden en dat vind ik hartstikke leuk om te zien.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)