Panzanella met avocado

In de Italiaanse keuken wordt er niets weggegooid, zo ook geen brood. Ze hebben daarvoor gewoon een aantal heerlijke gerechten bedacht. Oud brood wordt daardoor een held. Zoals bijvoorbeeld in deze pappa al pomodoro of je maakt er een panzanella van. Niets anders dan een broodsalade waarvoor je het oude …

In de Italiaanse keuken wordt er niets weggegooid, zo ook geen brood. Ze hebben daarvoor gewoon een aantal heerlijke gerechten bedacht. Oud brood wordt daardoor een held. Zoals bijvoorbeeld in deze pappa al pomodoro of je maakt er een panzanella van. Niets anders dan een broodsalade waarvoor je het oude brood laat weken in een marinade zodat het een tikkeltje zompig wordt. Met de nadruk op tikkeltje, want te zompig is ook weer niet lekker. Traditioneel wordt het brood vaak geweekt in water. Ik doe dat zelf niet, omdat ik het dan te vochtig vind. Maar weken met het vocht van de gebruikte tomaten, olijfolie en azijn daarentegen. Je weet niet wat je proeft zo lekker! Ik maakte al eens een variant op de panzanella, maar dan met gebakken brood en groene asperges (ook very nice) en vandaag staat er een meer traditionele panzanella op het menu. Deze keer met avocado, geïnspireerd door BBC Good Food.

Wat je nodig hebt als salade voor 2 personen

– 400gr smakelijke rijpe tomaten (Ik had zelf cherry tomaten gebruikt, omdat ik die nog in huis had. Je hebt dan alleen minder vocht dus voorkeur voor gewone tomaten.)
– 1 teentje knoflook
– 1/2 rode ui
– 1 avocado
– 1el kappertjes
– snufje grof zeezout
– 100-150gr oud brood (het liefst een beetje rustiek brood, of ciabatta)
– 4el extra vergine olijfolie
– 2el rode wijnazijn (ik gebruikte deze Sangiovese druivenazijn)
– gemalen zwarte peper
– handvol blaadjes basilicum

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 15 minuten
Wachttijd: 20 minuten

Hak de tomaten grof en doe deze met vocht en al in een schaal. Hak de knoflook fijn, snijd de ui in dunne, halve ringetjes en de avocado in medium blokjes. Schep dit met de kappertjes en een snufje zeezout door de tomaten. Laat dit 10 minuten staan.

In de tussentijd scheur je het brood in stukjes met je handen. Doe deze in een platte schaal en sprenkel hier de olijfolie en rode wijnazijn over. Laat dit staan totdat de tomaten klaar zijn. Schep daarna het brood door het tomatenmengsel heen. Goed mengen en laat vervolgens een kwartier intrekken in de koelkast.

Schep over op een grote platte schaal, sprenkel nog royaal wat olijfolie en een snufje peper erover en strooi de blaadjes basilicum op de panzanella. Serveer als lunch of als lichte avondmaaltijd.

Panzanella met avocado_2

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer