Wentelteefjes met chiazaad

Als je oud wit brood over hebt, is het heerlijk om daar wentelteefjes van te maken. En dit kan van alle soorten brood. Zo had ik laatst een paar Surinaamse broodjes over en daar heb ik deze heerlijke wentelteefjes met chiazaad van gemaakt.

Waar komt het woord wentelteefje vandaan?

Je zou denken dat een wentelteefje zijn naam ontleend aan ‘wentel ’t even’. Aangezien je het brood even wentelt in melk en ei. Toen ik daar eens op ging googelen kwam ik een heel interessant NRC artikel tegen uit 2004 waar de historie van het wentelteefje uit de doeken wordt gedaan. Leuk feitje, het wentelteefje werd voor het eerst aangetroffen in een zin uit 1623:  ‘Ey, waer ick t’huys alleen, ick backte wentel-teven Van suyckert witte broot, en butter-smeerigh vet.’

Wat je nodig hebt voor 4 personen

– 4 Surinaamse witte puntjes (of 8 witte boterhammen)
– 1 ei
– 100ml melk
– 100ml room
– 1tl vanille essence
– 1el vanillesuiker
– 1el chiazaad
– ongezouten roomboter
– ahornsiroop om te serveren

Wat je gaat doen

Snijd de Surinaamse puntjes doormidden.

Klop het ei los en meng dit met de melk, room, vanille essence, vanillesuiker en chiazaad. Wentel de broodjes door dit mengsel heen en leg ze in een diepe schaal. Schenk het overgebleven mengsel over de broodjes en laat dit 5 minuten intrekken.

Verarm een klontje boter in een koekenpan. Als de boter net is gestopt met pruttelen, ga je de broodjes er om en om in bakken totdat ze mooi goudbruin zijn. Dit duurt ongeveer 5 minuten per broodje.

Sprenkel wat ahornsiroop over de wentelteefjes en serveer.

Wentelteefjes met chiazaad_2

Wil je wat delen over dit recept? Stuur me dan een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram. Liefs, Francesca