Francesca’s Weekmenu #221 – Koken met kliekjes

Deze keer heb ik een heel bijzonder weekmenu voor jullie samengesteld. Want alle gerechten zijn namelijk gebaseerd op kliekjes! Ieder jaar merk ik dat ik slimmer word in het verwerken van kliekjes, naast dat ik standaard minder boodschappen in huis haal. Waardoor onze voedselverspilling drastisch omlaag is gegaan. Naast dat …

Deze keer heb ik een heel bijzonder weekmenu voor jullie samengesteld. Want alle gerechten zijn namelijk gebaseerd op kliekjes! Ieder jaar merk ik dat ik slimmer word in het verwerken van kliekjes, naast dat ik standaard minder boodschappen in huis haal. Waardoor onze voedselverspilling drastisch omlaag is gegaan. Naast dat dit hard nodig is voor het milieu, is het ook ontzettend leuk en lekker om te koken met kliekjes en het scheelt aanzienlijk in je portemonnee. Soms maak je de meest verrassende gerechten, en heel soms misschien niet. Maar dat is ook koken, het hoort erbij.

Recent werkte ik samen met Cordaid voor de #foodbattle en kreeg ik inzicht in een project dat zij hebben opgezet in Oeganda. Waarbij boerinnen met een oogstbewaarzak worden geholpen om hun oogst langer goed te houden, wat van levensbelang is. Daar kan werkelijk niets worden weggegooid, terwijl wij hier kilo’s eten (soms nog zonder nadenken) weggooien in de vuilnisbak. Bizar als je dat met elkaar vergelijkt, dat kan beter. Wij kunnen beter! En daarom vind ik het belangrijk om nog maar eens de nadruk te leggen op kliekjes. Laat ik eerst beginnen met mijn tips tegen voedselverspilling. En daarna gaan we door met het weekmenu, eet lekker! En gooi niets weg ;-).

Mijn 5 beste tips om thuis minder voedsel te verspillen

  1. Maak een goede eetplanning voor de week, maar doe geen weekboodschappen meer. Een week kan namelijk opeens helemaal anders lopen en voordat je het weet is je week om en zit je koelkast nog vol boodschappen. Ik haal mijn boodschappen nu eens in de 3 dagen en dat werkt perfect.
  2. Plan twee keer in de week een kliekjesdag in, als dat nodig is. In ons huishouden is altijd veel eten, en blijft er ook veel over. Veelal wel kleine porties, maar dat is juist wat er blijft liggen als ik weer te snel boodschappen doe. Dus ons ritme bestaat nu uit koken met de gekochte boodschappen in 2 – 3 dagen, daarna een kliekjesdag (veelal aangevuld met producten uit de voorraadkas of vriezer) en daarna doe ik pas weer boodschappen.
  3. Deel je voorraadkast op datum in. Zet de producten met de meest lange houdbaarheidsdatum achterin en de rest voorin. En daag jezelf uit om daarmee eerst te koken. En gebruik je vriezer ook als voorraadkast! Heel veel kleine restjes gaan bij mij in de vriezer, denk ook aan verse kruiden, gember en geraspte kaas.
  4. Soepen, pastasauzen, wokgerechten, frittata’s, stamppotten en stoofschotels zijn voor mij de meest dankbare gerechten om kliekjes in te verwerken. Zo ontdek je vaak ook weer nieuwe combinaties die je enorm verrassen. Maar eet ook kliekjes als lunch! Bij ons thuis gaan er regelmatig bakjes mee met restjes van de voorgaande avond die ik verwerk in maaltijdsalades of andere gerechten.
  5. Krijg je iets toch niet op of heb je teveel in huis: geef het dan weg! Bij ons thuis worden er regelmatig bakjes gevuld die naar vrienden, familie of buren gaan of ik laat ze langskomen met een boodschappentas. Zeker vlak voor de vakantie is dat een goede tip. Denk ook eens aan instanties zoals de Voedselbank of andere initiatieven in je stad voor gezinnen die minder te besteden hebben. Ruim bijvoorbeeld 2 keer per jaar je voorraadkast op en doneer je producten. Daarmee kun je echt het verschil maken, zeker vlak voor de feestdagen.

Maandag

Groenten en eieren over van het weekend? Maak er dan een frittata of omelet van. Gebruik eieren als basis en voeg daar gesneden groenten, peulvruchten, aardappels en kruiden aan toe. Hier vind je het basisrecept.

Dinsdag

Met groenten, ui, knoflook en sojasaus maak je een heerlijk roerbak- of wokgerecht van je kliekjes. Serveer er rijst of noedels bij. Of wok alles met gekookte rijst en maak er nasi van. Ook lekker met restjes kip, vlees of vis.

Woensdag

Bijna alle kliekjes kunnen wel in de soep, denk aan groenten, vlees, gevogelte, vis, bonen, pasta, rijst en aardappels. Deze groentesoep met bonen is een goed voorbeeld. Met restjes brood maakte ik ook nog knoflookcroutons erbij.

Donderdag

Al je kliekjes kunnen ook in de pasta. Combineer groenten met bijvoorbeeld passata of tomatensaus uit blik en laat de saus lekker pruttelen tot deze op smaak is. Restjes kruiden kun je hier uiteraard ook aan toevoegen. Maar een pasta ovenschotel werkt ook perfect, zeker als je ook nog wat geraspte kaas over hebt.

Vrijdag

Ik ben dol op snelle stoofschotels waar ik mijn kliekjes in verwerk. Zoals deze kruidige bonenstoof die ik voor de #Foodbattle maakte van Cordaid. Ik combineerde kliekjes groenten met producten uit mijn voorraadkast die bijna over datum waren. Met bloem, volkorenmeel, zout, olijfolie en water maakte ik er chapati’s bij, wat een soort flatbread is, en die zijn heel makkelijk om te bakken en voedzaam. Een soort roti, maar dan heel snel klaar… mijn mannen waren er dol op thuis.

Zaterdag

Nog zo’n heerlijke ontvanger van kliekjes: burrito’s! Met groenten, restjes kip of vlees, rijst en bonen uit de voorraadkast heb je zo iets lekkers op tafel staan. Wist je trouwens dat je tortilla wraps ook heel goed kunt bewaren in de vriezer?

Zondag

Als laatste nog aandacht voor brood, helaas een van de meest weggegooide producten, waarmee jeheerlijke wentelteefjes kunt bakken! Lekker in combinatie met vers fruit uit het seizoen, heb je dat ook gelijk opgemaakt aan het einde van de week. Zo ook melk en eieren, die gaan hier ook in. En wil je nou structureel minder brood weggooien, bewaar je brood dan in de vriezer of koop minder en ga wat vaker naar de winkel voor vers brood. Zoals wij thuis ook doen.

Bewaar het weekmenu op Pinterest!

Wil je het weekmenu opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

Geniet van de gerechten uit dit weekmenu! Als je een foto deelt op social media, vergeet dan niet om mij te taggen met #francescakookt en #foodbattle. Zo kan ik je foto terugvinden en dat vind ik hartstikke leuk om te zien.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)