Citroen bewaren – zo verspil je deze citrusvrucht nooit meer

Een partje citroen hier, een eetlepeltje sap daar. En voor je het weet, heb je een halve citroen over die je ergens moet bewaren. Misschien gooi je hem in de koelkast en vind je hem later helemaal uitgedroogd terug. Of wellicht mik je hem direct in de prullenbak. In beide …

Een partje citroen hier, een eetlepeltje sap daar. En voor je het weet, heb je een halve citroen over die je ergens moet bewaren. Misschien gooi je hem in de koelkast en vind je hem later helemaal uitgedroogd terug. Of wellicht mik je hem direct in de prullenbak. In beide gevallen wordt deze citrusvrucht verspild en dat is natuurlijk zonde. In dit artikel deel ik al mijn tips over hoe je een citroen moet bewaren en het voorkomen van verspilling.

De felgele en frisse citroen is een van mijn favoriete ingrediënten in de keuken. Ik heb altijd wel een paar biologische citroenen in huis. Het sap geeft een friszuur accent aan soepen en curry’s. Ik voeg plakjes toe aan mijn dagelijkse waterkan met soms wat verse kruiden. Ik gebruik het sap voor marinades of gebruik de zest, of rasp, met vis en salades. Maar soms blijft er ook bij mij weleens eentje eenzaam liggen in de fruitschaal. Waardoor ik me onlangs afvroeg hoe ik nooit meer een citroen verspil en wat ik daar voor nodig hebt. Dat bracht me bij mijn onderzoek.

Citroen bewaren – zo doe je dat

Een vers exemplaar kun je 1 tot 2 weken bewaren in de fruitschaal op kamertemperatuur. Leg je een hele citroen in de groente- of fruitlade van de koelkast, dan verleng je de levensduur al flink. Maar wat blijkt, zie hier het volledige artikel, als je citroenen in een ziplock-zakje verpakt en daarna in de koelkast plaatst, blijven ze bijna 4 weken vers en drogen ze niet uit. Ik heb het uitgeprobeerd en het werkt perfect!

Als je de citroen eenmaal hebt aangesneden, bewaar je ‘m ook in de koelkast. Leg de vrucht met het snijvlak op een bordje en dek af met vershoudfolie. Zo blijft de citroen met gemak nog een paar dagen goed. Houd er wel rekening mee dat hij dan nog wat sneller kan uitdrogen.

Citroen invriezen

Weet je niet zeker of je ‘m in die tijd nog gaat gebruiken, snijd er dan plakjes van en vries deze in. De plakjes blijven zo nog maanden goed en dan heb je altijd wat citroenplakjes in huis om een fris fruitwater mee te maken.

Wat doe je met citroenschil als je alleen het sap wil gebruiken?

Heb je maar een paar druppels citroensap nodig? Dan kun je ook met een metalen prikker in de (schil van de) citroen prikken en zo de druppels eruit knijpen. Hierdoor blijft de hele citroen daarna (in de koelkast) langer goed.

Mijn meest gebruikte toepassing is dat ik de schil rasp (met een fijne handrasp) en daarna bewaar ik de zest in een afgesloten bakje of potje in de vriezer. Je kunt de schil ook grof raspen of dun snijden en daarna inmaken. Dit is een goed recept met bijbehorende stappen om het thuis uit te proberen. Belangrijk voordat je aan de slag gaat met raspen en schillen: gebruik verse, biologische citroenen. Deze bevatten namelijk geen waslaagje om de schil te laten glanzen. En ook al was (of boen) je de citroen heel goed, dat laagje krijg je er niet meer vanaf en wil je ook niet in je eten. Ik niet in ieder geval ;-). En als je gaat raspen, zorg ervoor dat je alleen de gele laag verwerkt, want het witte deel van de schil is bitter.

Wat doe je met het sap als je alleen rasp nodig hebt?

Plaats het sap in een afgesloten bakje in de koelkast en zo blijft het zeker nog 3 dagen goed. Of verdeel het sap over een ijsblokjeshouder en vries het in. De citroenblokjes kun je daarna in een zakje doen en maanden bewaren in de koelkast. Lekker voor in fruitwater! Je kunt zelfs nog wat blaadjes verse munt eraan toevoegen en die mee invriezen.

Heb je veel citroensap over? Maak dan zelf citroenlimonade.

Je huis schoonmaken met citroen

Heb je toch nog citroen over wat je niet wil bewaren, maar ook niet wil verspillen? Dan kan je ook aan de poets gaan!  Zo kun je met citroensap je magnetron schoonmaken, of gebruik een halve citroen met zout om je wasbak weer glimmend te maken. Maar ook houten snijplanken varen wel bij een citroenbehandeling en een halve uitgeknepen citroen kun je ook even in het bakje van de vaatwasser leggen om mee te draaien, daar word je vaatwasser weer helemaal fris van. Hier vind je nog veel meer tips.

Recepten met citroen

De beste manier om geen citroenen te verspillen is natuurlijk om er niet te veel te kopen. Oftewel: koop wat je nodig hebt en kook er daarna mee. Maar als dat nou een keer niet lukt (en mij lukt het ook niet altijd), dan helpen de tips hierboven om nooit meer een citroen weg te gooien.

En natuurlijk heb ik ook nog wat lekkere recepten voor je!

Gremolata met citroen en peterselie

Citroen-mascarponemousse met een haverkrokantje

Kipfilet in yoghurtsaus met citroen en dille

Brosse citroenkoekjes

Volkoren pasta met courgette, citroen en spinazie

Citroen tiramisu

Scaloppine al limone

Lemon curd

Oma’s citroencake

Italiaanse citroentaart

Hopelijk heb ik je kunnen inspireren met mijn tips om verspilling van citroenen te voorkomen. Vanaf nu gooien we samen geen enkele gele held meer weg, deal? 😉

Tekst: Francesca, Fotografie: Shutterstock, Francesca & DeedyLicious

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Francesca