5 van 1 stem

Mediterraanse fried rice van kliekjes groenten

30 minuten
Hoofdgerecht
Vegetarisch

Een van de leukste dingen om te doen, vind ik koken met kliekjes. Iets maken zonder vooropgezet plan kan de lekkerste nieuwe gerechten opleveren. Oké, heel soms niet, maar ook dat hoort erbij ;-). Een aantal succesnummers waarin ik mijn kliekjes graag verwerk zijn soepen, pastasauzen, roerbakschotels en frittata’s. Maar …

Een van de leukste dingen om te doen, vind ik koken met kliekjes. Iets maken zonder vooropgezet plan kan de lekkerste nieuwe gerechten opleveren. Oké, heel soms niet, maar ook dat hoort erbij ;-). Een aantal succesnummers waarin ik mijn kliekjes graag verwerk zijn soepen, pastasauzen, roerbakschotels en frittata’s. Maar ook fried rice, oftewel gebakken rijst, wordt hier thuis met gejuich ontvangen.

Voor de originele fried rice moet je in China zijn. Voor een recept wat in de buurt komt van de authentieke egg fried rice moet je hier zijn. Deze maak ik ook graag, maar vaak is het bij mij toch een kwestie van alles door elkaar gooien en wokken met gekookte rijst, geklutst ei en smaakmakers zoals knoflook, gember, sojasaus, ketjap of oestersaus. Hier kun je tal van groenten aan toevoegen, maar ook kliekjes kip, vlees of vis. Voordat je het weet zijn al je kliekjes verwerkt en zit je heerlijk te eten.

Ook maken wij thuis, hoe kan het ook anders, graag fried rice met een Surinaams tintje. Mijn Mr. vindt het heerlijk als ik daar sardines, ui, knoflook, tomaat, zwarte peper, piment, selderij en sambal aan toevoeg.

En vandaag eten we dus ook fried rice, maar dan een Mediterraanse variant! Dat heeft natuurlijk niets te maken met het origineel, maar kan prima en is weer eens iets anders. Heerlijk ook trouwens, het werd met gejuich ontvangen door iedereen die mee mocht proeven! Ik gebruikte allemaal restjes groenten zoals een halve courgette, een handje wortels, wat overgebleven bleekselderij en doperwten uit de vriezer. Verder had ik gekookte witte rijst van een dag oud (twee dagen kan ook prima) uit de koelkast en ik ook nog wat tomato frito toe om het compleet te maken.

Als laatste knipte ik nog wat kruiden uit mijn kruidentuin voor de finishing touch. Maar hiervoor kun je ook ingevroren kruiden gebruiken. Als je wat kruiden over hebt, hak je ze even grof en dan vries je ze in kleine bakjes in. Ideaal voor bijvoorbeeld pastasauzen, soepen en deze fried rice. Ik heb altijd bakjes met oregano, koriander, peterselie, bieslook en dille in de vriezer. Rozemarijn en tijm kun je trouwens niet invriezen, die kun je beter laten drogen.

En haal dan nu maar die gekookte rijst uit de koelkast, want we gaan koken!

Ingrediënten

  • 1 ui, gesnipperd
  • 100 gr wortel, in kleine blokjes
  • 100 gr bleekselderij, in kleine blokjes
  • bakolijfolie
  • 1 rode paprika, in kleine blokjes
  • ½ courgette, maar een hele kan ook, in kleine blokjes
  • 2 volle tl Italiaanse kruiden, ik gebruikte een Siciliaanse kruidenmix, maar kijk gewoon wat je in huis hebt
  • 250 - 300 gr gekookte witte rijst, afgekoeld (liefst een dag oud)
  • 1 pakje (350 gr) Heinz Tomato Frito
  • 3 eieren
  • gemalen zwarte peper
  • 150 gr doperwten, vers of diepvries
  • handje verse kruiden, fijngehakt (denk aan oregano, basilicum, peterselie of bieslook)
  • 2 stengels lente-ui, in dunne ringetjes

Aan de slag!

  • Verhit een hapjespan en fruit de ui, wortel en bleekselderij een paar minuten in 2 eetlepels bakolijfolie tot de ui glazig ziet.
  • Voeg de paprika en courgette toe met je favoriete Italiaanse kruiden en roerbak 5 minuten op middelhoog vuur.
  • Voeg de rijst toe en schenk de tomato frito in de pan, roer goed door en roerbak 5 minuten.
  • Klop in de tussentijd de eieren los met een snufje zwarte peper.
  • Schenk het eimengsel in de pan, voeg de doperwten toe en ga door met roerbakken tot de fried rice niet meer vochtig is (maar nog steeds wel smeuïg oogt), dit duurt nog een minuut of 5.
  • Roer op het laatst de fijngehakte kruiden erdoor.
  • Serveer op borden en garneer met ringetjes lente-ui.
  • Tip: Heb je nog Parmezaanse kaas in huis? Rasp dan nog wat erover vlak voor serveren!

Notities

  • Dit is een hoofdgerecht voor 4 personen.
  • Bereiding: 30 minuten.

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer