Francesca’s Weekmenu #255 – Haal Italië in huis

Wat kun je doen als je deze zomer niet naar het buitenland op vakantie gaat? Dan haal je je favoriete vakantieland gewoon naar je eigen huis! Iets wat wij afgelopen meivakantie al hebben gedaan. En dat beviel zo goed dat ik het idee graag met jullie deel deze zomervakantie! In …

Wat kun je doen als je deze zomer niet naar het buitenland op vakantie gaat? Dan haal je je favoriete vakantieland gewoon naar je eigen huis! Iets wat wij afgelopen meivakantie al hebben gedaan. En dat beviel zo goed dat ik het idee graag met jullie deel deze zomervakantie! In vier weken tijden gaan we in ieder weekmenu naar een ander land op vakantie. Naast authentieke gerechten, waardoor je je gelijk even in het betreffende vakantieland waant, geef ik ook tips voor leuke activiteiten gedurende de week, inclusief Spotify playlists waardoor je het vakantiegevoel direct krijgt.

Na onze reizen naar Denemarken en Portugal van de afgelopen weken (die je natuurlijk de hele zomer nog kunt inplannen), gaan we deze week naar Italië op vakantie. Het land wat ik in mijn leven het vaakst bezocht heb voor vakantie. Van het Noorden van Italië tot aan Sicilië, wat is het toch een prachtland en wat houden ze van lekker eten hier.

Ik heb mijn hele weekmenu kunnen vullen met Italiaanse gerechten, want mijn blog puilt uit van de Italiaanse recepten. Het was bijna moeilijk kiezen ;-). Ik heb een selectie gemaakt uit de lichtere Italiaanse gerechten, omdat we ook aankomende week weer tropische temperaturen mogen verwachten. En ik weet niet hoe het met jullie zit, maar dan eet ik het liefst niet te zwaar. Denk aan een frisse caprese salade met burrata, spaghetti aglio, olio e peperoncini, gnocchi met verse pesto, tomaat en mozzarella en tagliata met basilicumstroop en rucola. Mijn grote favoriet, pollo al marsala, staat er ook in en die ga ik zeker maken aankomende week. En voor het weekend heb ik een geweldige sandwich met gepaneerde kip en pancetta én een panna cotta met basilicum en lemon curd voor jullie in de aanbieding. Rest me nog maar een ding, jullie allemaal buon appetito te wensen!

Leuke tips voor ‘Italiaanse’ activiteiten thuis

    • Ontbijt met cappuccino en Italiaanse koekjes die je in je cappuccino (of melk) doopt. En maak voor de kids dan kindercappuccino’s van chocolademelk en opgeklopte melk. Een ontbijt waar ik als kind zo gelukkig van werd op vakantie. De echte Italiaanse koekjes zijn van Mulino Bianco, die kun je bijna altijd wel bij Italiaanse traiteurs vinden. En anders kies je gewoon andere koekjes uit waar de kinderen blij van worden.
    • Zet Italiaanse muziek op: de playlist ‘Pizza restaurant’ is heerlijk old school en de playlist ‘Italian Summer Hits 2019’ past helemaal bij het prachtige weer van aankomende week. .
    • Wil je je huis een beetje Italiaans aankleden of de hele week met een Italiaanse hoofdparaplu rondlopen tegen de zon? Kijk dan op deze site. Ik heb hier destijds ook mijn vlaggetjes besteld en de kinderen waren erg blij met hun bandana’s ;-).
    • Speel het spel De Toren van Pisa met elkaar. Blijft iedere keer leuk om te spelen, ook met de kleintjes.
    • Leer 10 Italiaanse woordjes uit je hoofd. Hieronder op de foto’s heb ik er vast een paar voor je!
    • Trakteer jezelf op een mooi Italiaans kookboek. Het is bijna onmogelijk om daar een favoriet voor aan te merken, omdat het barst van de goede kookboeken (ook minder goede trouwens, maar dat terzijde). Verder heeft iedere regio weer een andere keuken, wat de keuze nog wat complexer maakt. Bij de blog Ciao Tutti zag ik deze lijst met 20 kookboeken waarmee je een reis door Italië kunt maken, daar gaan jullie vast wel iets in vinden.
    • Voor de kleintjes: Laat ze hun eigen pizza’s maken voor de lunch! Dat kun je op de echte manier doen door zelf pizzadeeg te maken waarmee ze aan de slag kunnen (zie hier het recept) of maak het jezelf wat makkelijker en koop de pizzabodems en sauzen van Mister Kitchen die wij heel lekker vinden op momenten dat we geen moeite willen doen. Zet nog wat toppings op tafel zoals geraspte kaas, mozzarella, paprika, salami, et cetera en het feest kan beginnen.
    • Voor de volwassenen: Organiseer een antipasti avondje met allemaal lekkere Italiaanse hapjes. Hier vind je al mijn tips voor antipasti, hier vind je alle bruschetta recepten en hier vind je het recept voor zelfgemaakte focaccia. Zo kom je al een heel eind. Schenk er nog mooi glas Italiaanse wijn bij (of ga voor alcoholvrij en maak een van deze San Pellegrino mocktails) en geniet van la dolce vita in je eigen achtertuin of op je balkon.
    • Kun je niet wachten om weer naar Italië te gaan: stippel dan deze week eens je favoriete reis uit (alleen of samen met je gezin) en maak er een moodboard van. Voorpret is het halve werk en dan heb je iets om naar uit te kijken.
    • En eet lekker veel Italiaanse gerechten natuurlijk! Hieronder vind je de recepten in mijn weekmenu en hier vind je er nog meer.

Maandag

Een salade caprese is altijd goed! De authentieke salade caprese wordt meestal als voorgerecht (primo) of als bijgerechten gegeten. Deze variant met burrata en gegrilde perzik heb ik extra aangekleed met pesto en ik serveerde er gekruide crostini bij, zodat we het echt als lichte avondmaaltijd konden eten. Ideaal gerecht voor een warme zomeravond.

Dinsdag

Mij mag je altijd wakker maken voor een lekker bord spaghetti aglio, olio e peperoncino. De eenvoud van het gerecht is wat de Italiaanse keuken zo kenmerkt. Van ogenschijnlijk niets maken ze de meest heerlijke gerechten. Deze spaghetti kun je met een salade eten, maar ik vind het altijd erg lekker om er gegrilde vis bij te eten. Denk aan een hele vis of grote garnalen van de barbecue. Maar je kunt ook een stukje witvis grillen in je grillpan of je bereidt de vis in de oven.

Woensdag

Vandaag staat mijn favoriet op het menu! Oftwel pollo al marsala. Marsala is een versterkte wijn met een krachtig, lichtzoet aroma, geweldig voor het maken van een saus bij de kip. Ik krijg er keer op keer een grote glimlach van op mijn gezicht als ik het eet.

Donderdag

Deze gnocchi met verse pesto, tomaat, mozzarella en Parmigiano is een klassieker van mijn blog, het recept dateert uit 2013 (inmiddels wel met nieuwe, frisse foto’s erbij) en daar is nooit meer iets aan verandert. Want iedereen wordt er blij van, nog iedere dag.

Vrijdag

Nog zo’n fijn en makkelijk Italiaans gerecht is tagliata. Dungesneden plakjes vlees (denk aan rib eye of entrecote) die je serveert met een balsamicostroop, rucola en Parmigiano. In het recept geef ik ook tips voor bijgerechten.

Zaterdag

Dat wordt heerlijk lunchen vandaag! Want ik heb een Italiaanse sandwich met gepaneerde kip, pancetta en mozzarella op het menu staan. En dat is nog lekkerder dan het klinkt.

Zondag

Ik eindig dit Italiaanse weekmenu met een van mijn nieuwste recepten, namelijk deze frisse panna cotta met basilicum, lemon curd en gekaramelliseerde pijnboompitten. Een dessert waar je instant gelukkig van word.

Bewaar het weekmenu op Pinterest!

Wil je het weekmenu opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

Geniet van de gerechten uit dit weekmenu! Als je een foto deelt op social media, vergeet dan niet om te taggen met #francescakookt. Zo kan ik je foto vinden en dat vind ik hartstikke leuk om te zien.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Francesca