Marokkaanse couscous met groenten

Tijdens mijn reizen naar Marokko heb ik verschillende keren de echte Marokkaanse couscous gegeten. Soms in combinatie met vlees of kip, maar ook vegetarisch. En vooral die laatste is me bijgebleven. Door de eenvoud op het bord, of serveerschaal in dit specifieke geval, in combinatie met de waanzinnige smaak.

Eenmaal thuisgekomen heb ik mijn eigen versie gemaakt. Ideaal om doordeweeks thuis te maken. Nou kan ik hier een heel verhaal gaan vertellen over hoe je couscous traditioneel moet bereiden, maar daar begin ik niet aan. Doordeweeks gebruik ik namelijk de voorgestoomde couscous die binnen no-time klaar is. Het is wel aan te raden om ook eens de couscous helemaal zelf te stomen. Doe dat in het weekend en vries daarna per portie in. Eerlijk is eerlijk, als je de couscous op deze manier bereidt is de smaak wel veel beter!

Wat je nodig hebt voor 4 personen

  • 1 ui
  • 2 winterwortels
  • 1 aubergine
  • 3 tomaten
  • boter
  • 1 el ras el hanout (wil je meer weten hierover, bekijk dan eens dit filmpje)
  • 2 tl kurkuma
  • 1 tl komijn
  • 1 plukje saffraan
  • heet water
  • zwarte peper
  • zeezout
  • 300 gr couscous
  • handje platte peterselie

Je kunt er ook nog andere groenten aan toevoegen, denk aan witte kool, prei, courgette, pompoen of knolselderij. Of stoof de laatste 5 minuten nog wat kikkererwten mee.

marokkaanse-couscous-met-groenten-3

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 40 minuten

  1. Snijd de ui in halve maantjes. Schil de winterwortels en snijd samen met de aubergine in grove, langwerpige stukken. De tomaten snijd je in vieren.
  2. Zet een stoof- of hapjespan op het vuur en smelt daar een klont boter in. Smoor de ui hier 5 minuten in met een snuf zout. Roer de ras el hanout, kurkuma en komijn erdoor en bak nog 1 minuut.
  3. Leg de groenten in de pan, schenk heet water erbij totdat de ze onder staan en roer de saffraan erdoor. Laat circa 20 minuten op laag vuur pruttelen met de deksel op de pan totdat de wortel net gaar is.
  4. Bereid op het laatst de couscous zoals je gewend bent. Je kunt daarvoor bouillon uit de stoofpan gebruiken.
  5. Proef de bouillon van de groenten en breng op smaak met zout en zwarte peper.
  6. Serveer de couscous op een grote schaal of op diepe borden en schep daar de groenten en een paar lepels bouillon over. Garneer met gehakte peterselie en serveer.

Het leuke van dit recept is dat je er alle kanten mee op kunt. Varieer met verschillende groenten of stoof eens rundvlees of kip mee. Ik ben benieuwd wat jullie ervan gaan maken!

Smakelijk delen en printen
Eetkalender 2019
met 210 recepten, weekmenu’s en duurzame tips

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Marokkaanse couscous met groenten”

  1. Die groenten zou je, om het nog wat ‘Marokkaanser’ te maken eigenlijk in een tajine moeten garen. Is nóg simpeler. Je doet alle ingrediënten behalve couscous, water en peterselie in een kom. Meng de kruiden en zout door een halve kop olie en giet dit over de groenten. Goed mengen en de inhoud van de kom in de Tajine doen. Laat in ongeveer een half uur gaar worden. Water is hierbij niet nodig . Mede door de tomaten komt er voldoende vocht vrij.

  2. Als je in Marokko bent geweest hoor je toch te weten dat couscous gestoomd moet worden minstens 2 keer beter nog een keer meer, couscous die geweldt word is eigenlijk nog rauw en niet lekker wat de structuur betreft.