Slim koken uit je voorraadkast en met kliekjes

Vandaag ga ik jullie helpen met mijn tips om slim te koken uit je voorraadkast en met kliekjes! Een artikel wat ik geschreven heb vanuit mijn eigen jarenlange ervaring. Meestal kook ik namelijk niet vanaf een recept, maar gebaseerd op wat ik nog in huis heb (en daar komt dan …

Vandaag ga ik jullie helpen met mijn tips om slim te koken uit je voorraadkast en met kliekjes! Een artikel wat ik geschreven heb vanuit mijn eigen jarenlange ervaring. Meestal kook ik namelijk niet vanaf een recept, maar gebaseerd op wat ik nog in huis heb (en daar komt dan uiteindelijk weer een recept uit). En dat wil ik op de meest efficiënte manier doen, door de inhoud van mijn voorraadkast goed te gebruiken en zonder ook maar iets weg te gooien. Hoe pak je dat aan? Hier zijn mijn tips.

1. Inventariseer wat je al in huis hebt

Ongemerkt heb je waarschijnlijk al veel meer in voorraad dan je wellicht dacht. Denk aan je voorraadkast en vriezer. Open die eens en haal alles eruit. Noteer wat je in huis hebt zodat je een goed overzicht hebt van de producten die je nog kunt gebruiken. Zeker de producten uit je vriezer (als je die hebt uiteraard). Zo ontdekte ik bijvoorbeeld dat ik nog heel veel groenten, vis, kruiden en fruit in de vriezer heb liggen. En die kan ik perfect gebruiken voor de doordeweekse maaltijden.

2. Maak een weekplanning

Het maken van een eetplanning kan enorm helpen. Plan de avondmaaltijden in, hou wel rekening met spontane activiteiten, en gebruik de lunch vooral om kliekjes op te maken, dat is een perfect moment ervoor, al dan niet in combinatie met producten uit je voorraadkast. Denk aan soepen, kliekjes groenten waar je salades van maakt, kliekjes pasta die je weer opwarmt als lunch of quesadilla’s die je maakt met tortilla wraps (die je trouwens perfect in de vriezer kunt bewaren). Maar ook tosti’s van oud brood (niets weggooien dus) met kaas, vleeswaren of kliekjes vlees en groenten.

Kijk wat je al in huis hebt en verdeel het over de week. Zorg nog steeds dat je gevarieerd en gezond eet. Iedere dag witte pasta eten is echt heel onverstandig. Kies eerder voor volkoren varianten (vezels zijn belangrijk) en verdeel je koolhydraatbronnen. Dus ga bijvoorbeeld een dag voor aardappels, dan voor (zilvervlies)rijst, dan weer bulgur, en dan weer een dag met (volkoren) pasta.

Zorg er verder voor dat groenten een groot deel van je gerechten bepalen. Eet daarnaast ook zeker 2 stuks fruit per dag.

Oh, en als je een dag niet wilt koken (wat totaal begrijpelijk is), dan is bestellen altijd een optie. Maar kijk eerst eens in je vriezer wat je daar nog voor lekkers in hebt liggen.

3. Vul je voorraad aan met vers en wat je verder nog nodig hebt

Je weet inmiddels wat je ongeveer gaat eten de aankomende week en wat je al in huis hebt in je voorraadkast en vriezer. Vul dit aan met verse producten uit de winkel, van de boer of andere lokale initiatieven.

Ik doe meestal 1 keer in de week boodschappen en dan zorg ik dat ik alles in huis heb voor de komende week (naast eten ook mijn overige boodschappen zoals schoonmaakmiddelen en toiletpapier). Zo heb ik over het algemeen rust in de weekplanning. En als ik toch iets mis, wandel ik gewoon even naar het winkelcentrum.

4. Kook op maat of extra als je wilt invriezen

Ik kook bijna iedere dag vers, omdat ik toch de hele dag thuis ben. Maar er zijn ook mensen die iedere dag naar hun werk gaan en waar het nog veel drukker is binnen het gezin. Voor deze groep is het slim en raadzaam om dubbele porties te maken zodat je eten kunt invriezen en jezelf ontlasten. Neem dit dan mee in je eetplanning.

Voor de mensen die iedere dag vers koken: kook op maat. Vaak wordt er aangeraden om bijvoorbeeld 100 gr ongekookte rijst en 100 gr ongekookte pasta per persoon te rekenen. Maar ik heb gemerkt in ons gezin dat 80 gr per persoon vaak voldoende is, omdat ik ook nog veel groenten en/of peulvruchten toevoeg. Maar als ik weet dat ik er de volgende ook nog mee wil lunchen dan maak ik er wel weer 100 gr van. Zo kook je op maat en dus slim.

Ook al heb ik nu een weekplanning, nog steeds heb ik 1 tot 2 kliekjesdagen per week. Omdat er altijd wel iets overblijft. Denk aan een portie pasta, wat je dan de volgende dag weer kunt eten met een soepje of salade erbij. Of ik gooi gewoon allemaal groenten bij elkaar op een bakplaat met wat olijfolie, zout en specerijen en rooster die in de oven. Eventueel gecombineerd met pasta, rijst, bulgur of wraps uit de voorraadkast. Maar denk ook aan nasi goreng. Wat gebakken rijst is en die kun je op tig verschillende manier maken. Met groenten, kip, vlees, vis en smaakmakers zoals ketjap en sojasaus.

Meer kliekjestips? Kijk dan op deze pagina!

5. De beste gerechten om in te vriezen

Deze gerechten zijn ideaal om in te vriezen of vooruit te maken. Klik op de naam en je komt bij alle recepten uit.

Curry’s
Stoofschotels
Lasagne
Ovenschotels
Soepen

6. Suggesties voor gerechten om te koken uit je voorraadkast

Wat kun je allemaal maken met producten uit je voorraadkast? Ik heb mijn beste tips voor het koken uit je voorraadkast op een rijtje gezet, met links naar recepten op mijn blog ter inspiratie.

Tomaatproducten zoals blikken gepelde tomaten of tomatenblokjes en tomato frito:

– Basis voor een pastasaus
– Basis voor een tomatensoep of minestrone
– Voor in een curry of chili
– Voor in een stoofschotel met groenten, kip, vis of vlees
– Om groenten in te garen*
– Voor een couscous- of bulgurmaaltijd met groenten, vlees, vis of kip

* Afgelopen week maakte ik daar een makkelijk receptje voor. Van 2 stronken broccoli sneed ik de roosjes los. Daarna schilde ik de stronken en sneed die in kleine blokjes. Dit roerbakte ik met 1 gesnipperde ui en 2 teentjes fijngehakte knoflook. Ik voegde daarna 1 pakje Tomato Frito toe en liet de broccoli gaar stoven in de saus. Daarna bracht ik het verder op smaak met zout en peper. In de tussentijd kookte ik 1 kg krieltjes in de schil en die mengde ik met zout en een scheutje appel-ciderazijn en olijfolie extra vergine na het afgieten. Wil je het vegetarisch houden, dan serveer je het zo samen. Lekker met wat ringetjes lente-ui erbij. Wil je nog wat vlees toevoegen? Kies dan voor stukjes gebakken merguez worstjes of stukjes uitgebakken runder cervelaatworst. Deze bak je eerst uit en meng je daarna door de broccoli tijdens het stoven.

Bonen uit blik, pot of zak:

– Voor een lunchsalade
– Om een bonenspread mee te maken
– Voor een lunch met veel groente
– Voor in een soep (sowieso kun je aan bijna iedere soep wel bonen toevoegen, goed als plantaardige eiwitbron)
– Voor een stoofschotel met groente, kip, vlees of vis
– Voor een maaltijdsoep
– Voor een chili met groente, gehakt of kalkoen
– Voor een curry met groente,
– Voor een bijgerecht met tomaat of rijst
– Voor burrito’s of andere Tex Mex gerechten die vaak ideaal zijn om kliekjes groenten, rijst, kruiden, kip en kaas in te verwerken
– Voor een vegetarische roerbakschotel

Mais uit blik of pot:

Kijk hier voor al mijn recepten met maiskorrels.

Gedroogde pasta en gnocchi:

Kijk hier voor al mijn recepten met pasta.
Kijk hier voor al mijn recepten met gnocchi.
Kijk hier voor al mijn lasagne recepten.

Rijst:

Kijk hier voor al mijn recepten met rijst.
Kijk hier voor al mijn risotto recepten.
Kijk hier voor al mijn nasi recepten.

Noedels:

Kijk hier voor al mijn recepten met noedels.

Groenten uit pot:

– Lasagne met geroosterde paprika (maar door een pastasaus, in een roerbakschotel, in een salade of op brood kan het ook)
– Stamppot van rode kool (of gewoon als bijgerecht natuurlijk)

(En verder eet ik nooit groenten uit pot, want dat vind ik niet lekker. Dus daar heb ik geen recepten voor. Groenten uit de diepvries daarentegen wel, en daar kun je alles mee maken.)

Visconserven:

Kijk hier voor al mijn recepten met tonijn.
Kijk hier voor al mijn recepten met sardines.
Kijk hier voor al mijn recepten met makreel.
Kijk hier voor al mijn recepten met ansjovis.

Ik hoop dat ik je met dit artikel over koken uit je voorraadkast en met kliekjes een beetje heb kunnen helpen. Vind lekker je eigen manier die goed werkt voor jouw gezin. Succes!

Tekst: Francesca, Fotografie: Francesca, Wendy van Bree Fotografie en DeedyLicious

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)