Glutenvrij eten, hoe smaakt dat nou?

Sponsored – Ik eet nooit glutenvrij, omdat ik geen coeliakie (glutenintolerantie) heb. Ook heb ik geen opgezette buik, diarree of andere klachten na het eten van gluten. Ik kan dus overal prima tegen en dat is een zegen. In mijn omgeving zijn er echter wel mensen die er niet tegen kunnen en onder jullie, mijn foodlievende lezers, ook. En als je coeliakie hebt is dat geen pretje. Want in heel veel producten zit gluten.

Natuurlijk kun je dan zoveel mogelijk zelf koken om geen gluten meer binnen te krijgen. Maar soms wil je ook weleens een pak koekjes opentrekken en dan wordt het lastig. Want gluten zit in heel veel producten: koekjes dus, maar ook in brood, pasta, noem het maar op. En dat maakt een glutenvrij dieet een flinke uitdaging. Gelukkig is het aanbod van glutenvrije producten de laatste jaren enorm verbeterd. Maar hoe smaken die producten dan?

Ik werd benaderd door Schär met de vraag of ik eens wat glutenvrije producten van hen wilde uitproberen. “Ah nee joh, wat moet ik daar nou weer mee.”, was mijn eerste gedachte. Maar daar kwam ik snel op terug. Want wat eten mensen nou die op alle gluten moeten letten? Ik werd nieuwsgierig en liet een pakketje komen.

glutenvrij-eten-schar-assortiment

Gluten, hoe zit het ook alweer

Voordat we verder gaan wil ik nog even kort stilstaan bij wat gluten precies is. Want ik constateer regelmatig dat niet iedereen precies weet hoe het nou zit. Gluten is een eiwit dat in veel graansoorten zit (denk aan tarwe, haver, gerst, rogge en kamut). Dit eiwit zorgt ervoor dat meel goed verwerkt kan worden.

Bij coeliakie (glutenintolerantie) kan je immuunsysteem gluten niet verdragen en dat is blijvend. Als er bij mensen met coeliakie gluten in hun lichaam komt (zelfs een hele kleine hoeveelheid) leidt dat tot een chronische ontsteking en verschrompeling van de dunne darmvlokken. Door glutenvrij te eten kunnen de symptomen van coeliakie afnemen of zelfs verdwijnen. Glutenintolerantie wordt trouwens vaak verward met tarwe-allergie, echter dit is iets heel anders. Geen gluten is dus niet hetzelfde als geen tarwe eten, want gluten zit in veel meer granen.

Dan is er ook nog glutensensitiviteit of –gevoeligheid. Deze diagnose kan sinds een paar jaren ook worden gesteld. In elk geval moet eerst uitgesloten worden dat het géén coeliakie is. Glutensensitiviteit is bij iedere persoon namelijk verschillend en er is nog weinig over bekend. Als je sensitief of gevoelig bent voor gluten kan dit leiden tot hoofdpijn, misselijkheid, spijsverteringsproblemen, vermoeidheid en andere klachten. Minder tot geen gluten eten kan een oplossing zijn.

Mocht je deze klachten hebben na het eten kun je tijdelijk proberen om de gluten uit je eetpatroon te schrappen. Als de klachten verdwijnen, kan het te maken hebben met de gluten. Maar ook andere factoren kunnen invloed hebben. Kijk hier kritisch naar en schrap nooit zomaar gluten uit je voedingspatroon, en zeker niet voor altijd omdat het tegenwoordig een trend is. Ieder persoon is verschillend, luister daarbij goed naar je eigen lichaam.

De glutenvrije wereld van Schär

Na een kijkje op de website van Schär viel mijn mond open van verbazing, wat een enorme collectie! Meel, pasta, brood, koekjes, snacks, diepvriesproducten en meer van dat, het is me duidelijk dat zij de marktleider zijn in glutenvrije producten. Ook in mijn supermarkt was het aanbod groot. Prijzig is het trouwens wel, maar ik geloof dat je best bereid bent om iets meer te betalen voor een pak spaghetti dat je normaal niet kunt eten. Als het dan maar wel goed smaakt. Maar wie ben ik als niet-coeliakiepatiënt.

In mijn ‘probeer het maar eens uit’-pakket vind ik digestive koekjes met chocolade, tortilla wraps en brood.

Koekjes zonder gluten en tarwe

Eerst maar eens over de koekjes, want dat pak trok ik gelijk open. Ik weet niet zo goed wat ik verwacht had van deze Digestive Choc koekjes, maar ik weet wel wat ik proefde. Gewoon een heel lekker koekje waarin ik niets miste. Krokant, fijn chocoladelaagje, absoluut niet droog en als ik niet beter had geweten proefde dit gewoon naar een koekje met tarwe. Mijn mannen vonden deze ook heerlijk. Schär is geslaagd voor de koekjestest. In een pakje zitten 12 koekjes en de prijs ervan ligt rond de € 2,75.

glutenvrij-eten-schar-digestive-choc

Glutenvrij meergranenbrood

Ok, heel eerlijk, het Mehrkorn brood was voor mij een uitdaging. Want brood in een afgesloten plastic zak dat ook nog eens lang houdbaar is? Ik kan daar niet zoveel mee, omdat ik gewend ben om bij mijn bakkertje een brood te kopen wat na 2 dagen al ‘oud’ is. Maar goed, ik doe deze review met een open blik en proef het brood als een persoon die normaal geen brood met gluten eet. Ik heb van mensen in mijn omgeving wel begrepen dat glutenvrij brood vaak heel droog is en dat ze de sneetjes meestal roosteren. Of zelf hun brood bakken. Maar zelf altijd je brood bakken is ook geen grapje.

glutenvrij-eten-schar-mehrkorn-brood-1

Het Schär meergranenbrood wordt gemaakt van o.a. maiszetmeel, rijstzetmeel, gierst, quinoa, zonnebloempitten, sojavlokken en lijnzaad. Na het openen van de verpakking voel ik aan het brood en dat voelt best soepel aan. Na de eerste hap ben ik verrast. Niks geen droge bende, dit broodje kan ik prima zo beleggen. Nee, het smaakt niet naar het verse brood van de bakker, maar dat is ook bijna niet mogelijk zonder gluten. En dit is een goed alternatief. Ik begreep dat veel mensen deze broden ook meenemen op vakantie en dat snap ik heel goed. Het brood kost in de winkel (bijvoorbeeld bij Albert Heijn) rond de € 2,99.

glutenvrij-eten-schar-mehrkorn-brood-2

Oh ja, in wraps zit ook gluten

Het laatste product in mijn pakket zijn de glutenvrije wraps. In ‘normale’ wraps zit namelijk ook gluten, daar sta ik nooit bij stil. Deze wraps zijn wat dikker dan ik gewend ben en hopelijk vullen ze goed, want er zitten er maar 2 in een pakje. Ik vind dit product in vergelijking daarom het meest prijzig van allemaal (rond de € 3,49 voor 2 stuks bij Albert Heijn). Maar goed, eerst maar eens de smaak testen. Je kunt de wraps opwarmen in de magnetron of in de pan.

glutenvrij-eten-schar-wrap-met-zalm-1

Ik maak zelf een citroenmayonaise met mierikswortel en smeer hier de wrap mee in. Vervolgens beleg ik ze met warmgerookte zalm, waterkers en gehalveerde cherrytomaten. Nog een extra toef citroenmayonaise erop en happen maar. Lekker dit! Echt serieus lekker. Wederom door mijn mannen laten proeven en ook die zijn aangenaam verrast. Na 1 wrap zat ik bomvol en de andere wrap heb ik direct ingevroren.

Mijn glutenvrije eindoordeel

Als deze producten de maatstaf zijn voor de kwaliteit van het Schär assortiment dan ben ik overtuigd. Nee, het smaakt niet naar het echte werk, maar het is lekker en gevarieerd. En wat ik al eerder aangaf, voor mensen die ziek worden van gluten is het een absolute uitkomst. Want niemand zou mogen leven zonder pasta, brood en chocoladekoekjes. Niet waar?

Meer info over het glutenvrije Schär assortiment? Check dan hun website met alle informatie over de producten, recepten en veel achtergrondinformatie over glutenvrij leven.

Dit is een samenwerking met Schär. Lees hier mijn disclaimer.

Volg Francesca Kookt ook op Facebook, Twitter, Google+  en Bloglovin’.
Mijn leven achter de schermen zie je op
Instagram (francescakookt) en video’s bekijk je op YouTube!

Eetkalender 2020
Dé familiekalender met 250 recepten en 53 weekmenu's

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Glutenvrij eten, hoe smaakt dat nou?”

  1. Inmiddels hebben ze bij de Albert Heijn van diverse merken Maistortilla’s die dus ook geschikt zijn voor een Glutenvrij dieet. Deze zitten per 8 of 12 verpakt voor eenzelfde prijs en smaken super. Ik ben er blij mee, ik kan niet goed tegen normale granen maar eet dat af en toe wel, maar om mijn darmen in toom te houden eet ik bijvoorbeeld vrijwel alleen nog speltbrood, zoete aardappel en producten op basis van mais. Zo kan ik af en toe zondigen met een koekje, of buiten de deur met gewoon brood etc zonder dat ik daar dagen last van heb.