Francesca’s Weekmenu #276 – Vega groentenfeest

Aankomende week is ‘ie er weer: de vierde editie van de Nationale Week zonder Vlees. Een week waarin we ons weer bewust worden dat iedere dag vlees eten niet meer van deze tijd is. Voor sommigen is het extra bewustwording en anderen raken wellicht door deze week voor het eerst …

Aankomende week is ‘ie er weer: de vierde editie van de Nationale Week zonder Vlees. Een week waarin we ons weer bewust worden dat iedere dag vlees eten niet meer van deze tijd is. Voor sommigen is het extra bewustwording en anderen raken wellicht door deze week voor het eerst bewust ervan. Beide geweldig en ik juich het toe. Want wij eten al jaren flexitarisch en ieder jaar daalt bij ons de vleesconsumptie weer een beetje meer. Ja, ik eet ook nog vlees, maar minder en bewuster. Ik geniet liever van een goed stukje vlees op een bijzonder moment dan dat ik iedere dag kiloknallers in mijn gerechten verwerk. Dat laatst doe ik trouwens al heel lang niet meer, jullie snappen vast waarom.

Ik vroeg op Instagram of jullie voor deze week een flexitarisch of een vega weekmenu wilden en de meesten stemmen waren voor een vega menu, dus hier is ‘ie! Ik heb er een bijzonder menu van gemaakt: namelijk een vega groentenfeest. Waarbij ik de groenten de held laat zijn in alle gerechten en bewust ervoor heb gekozen om geen vleesvervangers te gebruiken. Ja, die kunnen soms best lekker zijn en handig voor de carnivoren in hart en nieren. Maar in de loop der jaren heb ik ook ontdekt vegetarische of veganistische gerechten met groenten als basis echt veel lekkerder zijn. Je kunt enorm variëren en er echte smaakbommen van maken. En zo kom je ook nog eens heel makkelijk aan 250 gram groente per dag!

Heerlijk genieten van alle groenten deze week dus. Zo eten we een kidsproof pasta met courgette, spinazie en citroen, roergebakken krieltjes met sperziebonen en gremolata, een bloemkool kung pao met paprika en cashewnoten, andijviestamppot met brie en gefrituurde kappertjes en een waanzinnige hachee van aubergine. In het weekend deel ik met jullie een van mijn favoriete gerechten: zelfgemaakte gnocchi met boter-saliesaus én op zondag maken we kaiserschmarrn al ontbijt. Eet lekker deze week!

Maandag

Een bord vol energie en smaak, daar starten we de week mee. En ook de kinderen zijn dol op deze volkoren pasta met courgette, spinazie en citroen.

Dinsdag

Dit recept voor geroerbakte sperziebonen met krieltjes en gremolata is echt super makkelijk om te maken en barst van de smaak. De frisse gremolata die je maakt van peterselie, knoflook en citroen is de ster van het gerecht.

Woensdag

Als kind was ik al dol op kung pao van de Chinees. In de loop der jaren heb ik al regelmatig eigen versies gemaakt, waaronder ook deze vegetarische. De ster van het gerecht is in dit geval bloemkool en de smaak is echt top.

Donderdag

Deze andijviestamppot met brie en gefrituurde kappertjes ontdekte ik onlangs in het boek De Winterkeuken van Colette. Waanzinnig lekkere combinatie, zeker ook door de kappertjes.

Vrijdag

Op deze comfort food dag zet ik weer een recept uit een kookboek in het menu, namelijk de zalige auberginehachee uit Lekker Lokaal van Laura. Goede kookboektip voor deze week, want Laura heeft met alleen lokale, Nederlandse ingrediënten een prachtig kookboek gevuld met vegetarische gerechten.

Zaterdag

Het weekend is perfect voor het zelf maken van pasta of gnocchi. En het liefst eet ik mijn gnocchi dan met een salie-botersaus. Daar mag je me ’s nachts voor wakker maken!

Zondag

Wat denk je van kaiserschmarrn vandaag als ontbijt? Ik zou het wel weten! Ik combineerde mijn kaiserschmarrn met abrikozencompote, maar je kunt iedere fruitcompote erbij maken. Ook met appel of diepvriesfruit zoals blauwe bessen of mango. Of serveer gewoon met poedersuiker en wat vers fruit.

Bewaar het weekmenu op Pinterest!

Wil je het weekmenu opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

Geniet van de gerechten uit dit weekmenu! Als je een foto deelt op social media, vergeet dan niet om te taggen met #francescakookt of @francescakookt. Dat vind ik ontzettend leuk om te zien.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)