Wie wordt de risotto ‘maestro’ van Nederland?

SPONSORED – Voor een perfect bordje risotto neem je de tijd. Langzaam nemen de rijstkorrels al roerende het vocht tot zich. Met als eindresultaat een smeuïg gerecht dat zich moeiteloos laat combineren met verschillende groenten, vlees, kip of vis. De oorsprong van risotto ligt in de Italiaanse regio’s Piemonte en Lombardia waar de risotto’s veelvuldig op het menu zijn te vinden. Op traditionele wijze bereid, waarbij eenvoud siert.

Voor een goede risotto gebruik je speciale rijstsoorten met een halfharde korrel en hoog zetmeelgehalte. Superieure soorten, zoals carnaroli of arborio , die voornamelijk in de Noordelijke Povlakte van Italië worden verbouwd. Deze rijstkorrels zijn in staat om zich vol te zuigen waardoor een romige massa ontstaat die nog wel een bite heeft. Het Italiaanse merk Riso Gallo weet hier alles van. Sterker nog, ze zijn het grootste risottomerk in Italië en hebben een imposante historie van bijna 160 jaar op dit gebied. Vorig jaar was ik bij ze op bezoek, bezocht de rijstvelden en leerde de fijne kneepjes van het bereiden van risotto. “Risotto was born in water and will die in wine.”, deze uitspraak zal ik mijn leven lang niet meer vergeten.

riso-gallo-risotto-maestro-nederland-5

De karakteristieke rode haan in het logo van Riso Gallo is een hommage aan de traditie van het bedrijf. In de vorige eeuw werden dierensymbolen gebruikt om de kwaliteit van de rijst aan te duiden. De haan, gallo, duidde op de best mogelijke kwaliteit. Tot op de dag van vandaag is de haan daarom het symbool van dit familiebedrijf.

Het beste risotto recept van Nederland, bedenk jij die?

Samen met Riso Gallo ga ik jullie de komende weken uitdagen! We zijn namelijk op zoek naar de risotto ‘maestro’ van Nederland. Ben je, net als ik, liefhebber van risotto en heb je een risotto recept dat uitblinkt in combinatie van ingrediënten, bereiding en smaak? Stuur deze dan naar me toe en dan ga ik ermee aan de slag.

riso-gallo-risotto-maestro-nederland-1

Uit alle inzendingen kies ik een aantal aansprekende combinaties die ik samen met Riso Gallo ga beoordelen. Na het proeven komen daar 3 risotto recepten uit als winnaar en de hoofdprijswinnaar wordt gekroond tot de risotto ‘maestro’ van Nederland! De recepten van de winnaars werk ik uit, deze worden gefotografeerd en gedeeld met heel Nederland. En natuurlijk krijgen de winnaars ook mooie prijzen. Daarover lees je hieronder meer.

Inspiratie om alvast in de stemming te komen

Om jullie alvast trek te laten krijgen heb ik wat inspiratie verzameld voor de wedstrijd. Mijn onbetwiste favoriete risotto recept blijft de uitvoering met funghi porcini, truffel en Parmezaanse kaas. Hier mag je me voor wakker maken.

Maar er zijn er meer! Want wat dacht je van een risotto met radicchio, met groene asperges, met mosselen en courgette, met paddenstoelen en rozemarijn of deze heerlijke uitvoering met zelfgemaakte kipgehaktballetjes en dragon?

riso-gallo-risotto-maestro-nederland-6

Afgelopen week maakte ik ook nog een zalige versie met tomaat en basilicumolie. Het recept daarvan krijgen jullie morgen!

riso-gallo-risotto-maestro-nederland-3

En wil je nog eens rustig nalezen hoe je op de beste manier risotto maakt? Bekijk dan dit artikel eens wat ik eerder al heb geschreven.

Zo doe je mee

Meedoen aan deze wedstrijd maken we zo simpel als mogelijk. Het enige wat je hoeft te doen is mij een mailtje sturen met jouw favoriete combinatie aan ingrediënten voor de ultieme risotto en hoe je deze bereidt. Natuurlijk mag je het hele recept sturen en foto’s bijvoegen, maar dat hoeft niet. Voorwaarde is wel dat je recept uniek is, een recept kopiëren uit een boek, magazine of van een andere blog is niet toegestaan. De mail kun je sturen naar info@francescakookt.nl. Een reactie achterlaten onder deze blog of op social media mag ook. Gebruik dan ook de hashtag #risottomaestro.

Actievoorwaarden:
– Deze wedstrijd loopt van dinsdag 8 september t/m zondag 18 oktober.
– Inzenden van je favoriete risotto recept kan t/m zondag 27 september.
– Het beoordelen van de risotto recepten gebeurt van maandag 28 september t/m zondag 18 oktober.
– De 3 winnaars worden bekend gemaakt in de week van 19 oktober.
– De recepten worden eigendom van Francesca Kookt en Riso Gallo.
– De hoofdprijswinnaar ontvangt een prijs bestaande uit een risotto pan van Ballarini, de volledige collectie risotto producten van Riso Gallo en het boek Tutto Risotto van Florine Boucher. De nummers 2 en 3 krijgen het boek en de volledige collectie risotto producten.

De uitgebreide actievoorwaarden kun je hier downloaden.

Ik ben reuze benieuwd naar jullie verrassende risotto recepten, maak me maar gek in mijn mailbox! En wil je in de tussentijd eens risotto maken met een van de rijstsoorten van Riso Gallo? Deze zijn onder andere te koop bij Albert Heijn, PLUS en MCD Supermarkt.

riso-gallo-risotto-maestro-nederland-4

Dit is een samenwerking met Riso Gallo. Bekijk hier mijn disclaimer.

Volg Francesca Kookt ook op Facebook, Twitter, Google+  en Bloglovin’.
Mijn leven achter de schermen zie je op
Instagram (francescakookt) en video’s bekijk je op YouTube!

Eetkalender 2020
Dé familiekalender met 250 recepten en 53 weekmenu's

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *