Zo verspil je nooit meer gekookte rijst

Als we nooit rijst zouden koken, zou er ook vrijwel geen rijst worden verspild. Want in gedroogde vorm is rijst ontzettend lang houdbaar, jaren zelfs. Vooral als je het goed droog, liefst in goed afgesloten potten of zakken, bewaard. Maar gekookte rijst is een heel ander verhaal. Eenmaal bereid is …

Als we nooit rijst zouden koken, zou er ook vrijwel geen rijst worden verspild. Want in gedroogde vorm is rijst ontzettend lang houdbaar, jaren zelfs. Vooral als je het goed droog, liefst in goed afgesloten potten of zakken, bewaard. Maar gekookte rijst is een heel ander verhaal.

Eenmaal bereid is gekookte rijst een van de meest verspilde voedingsmiddelen. Volgens cijfers uit 2019 lag destijds de relatieve verspilling ten opzichte van de ingekochte hoeveelheid op 39%. Door alle aandacht die er nu is voor voedselverspilling zal dit percentage vast wel iets gedaald zijn, maar we zijn er nog lang niet. Bij rijst heeft dat met een aantal zaken te maken die ik jullie in dit artikel ga uitleggen. En uiteraard deel ik ook al mijn tips en recepten om nooit meer gekookte rijst te hoeven verspillen.

In deze serie verscheen eerder een artikel over citroen en een artikel over brood. Meer tips om voedselverspilling tegen te gaan, lees je hier.

Gedroogde korrels rijst worden 2,5 keer zo zwaar

Op het oog ziet een portie ongekookte rijst er heel bescheiden uit als je het afweegt. Maar wist je dat rijst bijna 2,5 keer in gewicht toeneemt als het bereid wordt? Dus als jij 100 gram ongekookte rijst in het water strooit, hou je daar bijna 250 gram gekookte rijst aan over. En dat is opeens wel een flinke portie rijst.

Uit de losse pols is altijd te veel

“Denk je dat dat genoeg is? Ach, ik doe nog wel een beetje extra.” Echt, hoe vaak ik dit al een keer gehoord of zelf gezegd heb in het verleden. Altijd bang waren we om te weinig rijst te koken. En dan kook je al vrij snel te veel. Daarom is mijn tip: weeg altijd af. Ik zet tegenwoordig een zeef op de keukenweegschaal en daarin strooi ik de rijstkorrels waarbij ik het volgende hanteer:

  • Rijst voor nasi of andere gerechten waar rijst het hoofdingrediënt is: 100 gram ongekookt per persoon = 250 gram gekookt per persoon
  • Rijst als groot bijgerecht: 75 gram ongekookt per persoon = 180 gram gekookt per persoon
  • Rijst als klein bijgerecht als ik nog meerdere bijgerechten heb en veel groenten: 50 gram ongekookt per persoon = 125 gram gekookt per persoon

Eenmaal afgewogen kan ik daarna de zeef zo onder de koude kraan houden om de rijst goed te spoelen en daarna kook ik de rijst in de rijstkoker (in een pan kan natuurlijk ook, maar een rijstkoker blijft superieur voor luchtige, mooie korrels).

Gekookte rijst kun je ook invriezen

Je hebt vast wel eens een portie gekookte rijst in de koelkast gezet om de volgende dag te eten. En na twee dagen kun je het ook nog prima eten. Maar wist je dat je gekookte rijst ook heel goed kunt invriezen? Laat het daarvoor eerst goed afkoelen en vries daarna in portieverpakkingen in. Ik vind zelf diepvrieszakjes heel makkelijk, omdat ik die plat kan neerleggen, maar het kan natuurlijk ook in bakjes.

Zo warm je gekookte rijst weer op

Rijst die je bewaart in de koelkast kun je opwarmen in de magnetron, voeg dan nog wel een lepel vocht (gewoon water of bouillon) toe die je erdoor roert voor het opwarmen. Anders droogt de rijst uit. Of bak de rijst even op in een hapjespan of wok.

Gekookte rijst die uit de vriezer komt, laat je eerst rustig ontdooien in de koelkast. Haal ’s ochtends de hoeveelheid uit de vriezer die je nodig hebt en dan kun je het ’s avonds op dezelfde manier verwerken zoals hierboven omschreven.

Zo verwerk je gekookte rijst makkelijk in andere gerechten

  • Gebakken rijst met wat groenten en bonen voor de lunch of met ei als egg fried rice. Maar alleen opgebakken met olie en een snufje kurkuma of andere specerijen is ook al heerlijk.
  • Roer de rijst door een soep voor extra vulling. Zo is de rijst ook gelijk weer opgewarmd.
  • Meng de rijst (in plaats van aardappel) door een frittata met groenten.
  • Gebruik de rijst (samen met andere smaakmakers) om groenten te vullen. Denk aan courgette of paprika.
  • Maak een zoete rijstpap met kokosmelk, kaneel en rozijnen door deze even te laten koken. Ook lekker: deze rijstebrij of gewoon rijst met boter en suiker die je even verwarmt in een pannetje of in de magnetron.

Recepten met gekookte rijst

Natuurlijk heb ik ook wat lekkere recepten online staan met gekookte rijst:

Egg fried rice met garnalen

Rijstsalade met bonen als bijgerecht

Burrito’s met tofu, bonen, spinazie en rijst

Nasi met witte kool en gebakken ei

Kruidige maaltijdsoep met kip, garnalen en rijst

Mediterraanse fried rice van kliekjes groenten

Rijst met makreel en paprika

Zilvervliesrijstsalade met chorizo

Krokante kip burrito’s

Indonesische nasi goreng

Zilvervliesrijst met tomaat en ui

Surinaamse nasi

Wil je nog meer inspiratie? Op deze site vond ik nog 24 extra manieren om gekookte rijst te verwerken in gerechten!

Hopelijk heb ik je kunnen helpen met mijn tips om verspilling van gekookte rijst tegen te gaan. Zelfs als je nu wat te veel kookt (kan de beste overkomen) heb je nu genoeg inspiratie om niets meer te hoeven weggooien :-).

Bewaar deze tips op Pinterest

Wil je deze tips opslaan zodat je ze later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar onderstaande foto dan op een van je Pinterest borden.

Tekst: Francesca, Fotografie: Francesca & Shutterstock

Bronnen: Natuur & Milieu, Invriezen.net, Lassie

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer