Francesca’s Weekmenu #225 – Eten in kleuren

Ik kan intens genieten van de kleuren van groenten. Van dieppaars, romig wit, donkergroen tot felgeel. Soms vind ik het zelfs bijna zonde om bijvoorbeeld bieten te bereiden, omdat die intense kleur dan verdwijnt. Maar als ik dan eenmaal een hap heb genomen is dat gevoel ook snel weer weg …

Ik kan intens genieten van de kleuren van groenten. Van dieppaars, romig wit, donkergroen tot felgeel. Soms vind ik het zelfs bijna zonde om bijvoorbeeld bieten te bereiden, omdat die intense kleur dan verdwijnt. Maar als ik dan eenmaal een hap heb genomen is dat gevoel ook snel weer weg ;-).

De kleuren kunnen je ook op een makkelijke manier helpen bij het samenstellen van een gevarieerd voedingspatroon. Want hoe meer kleur op je bord, hoe gezonder het is. Leuker ook trouwens, want je wordt vrolijk van kleur. Ik wel in ieder geval. In het verleden heb ik ook gemerkt dat het bij kieskeurige peuters helpt om te eten in kleuren. Zo mocht mijn zoontje Jessey op een gegeven moment kiezen welke kleur hij die avond wilde eten door zelf een groente uit te zoeken in de winkel. Hij raakte zo betrokken bij het keuzeproces en vond een maaltijd in ‘zijn favoriete kleur’ veel leuker om te eten.

Je raadt het waarschijnlijk al, dit hele verhaal heeft me geïnspireerd om deze week een weekmenu in kleuren samen te stellen. Van groen, rood, geel, wit, bruin, paars tot oranje. Alle kleuren komen aan bod. Ik geef je ook een overzicht van groenten in de verschillende kleuren zodat dat je hopelijk weer verder inspireert. Eet lekker!

Op maandag eten we groen

Ik begin maar gelijk in de grootste categorie en dat zijn de groene groenten. Keuze genoeg en in alle seizoen kun je ermee experimenteren. Voor deze keer heb ik de gnocchi met broccoli en boerenkool pangrattato in het weekmenu gezet. Zo heb je gelijk 2 groene groenten te pakken, broccoli en boerenkool! De laatste wordt krokant gebakken (dat is de pangrattato) en dat geeft een heerlijke bite aan het gerecht.

Andere groene groenten zijn: komkommer, sla, paksoi, spinazie, courgette, postelein, groene paprika, prei, artisjok, bleekselderij, sperziebonen, doperwten, tuinbonen, tuinerwten, groene kool, savooiekool, palmkool, andijvie, spruitjes, groene asperges en alle kruiden.

Op dinsdag eten we rood

Met rode groenten zoals tomaat en rode paprika kun je heerlijke sauzen maken. En daar kun je ook perfect weer andere kleuren aan toevoegen zoals bijvoorbeeld oranje wortel, witte ui en groene spinazie. Vandaag staan mijn grote garnalen in tomatensaus op het menu. Serveer met (volkoren) brood om in de saus te dopen of met bulgur, rijst of pasta.

Andere rode groenten zijn: alle soorten tomaat, radijs en rode peper. Maar vergeet ook niet de granaatappel die heerlijk is als topping in salades.

Op woensdag eten we geel

Van gele groenten word ik direct vrolijk, ook al is de keuze in deze categorie niet reuze. Maar met grote vriend maïs maakte ik onlangs een heerlijke maissoep met aardappel en paprika. Alweer een mooie combinatie tussen de verschillende kleuren.

Andere gele groenten zijn: gele paprika, gele courgette, gele biet en gele wortels. Maar vergeet ook niet de citroen die geweldig goed te gebruiken is in hartige gerechten om de smaak in balans te krijgen.

Op donderdag eten we wit

In de witte categorie vind je misschien wel de grootste seizoenstoppers. Zoals witte asperges in de lente en knolselderij en pastinaak in de herfst en winter. Maar ook witte groenten die het hele jaar door goed verkrijgbaar zijn. Ik koos vandaag voor een gerecht met mijn grote favoriet knolselderij. Die kun je bakken, stoven, grillen en roosteren, niets is de knolselderij te gek. Maak er eens deze heerlijke stoof met kip, knolselderij en ras el hanout mee.

Andere witte groenten zijn: pastinaak, ui, bloemkool, champignons, witte kool, taugé, witte asperges, knoflook, koolrabi, rettich en witlof.

Op vrijdag eten we bruin

Bruine groenten zijn er niet veel. Bij bruin denk ik wel gelijk aan paddenstoelen. Portobello’s, shiitake, cantharellen en meer, fantastisch in dit seizoen. Voor de feestdagen heb ik ooit dit recept voor varkenshaas met paddenstoelen en mosterd gemaakt. Wat wellicht ingewikkeld lijkt, maar dat is het helemaal niet, in 30 minuten ben je klaar! Geweldig comfort food voor de vrijdag (kun je gelijk vast testkoken voor de feestdagen) en als bijgerecht kun je er geroosterde aardappel en aardpeer bij serveren. Zo blijf je lekker in de bruine categorie.

Andere bruine groenten zijn aardpeer, cassave en aardappel. Die laatste schaar ik voor het gemak in dit overzicht maar even onder de groenten.

Op zaterdag eten we paars

Ach, wat hou ik toch van aubergines. Daar kun je ook echt alle kanten mee op. Stoven, roosteren, verwerken in de lekkerste dips of maak er melanzane van! Nog beter, maak er een melanzane alle parmigiana quiche van voor het weekend. Dat wordt echt smullen.

Andere paarse groenten zijn: rode ui, rode biet, rode kool, radicchio, paarse bloemkool (ja, die bestaat ook!), paarse wortels en paarse aardappels

Op zondag eten we oranje

Vandaag eten we een oranje groente, maar dan in gebak! Want hoe heerlijk is een pompoentaart in dit seizoen? Deze met pompoen, kaneel en nootmuskaat is echt verrukkelijk. En als je nou wat pompoen over hebt dan maak je daar ook nog een avondmaaltijd van. Op deze pagina vind je al mijn pompoenrecepten.

Andere oranje groenten zijn: wortel, oranje paprika en zoete aardappel. Maar ook sinaasappel, mango en (gedroogde) abrikozen doen het heel goed in hartige maaltijden.

Geniet van de gerechten uit dit weekmenu! Als je een foto deelt op social media, vergeet dan niet om te taggen met #francescakookt. Zo kan ik jullie foto’s weer terugvinden en dat vind ik ontzettend leuk om te zien.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)