Zo organiseer ik een gróte verjaardag thuis

Regelmatig komt het bij ons voor dat er een verjaardag in de planning staat waar 30, 40, 50 of soms wel meer mensen bij aanwezig zijn. De exacte hoeveelheid is vooraf nooit helemaal bekend, want je weet niet wie er spontaan besluit ook nog te komen. Zo werkt dat bij …

Regelmatig komt het bij ons voor dat er een verjaardag in de planning staat waar 30, 40, 50 of soms wel meer mensen bij aanwezig zijn. De exacte hoeveelheid is vooraf nooit helemaal bekend, want je weet niet wie er spontaan besluit ook nog te komen. Zo werkt dat bij ons ;-). En een verjaardag is in huize Kookt altijd met eten, heel veel eten. Daar heeft de Surinaamse invloed van mijn Mr. uiteraard alles mee te maken. Bij ons gaat niemand met een lege maag de deur uit. Sterker nog, naast een volle maag vaak ook met volle bakjes.

Maar hoe organiseer je nou zo’n grote verjaardag zonder dat je volledig ten onder gaat aan de stress vooraf. En hoe zorg je ervoor dat het voor jezelf ook nog leuk is op de middag of avond zelf? Daarvoor heb ik vandaag mijn tips op een rijtje gezet!

Maak een lijstje (zelfs als je nooit lijstjes maakt, zoals ik)

Bedenk vooraf wat je allemaal in huis moet hebben en wat je gaat koken. Afgestemd op het aantal mensen dat (ongeveer) gaat komen. Maak categorieën zoals decoratie, servies, extra (sta)tafels, eventueel een partytent voor in de tuin (want er komen veel mensen), drinken, hapjes en eten en schrijf op wat je allemaal nodig hebt. Laat niets aan het toeval over, dat zorgt voor een vlekkeloze voorbereiding en plezier tijdens de verjaardag zelf. Ik begin hier meestal zo’n drie weken van tevoren mee.

Bedenk een menu dat volledig voorbereid kan worden

Tijdens de verjaardag wil je niet, ik herhaal níet, in de keuken staan om te koken. Dat is namelijk een garantie voor stress. Bedenk daarom alleen hapjes en maaltijden die je goed kunt voorbereiden en in een buffetvorm neerzet. Zo kan iedereen zijn eigen bordje (of meerdere bordjes) opscheppen. Bij ons worden die gewoon opgewarmd in de magnetron, maar je kunt er ook voor kiezen om grote bakken in rechauds (warmhoudplaten) neer te zetten. Deze kun je overal huren.

Mijn menu varieert steeds, maar kan er (voor een Surinaamse verjaardag) ongeveer zo uitzien:

Voor op de (sta)tafels:

  • Bakjes met noten en chips
  • Rauwkost met een dip

Hapjes:

  • Bara’s met aardappelchutney
  • Pasteitjes met peperketchup
  • Mini loempia’s
  • Geroosterde kikkererwten
  • Telo met bakkeljauw

Maaltijden:

Zoet:

Het hoeft uiteraard niet een Surinaams menu te worden, dit is als voorbeeld hoe wij het doen. Je kunt er bijvoorbeeld ook een Italiaanse versie van maken met verschillende pasta’s als maaltijden en met een paar Italiaanse taarten als zoet. Of ga voor Mexicaans met nacho’s, garnalen tostada’s, empanadas, guacamole, salsa, kip fajitas, enchiladas (kan ook in soep-vorm) en een taco salade. En wat denk je van oer-Hollands met een kaasplankje, hapjes met echte Nederlandse vleeswaren, Amsterdams tafelzuur, stamppotbuffet en appeltaart toe? Als je er vooraf maar aan denkt dat je binnen 1 categorie tussen de 2 en 4 dingen bedenkt die je makkelijk kunt voorbereiden en tijdens het feestje in een buffetvorm neerzet.

En, niet geheel onbelangrijk, niet ieder gerecht hoef je voor zoveel man te maken. Ga uit van ongeveer 3 hapjes per persoon, 1 portie van een hoofdmaaltijd, 1 portie van een bijgerecht, een stukje taart en eventueel nog iets toe. Dan komt het vaak helemaal goed.

Je staat er niet alleen voor

Nu kijk je wellicht naar het menu hierboven en denkt “holy moly”, hoe krijg je dat allemaal gekookt! Nou, lieve mensen, je hoeft het echt niet allemaal alleen te doen Bij ons in de familie vragen we elkaars hulp. Zo maakt mijn schoonmoeder altijd de bara’s en roti en is mijn schoonzus geweldig in het maken van de bami. Voor de zoetigheden vind ik ook altijd wel een gek en de verjaardagstaart bestel ik. Ik ben namelijk zelf helemaal niet goed in het bakken van kunstige taarten dus dat besteed ik graag uit. En de saté van Indosnacks is echt ongeëvenaard lekker en de schaal komt ‘ie ook nog bij ons thuis afleveren. Dus waarom zou ik het dan niet daar bestellen.

Vraag dus gewoon of familie of vrienden je willen helpen en hun gerecht meenemen tijdens de verjaardag, dat scheelt een hoop! En heb je nou echt geen tijd om te koken om wat voor reden dan ook, dan is volledige catering ook een optie. Dat hebben wij in het verleden ook weleens gedaan. Bijvoorbeeld bij Toko Wardi voor Surinaams/Indisch of Di Niente voor Italiaans. Voor een wat grotere catering of walking dinner kan ik Smaak & Vermaak zeker aanraden.

Alle hierboven genoemde tips zijn bedrijven uit Zoetermeer, want daar wonen we ;-).

Ga vooral geen nieuwe dingen uitproberen

Hartstikke leuk om nieuwe gerechten te maken, maar doe dat vooral niet als je voor tig mensen gaat koken. Als het mislukt, baal je als een stekker en heb je minder te eten. Dat is voor niemand fijn. Dus kies voor je klassiekers waarvan je weet dat het goed komt of zorg ervoor dat je het van tevoren hebt ‘geproefkookt’. Dan sta je steviger in je schoenen.

Laat zoveel mogelijk thuisbezorgen

Zo’n twee weken van tevoren ga ik er een avondje goed voor zitten en bestel zoveel mogelijk wat op mijn lijstje staat online. Denk aan decoratie, flessen frisdrank, wijn, bier, nootjes, chips en servies. Spullen die ik niet in ‘real life’ hoef te bekijken en waar ik ook niet mee wil gaan sjouwen, of geen tijd voor heb om mee te gaan sjouwen. Ook het huren van extra tafels, stoelen of een partytent kun je prima online doen.

Voor het servies koop ik altijd wegwerpborden, -bestek en bekers omdat ik niet genoeg in huis heb voor zoveel mensen. Vroeger was dat altijd van plastic, tegenwoordig niet meer. Ik kies sinds kort voor de duurzame variant, omdat we al genoeg plastic verspillen in de wereld. Via deze webshop heb je een enorme keuze. Denk ook aan kartonnen rietjes in plaats van plastic. Je kunt ook bij veel winkels (denk aan Xenos, Hema, IKEA, Flying Tiger) papieren wegwerpservies kopen met mooie motiefjes. Maar die zijn vaak wel net iets prijziger.

Wat doe je voor de kinderen

Vroeger maakte ik altijd uitdeelzakjes voor de kinderen die ze na afloop mee naar huis mochten nemen. Maar daar ben ik mee gestopt. Vaak stop je er namelijk veel plastic troep plus snoep in en ik vind dat niet meer nodig. Tijdens de verjaardag wordt al genoeg gesnoept (wat helemaal prima is) en minder plastic prullaria consumeren is belangrijk.

Voor tijdens de verjaardag maak ik vaak een kleine grabbelton met mini zakjes chips en andere snoepjes waar ze wat uit kunnen halen, ook als ze weg gaan. Worden ze helemaal blij van. En als er genoeg bami, nasi, kip en bara’s op tafel staan hoor je ze verder ook niet, want dat gaat erin als koek.

De laatste boodschappen

Probeer de laatste boodschappen, waaronder versproducten, uiterlijk 2 dagen van tevoren te doen. Heb je het heel erg druk, schakel dan de bezorgdienst van je favoriete supermarkt in. Heb je dingen van de toko nodig, ga daar dan tijdig heen of bestel online bij Amazing Oriental of Asian Foodlovers. Ik probeer te vermijden dat ik een dag ervoor, of op de dag zelf (helemaal verschrikkelijk), nog naar de supermarkt of andere winkel moet gaan.

De keuken in!

En dan wordt er natuurlijk nog gekookt voor de grote verjaardag. Het zou mooi zijn als ik dat zou weten te verdelen over 2 dagen, maar meestal begin ik pas de dag ervoor. In het geval van mijn bovengenoemde menu maak ik dan vast de pasteitjes (ook afbakken), zet de bouillon voor de saoto op het vuur, maak de garnituren en zet die in bakjes in de koelkast. marineer de kip en maak de nasi. Alles wat klaar is gaat de koelkast in voor de volgende dag.

Heb je dingen die bewaard kunnen worden in de diepvries of ga je inmaken, dan kun je dat al een week eerder maken. Scheelt een hoop tijd.

Gerechten met ingrediënten die snel verkleuren (denk aan salades), maak ik altijd op de ochtend van het feest zodat ik die zo vers mogelijk kan serveren.

Op de dag zelf

In de (wederom) ideale wereld is het fijn om de avond van tevoren alvast een stofzuiger door het huis te halen, versieringen op te hangen en extra meubilair neer te zetten. Maar vaak ben ik dan nog hard aan het koken, dus die dingen doe ik meestal in de ochtend. Met hulp van de Mr. die dat steeds vaker samen met de 7-jarige doet. Hoe ze het versieren laat ik dan ook volledig los, dat mogen ze zelf uitzoeken en scheelt mij weer nadenkwerk.

In de tussentijd maak ik een ruimte vrij voor het lopende buffet. In ons geval kan dat op het keukeneiland, maar een aparte tafel werkt uiteraard ook prima. Op het buffet zet ik echt alles neer, zodat ik niet steeds de vraag “Heb je misschien ook?” krijg. Denk aan borden, servetten, bestek, bakjes, sauzen, peper en zout. En wat bij elkaar hoort, zet ik ook bij elkaar. Denk aan de hapjes, alle onderdelen van de saoto soep, garnituren voor bij de nasi, et cetera. Dingen die opgewarmd kunnen worden in een pan (denk aan soep en stoofschotels) zet ik op de inductieplaat en al het andere eten (vooral als het bederfelijk is) zet ik pas een half uur voordat de gasten komen op het buffet.

Alle dranken staan in de koelkast of ernaast met bekers en glazen erbij. Bij ons is de regel dat het eerste drankje wordt ingeschonken bij binnenkomst en daarna weet iedereen de weg ;-).

Dan is er natuurlijk nog de verjaardagstaart. Die we fijn besteld hebben en meestal door mijn mannen wordt opgehaald terwijl ik de laatste hand leg aan de details thuis. Denk aan voldoende toiletrollen op de wc. Het kan maar geregeld zijn.

Heb ik dan alles? Ja, volgens mij wel. Alhoewel: misschien moet ik nog even douchen, make-up op en een leuk jurkje aantrekken. Dat doe ik meestal 2 uur van tevoren, zodat ik na het omkleden nog even de tijd heb om wat laatste dingetjes te doen voordat onze gasten arriveren. En een glas wijn in te schenken voor mezelf, want dat heb ik dan wel verdiend.

Oh wacht, ik vergeet de left-overs!

Na een feestje gaat bij ons altijd alles op. En dat krijgen we voor elkaar omdat iedereen een bakje eten mee naar huis neemt. Zo hoeven we niets weg te gooien en kan er de volgende dag ook nog gesmuld worden van al het lekkers. Er staat dus ook altijd een stapel lege bakjes ergens te wachten. Vergeet daarbij jezelf niet! Want er is niets lekkerder dan jezelf de dag na een grote verjaardag te nestelen op de bank met een grote kom saoto soep.

Tekst: Francesca

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer