5 van 1 stem

Kippeling met harissa mayo en frisse salade

35 minuten
Hoofdgerecht
Makkelijk

Ik publiceerde gisteren een sneak peek van dit gerecht op Instagram en toen ontplofte mijn inbox. En aangezien ik vroeg of jullie dit recept wilden hebben en daar met veel enthousiasme op werd gereageerd, hou ik me daar dan ook aan! Deze zelfgemaakte kippeling met harissa mayo en frisse salade …

Ik publiceerde gisteren een sneak peek van dit gerecht op Instagram en toen ontplofte mijn inbox. En aangezien ik vroeg of jullie dit recept wilden hebben en daar met veel enthousiasme op werd gereageerd, hou ik me daar dan ook aan!

Deze zelfgemaakte kippeling met harissa mayo en frisse salade heb ik al een keer eerder gemaakt tijdens een kookdag. Maar de smaak zat me nog niet lekker, het was niet zoals ik het in mijn hoofd had. Ik had wel prachtige foto’s, gemaakt door DeedyLicious, maar wat heb je nou aan een mooie foto als de smaak niet is zoals je het wilt. Dus ik heb ‘m nog een keer gemaakt, weer niet goed genoeg en gisteren dook ik voor poging 3 de keuken in. Recept volledig omgegooid en nu was ‘ie top! De kip is heerlijk op smaak met een krokant korstje. De harissa mayonaise past er heel goed bij en de salade met geroosterde peen, venkel, veldsla en mandarijntjes is een frisse begeleider.

Nog twee dingen vooraf: Ik koos voor kippendijen, omdat ik die veel lekkerder vind dan kipfilet. Maar de filets kun je hier uiteraard ook voor gebruiken. De kippeling kun je ook in de oven bakken. Spray ze dan wel eerst in met bakolijfolie en zet circa 20 minuten in de oven op 200 graden.

Ingrediënten

 • 500 gr bos- of winterpeen, geschild en in repen
 • 1 venkel, in 8 kwarten
 • bakolijfolie
 • 1 tl gemalen korianderzaad
 • zout
 • 1 el paprikapoeder
 • 1 tl gerookt paprikapoeder
 • 1/2 tl cayennepeper, minder mag ook
 • 1/4 tl pimentpoeder
 • 75 gr panko, Japans broodkruim
 • 400 gr kippendijen, in beetklare stukken
 • 2 eieren, losgeklopt
 • 4 el mayonaise
 • 1 tl (meer mag ook) harissa
 • olijfolie extra vergine
 • 1 blikje (300 gr) mandarijnpartjes op sap
 • witte wijnazijn
 • zwarte peper
 • 85 gr veldsla

Aan de slag!

 • Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg de wortels en venkel in een bakblik en meng met een snuf bakolie, korianderzaad en zout. Rooster 25 minuten, draai halverwege om.
 • Meng de specerijen met 1 tl zout en de panko. Haal ieder stukje kip eerst door het ei en daarna door het panko-mengsel.
 • Verhit een koekenpan met antiaanbaklaag en bak de kip met 2 el bakolie in circa 6 - 8 minuten gaar en goudbruin. Keer regelmatig.
 • Roer de mayonaise en harissa door elkaar. Klop een dressing van 4 el olijfolie extra vergine, 2 el mandarijnsap, 1 el witte wijnazijn, zwarte peper en zout.
 • Maak een salade van de veldsla, venkel, wortel, mandarijnpartjes en dressing. Zat er nog loof aan je venkel? Hak die dan fijn en strooi over de salade. Serveer alles samen.

Notities

 • Dit is een hoofdgerecht voor 4 personen.
 • Je kunt ook een fruitazijn gebruiken voor de dressing. Denk aan citroen, maar ook frambozenazijn (of deze geweldige granaatappelazijn) past er goed bij.
 • Bereiding: 35 minuten.

Recept & fotografie: Francesca

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)