Francesca’s Weekmenu #273 – Voel je goed #3

De tweede week van de Voel je Goed Challenge is achter de rug! Ik vond ‘m deze week wat lastiger dan de eerste week. Misschien kwam het door de kou, maar ik merkte dat ik veel meer behoefte had om te snoepen en vette dingen te eten (een goede vraag …

De tweede week van de Voel je Goed Challenge is achter de rug! Ik vond ‘m deze week wat lastiger dan de eerste week. Misschien kwam het door de kou, maar ik merkte dat ik veel meer behoefte had om te snoepen en vette dingen te eten (een goede vraag om aan Jonathan te stellen, dus dat ga ik zo doen). En mijn energieniveau lag lager, waardoor ik minder goed mijn focus kon vinden. Wel heb ik uren en uren gewandeld in de sneeuw! Volgens mijn Ommetje app bijna 9 uur in 1 week en dat was zalig. Volgende week gaat het vast weer beter. Ik bedenk me net ook dat dit weer de eerste week was dat de kinderen naar school gingen, dat is ook een omschakeling geweest die ik niet moet onderschatten, want nu ben ik weer een nieuw ritme aan het vinden. Ach, er gebeurt gewoon heel veel op dit moment, niet zo gek dat je er af en toe even af ligt ;-).

Deze week op het menu: kleur!

Deze week tover ik bij jullie, en mezelf, heel veel kleur op de borden! Want het weekmenu staat in het teken van kleur. Heel simpel: hoe meer kleur op je bord, hoe meer groenten (en soms ook fruit) er op ligt. Vaak ook meer variatie (denk aan minimaal 2 groenten) en meer voedingsstoffen. En je wordt er vrolijk van als je naar een kleurrijk bord kijkt, tenminste ik wel.

Tips voor meer kleur bij je ontbijt

    1. Voeg fruit toe aan je havermout, yoghurt met muesli of op je boterham met pindakaas (denk aan banaan).
    2. Voeg groenten toe aan je volkoren boterhammen met kaas, hüttenkäse of kipfilet. Denk aan sla of plakjes komkommer, wortel, radijsjes en tomaat.
    3. Bak een omelet met groenten en eet die op een volkoren boterham.

Tips voor meer kleur bij je lunch

    1. Maak een lunchsalade met bijvoorbeeld sla, 2 soorten rauwe groenten, blokjes kaas, gerookte kip of vis en wat noten.
    2. Eet kliekjes groenten van de avond ervoor als een bijgerecht bij je boterham.
    3. Bak volkoren groentepannenkoeken met groenten zoals ui/lente ui, spinazie, paprika en tomaat en een beetje geraspte kaas.

Tips voor kleurrijke tussendoortjes

    1. Ik blijf het herhalen: snackgroenten! Een bakje met komkommer, cherrytomaten, paprika en radijsjes is vaak al goed voor 100 – 150 gram groenten en het eet heel makkelijk weg.
    2. Vrolijke fruitsalade: zeker als je met meerdere mensen in 1 huis woont, snij dan ’s ochtends verschillende soorten fruit die je in een afgesloten schaal in de koelkast bewaard. Zo kan er de hele dag van gegeten worden.
    3. Rijstwafel met hüttenkäse, avocadospread of bietenspread met wat plakjes rauwe groenten of kiemen erop.

Nu aan de slag met het weekmenu

Ik heb voor deze week weer een gevarieerd menu gemaakt met lekkere recepten, ruimte voor vegetarische en veganistische dagen en natuurlijk veel groenten. Geniet ervan!

Maandag

Oeh, wat een lekker begin van de week met deze geroerbakte sperziebonen met krieltjes en gremolata. Je bent er zo mee klaar, het barst van de kleur en de smaak is zalig.

Dinsdag

Lekkere wokgroenten, zoetzure wortel, zachte kabeljauw en zilvervliesrijst. Alles in dit gerecht past goed bij elkaar en je serveert super kleurrijke bordjes.

Woensdag

Soepen zijn uitermate geschikt om kleurrijk te serveren. Zoals deze maissoep met aardappel en paprika, die makkelijk te maken is, volledig plantaardig en ook de allerkleinsten vinden deze soep heerlijk.

Donderdag

We zetten de oven aan het werk voor deze quinoasalade met boerenkool en granaatappel. De bospeen en venkel worden namelijk eerst geroosterd en daarna geserveerd met de quinoa en krokante boerenkool als een salade. De granaatappel maakt de salade helemaal af.

Vrijdag

Tijd voor comfort food vandaag! Ik heb mijn snelle kip cashew op het menu gezet vandaag en daar heb ik extra groenten aan toegevoegd. Je mag ‘m serveren met zilvervliesrijst, het hoeft niet ;-).

Zaterdag

Dit weekend heb ik een mooie uitdaging voor jullie. Heri heri is misschien wel een van de meest kleurrijke Surinaamse gerechten met de meeste historie. Waarover je hier alles leest, inclusief recept natuurlijk. In het gerecht gaat onder andere cassave, zoete aardappel, bakbanaan, Chinese tayer, kousenband en natuurlijk bakkeljauw. Helemaal niet ingewikkeld om te maken (je moet alleen even naar de toko of markt wandelen) en waanzinnig lekker.

Zondag

Kleurrijk, vooral heel oranje, ontbijten vandaag doen we met deze zoete aardappelpannenkoeken met wortel en rozijnen. Jong en oud worden hier heel gelukkig van.

Ga lekker aan de slag met de recepten en tips uit dit weekmenu. Als je nog vragen hebt of verzoekjes voor het volgende weekmenu, laat dan hieronder een reactie achter. Jonathan en ik zullen daar dan weer op reageren.

Succes met de derde week! Liefs Francesca, Jonathan en Imara

Bewaar het weekmenu op Pinterest!

Wil je het weekmenu opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

Geniet van de gerechten uit dit weekmenu! Als je een foto of je ervaring deelt op social media, vergeet dan niet om te taggen met #francescakookt en #VJGchallenge. We vinden het geweldig om te zien hoe jullie de challenge ervaren!

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)