Gezonde recepten

In deze verzameling gezonde recepten vind je alle recepten van Francesca Kookt die passen binnen een gezond voedingspatroon. Oftewel mijn gezonde recepten waarvoor ik veel kook met groenten en vezels en niet schroom om koolhydraten toe te voegen, want ook die horen binnen een bewuste manier van eten. Voordat je aan de slag gaat met gezonde recepten, vind ik het belangrijk om hier nog iets hierover te zeggen. Eén gezond gerecht of product zorgt er niet voor dat je een gezond voedingspatroon krijgt. Het is belangrijk om naar het totaal te kijken wat je in een dag of in een week eet. Ik geloof in balans en dat houdt voor mij in dat ik voor 80% gezond en voedzaam eet en voor 20% ruimte hou om dingen als chips, chocoladetaart of croissantjes bij het zondagochtendontbijt te eten. Wil je meer weten over wat een gezond voedingspatroon is? Lees dan dit artikel van onze huisdiëtist Jonathan eens. Hierin lees je het antwoord op de vraag wat er nou voor zorgt dat je een gezond voedingspatroon hebt. Wat kan je allemaal aanpassen, wat zijn de grootste valkuilen en waar liggen jouw mogelijkheden? Het artikel geeft je houvast om je eigen ideale voedingspatroon samen te stellen en daar gaan mijn gezonde recepten zeker bij helpen. Op deze pagina vind je nog meer tips en al mijn gezonde weekmenu’s.

Basisrecept voor romige knolselderijsoep

Knolselderijsoep is altijd een feest om te maken in dit seizoen. En die pan soep kun je al in 45 minuten klaar hebben! Vandaag deel ik met jullie mijn basisrecept voor een romige knolselderijsoep en die is echt heel simpel. De basis is voor mij altijd ui, knoflook en knolselderij.

Kiprolletjes met balsamico, krieltjes en groenten

Of je deze kiprolletjes nou doordeweeks of tijdens een etentje serveert, het is gelijk een feest aan tafel. Want deze opgemaakte schaal ziet er toch geweldig leuk uit? Voor de kiprolletjes gebruik ik kipfilet die eerst platgeslagen wordt met een vleeshamer of zware pan.

Tapenade van zwarte olijven met walnoot

De klassieke, Zuid-Franse tapenade wordt gemaakt van (zwarte) olijven, kappertjes, ansjovis, wat olijfolie en een vleugje citroensap. Je maalt het fijn tot een dikke puree en je tapenade is al klaar. Heerlijk op een warm stokbroodje of crackertje, je blijft ervan eten.

Havermout met sinaasappel, kruidnagel en cranberry

Dol op havermout ben ik in de herfst- en wintermaanden. En wie mij een beetje volgt op Instagram ziet tal van variaties op het havermoutthema voorbijkomen.

Aziatische garnalencocktail met sinaasappeldressing

Deze feestelijke Aziatische garnalencocktail maakt de start van je etentje gelijk tot een succes! Heel makkelijk te maken en weer eens wat anders dan de klassieke garnalencocktail.

Gebakken miso aubergine met rijst

Ik heb een nieuwe manier gevonden om mijn geliefde aubergine te bereiden! Deze gebakken miso aubergine is een explosie aan smaak en de saus combineert fantastisch met witte rijst. Puur comfortfood in een kommetje en mijn liefde voor miso is daardoor weer een beetje groter geworden.

Geroosterde aardappel met biet en rookworst

Vandaag deel ik met jullie dit nieuwe recept voor een AVG’tje, maar dan wel met een Francesca twist! Ik ben dol op de combinatie van biet en rookworst en die heb ik mooi samengebracht met geroosterde aardappel in dit gerecht. De aardappels en bieten worden geroosterd in de oven.

Zoetzure pompoen met sinaasappel en kardemom

Ik heb werkelijk geen idee waarom ik nooit eerder zoetzure pompoen heb gemaakt. Zo zonde, want wat is dit lekker! Snel om te maken en met een waanzinnig resultaat. Een vriendinnetje van me wist het perfect te omschrijven, namelijk als snackgroente 3.0.

Romige broccolisoep met pastinaak en oregano

Ik heb een klein broccolimonster thuis die net zo hard juicht bij de aanblik van een stronk broccoli als een bakje aardbeien. Broccoli staat dan ook zeker één keer per week bij ons op het menu.

Ruige guacamole in 5 minuten

Laatst overkwam het me weer. Ik had twee avocado’s gekocht en daarvan hoefde er maar één perfect rijp en groen te zijn. Zelfs na inspectie van het pitje aan de buitenkant had ik niet kunnen vermoeden dat de binnenkant al meerdere kleine, bruine plekjes had.

Wortelwraps met vegan chili, tomaat en avocado

Samenwerking – Ik hou enorm van goedgevulde wraps als lunch. Soms gebruik ik er kliekjes voor van de vorige avond, soms vul ik ze met rauwkost en op andere moment ga ik los en maak ik er een speciale vulling voor.

Groentesoep met parmezaankorstjes en witte bonen

Wat doe jij normaal met de korst van je stuk Parmezaanse kaas? De kans is groot dat je ‘m weggooit… Maar als je ze nou verzameld in een bakje of zakje in de diepvries, dan heb je op een gegeven moment een umamicollectie waar je u tegen zegt.

Miso zalm met gegrilde sla en zoetzure komkommer

Verse zalmfilets bereid ik graag in de oven, omdat deze bereiding eigenlijk nooit (mits je de zalm niet te lang in de oven laat garen, maar dat gaan we niet doen) kan mislukken.

Zomerse kippensoep met tomaat en venkel

Ik hoor mezelf nog zeggen, vlak voor de vakantie, dat ik absoluut niet van plan was om te koken ín de vakantie. Dat ik even uitgekookt was door mijn boek, nou niets bleek minder waar ;-).