10x peulvruchten in de hoofdrol

Peulvruchten is een verzamelnaam voor alles wat groeit met zaden erin, peulen met zaden dus. Dan hebben we het bijvoorbeeld over bruine bonen, doperwten, linzen, kikkererwten, cannellini bonen, kouseband, sperziebonen, spliterwten en ga zo maar door. Meestal eten we alleen de zaden, maar soms ook met peul en al. Zoals bijvoorbeeld snijbonen en kouseband. Peulvruchten zijn super als bijgerecht of als vervanger van vlees en vis. Omdat ze rijk zijn aan voedingsstoffen zoals zetmeel (koolhydraten), eiwit, B-vitamine, ijzer, en voedingsvezels. En als je een paar blikken met peulvruchten op voorraad hebt, kun je op drukke dagen binnen mum van tijd een gezonde en lekkere maaltijd op tafel toveren. De gedroogde, die je eerst x aantal uren laat weken, blijven echter toch het meest smakelijk. Maar ja, daar moet je wel tijd voor hebben of het goed inplannen. Er zijn bonen bij die wel 12 tot 24 uur moeten weken en dan haak ik al snel af met mijn impulsief gedreven leven. Maar voor een zak borlotti bonen uit Italië wil ik nog wel eens een uitzondering maken. Ook handig: bewaar een pak doperwten en tuinbonen in je diepvries. Zo heb je altijd een voorraadje waarmee je een lekker bijgerecht kunt maken.

Dat je veel meer kunt met deze stevige jongens laat ik je vandaag zien met 10 recepten waar de peulvruchten in de hoofdrol staan.

Salade met linzen, tomaat en pistache

Salade met linzen, pistache en frambozenazijn_1

Zwarte bonen burger met pompoen

Zwarte bonenburger met pompoen_1_uitgelicht

Salade van borlotti bonen, knoflook en rucola

Salade van borlotti bonen met rucola_1

Geroosterde kikkererwten met een bite

Geroosterde kikkererwten_1_uitgelicht

Linguine met boontjes, tomaat en kalkoen

Linguine met boontjes, tomaat en kalkoen_1

Gegrilde kalfskoteletten met bonenfeest

Bonenfeest met kalfskoteletten_1

Surinaamse bruine bonen met rijst

Surinaamse bruine bonen met rijst_1_uitgelicht2

Ravioli met broccoli en tuinbonen

Ravioli met broccoli en tuinbonen_2

Lamsgehakt met linzen, koriander en zilvervliesrijst

Lamsgehakt met linzen, koriander en zilvervliesrijst1LR

Salade met tonijn, kikkererwten en avocado

Francesca-Kookt_salade-met-tonijn-avocado-en-kikkererwten_1_uitgelicht22

Wat zijn jullie favoriete recepten met peulvruchten? Laat het me weten, ik ben reuze benieuwd.

Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.

Eetkalender 2020
Koop 'm nu in de pre-sale zonder verzendkosten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “10x peulvruchten in de hoofdrol”

  1. Ik ben zo’n omnivoor die echt alles lust. Ik heb laatst Reade Krobben gekocht. Dat blijkt een typisch Frysk boontje te zijn. Ze zijn inmiddels gekookt. Een smaakvol stevig boontje met een bite. Heb er een recept bij gekregen dus vanavond gaan ze in de bonenschotel. Lekker spannend dus

  2. Ik eet 5 keer per week gedroogde peulvruchten.
    Met broccoli ,sla of rauwe witlof.
    Maar doe het ook wel bij mn groente smoothie in.
    Per ingang van vandaag wil ik 2 geprakte eetlepels door mijn yoghurt met fruit doen. Kijken hoe dat smaakt.
    Mijn oma deed het vroeger jaren 40 door haar melk als ontbijt.
    Hoorde ik gisteren ,vandaar dat ik het savonds door mijn yoghurt wil proberen.