5 van 1 stem

Couscoussalade met gegrilde groenten, baharat, citroen en nootjes

40 minuten
Salade
Mediterraans

Samenwerking – Ben je op zoek naar een smaakvolle maaltijdsalade boordevol groenten, kruiden en smaak, maar zonder toegevoegd zout? Dan zit je met deze couscoussalade helemaal goed. In dit recept draait alles om het samenspel van pure smaken: van geroosterde aubergine en puntpaprika tot een kruidige tomatensaus, frisse citroen, het …

Samenwerking – Ben je op zoek naar een smaakvolle maaltijdsalade boordevol groenten, kruiden en smaak, maar zonder toegevoegd zout? Dan zit je met deze couscoussalade helemaal goed. In dit recept draait alles om het samenspel van pure smaken: van geroosterde aubergine en puntpaprika tot een kruidige tomatensaus, frisse citroen, het warme, aromatische karakter van de Euroma Baharat specerijen en de bite van de kruidige nootjes.

Deze salade is hét bewijs dat je echt geen zoutbom nodig hebt om iets lekkers op tafel te zetten. Sterker nog: door bewust minder zout te gebruiken, proef je de pure ingrediënten pas écht. Precies waar ik het in mijn blog over koken met minder zout en meer smaak uitgebreid over heb.

Perfect als voedzame lunch of lichte avondmaaltijd – en nog lekkerder met een lepel hummus, een dot knoflookyoghurt of wat verkruimelde feta als topping.

Meer inspiratie voor het koken met minder zout en meer smaak? Bekijk dan ook dit heerlijke recept voor Libanees platbrood met hummus en gegrilde groenten.

Ingrediënten

  • 2 aubergines
  • olijfolie
  • 1 blikje Euroma Baharat specerijen
  • 4 teentjes knoflook
  • 200 gr volkoren couscous
  • 2 puntpaprika’s
  • 200 gr bimi
  • 2 bio citroenen
  • 2 sjalotten
  • 2 trostomaten
  • 1 el balsamicoazijn of appelciderazijn
  • 10 gr verse kruiden (combinatie van munt en platte peterselie)
  • topping: denk aan verkruimelde feta, een lepel hummus of wat Griekse yoghurt met knoflook, gekonfijte citroen en zwarte peper.

Aan de slag!

  • Verwarm de oven voor op 220 graden (onder- en bovenwarmte) en bekleed een bakblik met bakpapier.
  • Snijd de aubergines in blokjes of kwarten en meng met 4 el olijfolie, 1 el baharat en 1 teentje fijngehakte knoflook. Verdeel over de bakplaat en zet in de oven.
  • Meng ondertussen de couscous met 200 ml kokend water in een kom en dek deze af. Laat 10 minuten wellen.
  • Snijd de puntpaprika’s in grove stukken en snijd een plakje van de stengels bimi. Meng dit met 1 el olijfolie, 2 tl baharat en het sap van een ½ citroen. Voeg na 15 minuten toe aan de aubergine en hussel door elkaar. Zet nog 15 minuten in de oven.
  • Snipper de sjalotten, hak de resterende knoflook fijn en hak de trostomaten grof.
  • Verhit een hapjespan en rooster de gemengde noten voor een paar minuten in de pan met een scheutje olijfolie + 1 tl baharat specerijen. Schep uit de pan en hak grof.
  • Fruit daarna in dezelfde pan de sjalotten in 1 el olijfolie voor 5 minuten. Voeg daarna de knoflook en tomaat toe met 2 tl baharat, de azijn en 2 el water en bak nog 5 minuten op laag vuur.
  • Inmiddels is de couscous klaar. Schep deze bij het sjalotten-tomaatmengsel samen met het sap van een ½ citroen. Meng goed door elkaar en proef. Voeg naar smaak nog extra olijfolie, citroensap en baharat toe. Het gerecht bevat verder geen toegevoegd zout, maar in deze fase zou je naar eigen smaak wel een snufje kunnen toevoegen.
  • Schep de couscous in een schaal en verdeel hier de gegrilde groenten over. Garneer met olijfolie, vers citroensap, de grof gehakte noten, verse kruiden en wat geraspte citroenschil. Verkruimelde feta maakt de couscoussalade helemaal af.

Notities

  • Met dit recept maak je een lunch of lichte maaltijdalade voor 4 personen.
  • Voor een avondmaaltijd zou ik nog wat feta erover verkruimelen of wat volkoren naan erbij serveren met hummus.
  • Bereiding: 40 minuten (inclusief oven)

Eet smakelijk, ik hoop dat je gaat genieten van deze couscoussalade met gegrilde groenten! Laat je het me weten door een review achter te laten? Dat kan helemaal bovenaan het recept door op de sterren te klikken. Een toelichting op je rating is fijn, maar niet verplicht.

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Dit is een samenwerking met Euroma. Lees ook hier mijn disclaimer.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Francesca