Mijn Week Zonder Vlees inclusief weekmenu #199

Het kan jullie bijna niet ontgaan zijn dat het deze week de Nationale Week Zonder Vlees is. Overal waar je kijkt is er aandacht voor en dat heeft Isabel Boerdam (de initiatiefneemster en oprichtster van de Hippe Vegetariër) echt weergaloos goed gedaan met haar team. Vorig jaar organiseerde ze de …

Het kan jullie bijna niet ontgaan zijn dat het deze week de Nationale Week Zonder Vlees is. Overal waar je kijkt is er aandacht voor en dat heeft Isabel Boerdam (de initiatiefneemster en oprichtster van de Hippe Vegetariër) echt weergaloos goed gedaan met haar team. Vorig jaar organiseerde ze de eerste editie en toen deden er al heel veel Nederlanders mee. Niet omdat iedereen massaal vegetarisch wilde worden, maar om meer stil te staan bij onze vlees-, of eigenlijk dierlijke consumptie. Iedere dag vlees eten is niet meer van deze tijd en slecht voor onze planeet, de redenen waarom zijn overduidelijk en bewezen, en wanneer we met z’n allen meer naar een flexitarisch eetpatroon bewegen waarbij plantaardige producten de boventoon voeren zijn we duurzaam bezig.

In ons gezin aten we 5 jaar geleden nog iedere dag vlees, gevogelte of vis. Als ik nadacht over een maaltijd dan dacht ik eerst aan de dierlijke componenten voordat ik ging combineren met groenten en andere componenten. Er waren toen ook nog heel weinig vegetarische recepten te vinden op mijn blog 😉 In de loop der jaren heb ik (en mijn mannen, vooral de grote man) ontdekt dat vegetarisch koken enorm veelzijdig is en zeker niet saai of smaakloos. Het aanbod van vegetarische en vegan producten is ook echt geëxplodeerd de afgelopen jaren waardoor zelfs de allergrootste vleesliefhebbers inmiddels ook blij worden van een lekkere vleesvervanger op hun bord in plaats van een echt stukje vlees.

Dat je minder of geen vlees eet kan verschillende redenen hebben en die zijn allemaal goed. Want je doet het vanuit je eigen overtuiging en veelal ook vanuit je hart. Want of het nou om dierenleed of milieuaspect gaat, mooiere redenen kunnen er toch niet zijn? En de een besluit om echt alleen nog maar maaltijden te maken met groenten en andere plantaardige producten en de ander vind 2 of 3 dagen minder vlees eten in de week prima, maar dan wel met vleesvervangers. Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden, en zo komen we er wel.

Hoe wij het nu doen? Nou, ik denk dat wij zeker de helft van de week plantaardig eten in vergelijking tot 5 jaar geleden. Steeds vaker onbewust en we genieten van alles wat we eten. Ik hou nog steeds enorm van een goed stuk vlees, maar kies er bewust voor om dat veel minder vaak te doen. Onze jongens groeien op met deze basis en zullen als ze oud genoeg zijn zelf besluiten hoe ze gaan eten, ik omarm hun keuzes en breng ze nu bij dat plantaardige producten de basis zijn waar af en toe vlees, gevogelte of vis aan wordt toegevoegd.

Vorig jaar vond ik een hele week zonder vlees stiekem nog best een uitdaging, vooral ook in combinatie met mijn gezin. Nu draai ik er mijn hand niet meer voor om en gaat het onbewust. Woensdag hebben we een etentje gepland staan met vrienden in een restaurant met een vast menu. De kans is zeer groot dat daar vlees op tafel komt en dat zal ik dan ook gewoon eten, maar de rest van de week blijft het vegetarisch wat de pot schaft.

Veel belangrijker nog vind ik de rest van het jaar en de jaren die daarop zullen volgen waarbij plantaardige producten de boventoon voeren. En dat dat heerlijke gerechten oplevert weet ik wel zeker, kijk maar naar mijn ‘vleesloze’ weekmenu wat ik voor deze week voor jullie hebben samengesteld. Eet lekker!

Maandag – Snelle curry met kikkererwten, paprika en paneer

Dinsdag – Ovenschotel met knolselderij, pompoen en salie

Woensdag – Broccolisoep met avocado en cashewnoten

Donderdag – Andijviestamppot met een Oosterse twist

Vrijdag – Foe yong hai met lekker veel groenten

Zaterdag – Vegetarische capreseburger

Zondag – Chocolade banaan pancakes

Want die zijn natuurlijk ook hartstikke vegetarisch ;-). Ook zonder toegevoegde suikers trouwens, want ik gebruikte hiervoor zoetstoffen uit stevia van SPLENDA Stevia die geen bittere nasmaak hebben. Wil je deze producten ook uitproberen? Meld je dan via de link in dit artikel aan.

Bewaar het weekmenu op Pinterest!

Wil je het weekmenu opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

Geniet van de gerechten uit dit weekmenu! Als je een foto deelt op social media, vergeet dan niet om mij te taggen met #francescakookt. Zo kan ik je foto terugvinden en dat vind ik hartstikke leuk om te zien.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)