Zo ziet een vegetarische dag er bij ons uit

Het kan je de afgelopen maanden bijna niet ontgaan zijn in de media dat we met z’n allen echt minder vlees moeten gaan eten. Het klimaatpanel van de Verenigde Naties bracht daar zelfs een compleet rapport over uit. Veel minder vlees eten, minder voedsel verspillen en zuiniger zijn op onze …

Het kan je de afgelopen maanden bijna niet ontgaan zijn in de media dat we met z’n allen echt minder vlees moeten gaan eten. Het klimaatpanel van de Verenigde Naties bracht daar zelfs een compleet rapport over uit. Veel minder vlees eten, minder voedsel verspillen en zuiniger zijn op onze bossen zijn een vereiste voor onze voedselzekerheid in de toekomst.

Nou kom ik net terug van een vakantie in Denemarken en Frankrijk en heb me daar verbaasd over de enorme hoeveelheden vlees die ik in de grote supermarkten zag liggen. Even voor de duidelijkheid, ik ben geen vegetariër en heb afgelopen week nog een prachtig stuk côte de boeuf bereid op de barbecue thuis, maar onze consumptie van vlees thuis is de afgelopen 5 jaar denk ik gehalveerd. Sterker nog, misschien wel meer. We zijn van 7 dagen in de week vlees en vis op het menu verschoven naar de helft vega en de helft vlees en vis. En rood vlees eten we gemiddeld nog maar één keer per week.

Dit is zeker niet van de ene op de andere dag gegaan, hier hebben we dus jaren over gedaan. En inmiddels houden we van onze vleesloze dagen, want als er iets veelzijdig is dan is het wel de vegetarische keuken. Of je er nou voor kiest om alleen met groenten, granen en peulvruchten te koken of dat je af en toe bewust een vleesvervanger kiest. Ik keur beide goed, sterker nog… wij doen het thuis ook. Ik ben bijvoorbeeld dol op de vegetarische saucijzenbroodjes van de Vegetarische Slager en kan enorm genieten van een vegetarische kipburger op een broodje. Maar geef me een goede vegetarische Indische curry of een vegetarische pasta en ik ben ook helemaal in de wolken.

Tijdens onze laatste vakantieweek in Frankrijk waren we met familie en ik vroeg aan mijn schoonzussen en zwagers hoe vaak ze vegetarisch in de week aten. Het antwoord was niet en bij navraag onder wat vrienden en bekenden werd dat door anderen ook bevestigd. En de vraag die daarop volgde was: “Maar wat eet je dan als je een dag vegetarisch eet?”. Dit zette me aan het denken en ik besloot er een artikel aan te wijden. Want ja, er zijn al veel Nederlanders die flexitarisch aan het eten zijn (de percentages schommelen een beetje, maar ruim 55% is het zeker), maar een beetje hulp kan geen kwaad. Zeker als je thuis ook nog kinderen hebt rondlopen. Ik ben namelijk ooit begonnen met mijn flexitarische zoektocht door onze jongens, omdat ik het belangrijk vind dat zij ook de plantaardige keuken ontdekken. In de toekomst kijken kan ik niet, maar de kans is zeer aanwezig dat zij in de toekomst toch echt anders moeten gaan eten dan hoe wij nu doen. En dan kan ik ze dat maar beter vast nu (voor een deel) bijbrengen. Vind je ook niet?

Tip vooraf: Zou je zelf ook graag vaker vegetarisch willen eten, maar vind je het lastig om te beginnen? Begin dan gewoon met 1 dag in de week en probeer iedere week iets anders uit. Maak bijvoorbeeld eens een standaard maaltijd waarbij je de vleescomponent vervangt door een vleesvervanger of groenteburger. Of gebruik een van mijn vegetarische recepten. Door iedere keer iets nieuws te maken, ontdek je nieuwe smaken, texturen en bereidingstechnieken. Zo ontdek je ook waar jouw voorkeur naar uitgaat en, niet geheel onbelangrijk, die van je gezinsleden.

Vegetarisch ontbijt: de makkelijkste maaltijd van de dag

Laten we eerlijk wezen, vegetarisch ontbijten is echt heel makkelijk. Behalve als je gewend bent om vier boterhammen met vleeswaren te eten in de ochtend, is het geen enkel probleem. Denk aan kwark met granola en fruit, bakje havermout met fruit en noten, volkoren boterham met kaas, jam, hummus of groentespread, pancakes of zelfs een gebakken ei met groenten.

Deze maaltijd is ook uitermate geschikt om volledig plantaardig te gaan op een dag. Vervang je kwark eens door een plantaardige variatie op kwark of yoghurt. Kook je havermout eens met havermelk en besmeer je boterham met een plantaardig smeersel. De eieren, kaas en boter laat je dan achterwege. Ik heb ontdekt dat ik met gemak volledig plantaardig kan eten in de ochtend en iedere verandering (hoe klein ook) is er een als je ze allemaal bij elkaar optelt.

Tip voor notoire vleeswareneters in de ochtend: Switch eens naar vegetarische vleeswaren en probeer de verschillende merken uit. Er is een enorme collectie van tegenwoordig en de kwaliteit wordt steeds beter. Let wel alleen op dat ze vaak meer zout bevatten.

Vegetarisch lunchen: hoeft echt niet alleen met salades

Alhoewel salades wel echt fantastisch zijn voor de lunch! Voor mij is dit altijd hét moment van de dag waarop ik begin met groenten eten (ik eet makkelijk 400 gram per dag) en dit zijn mijn favorieten van de laatste tijd:

Quinoa salade met zoete aardappel en spinazie

Salade met avocado, ei en sriracha

Salade met geitenkaas, biet en avocado

Salade met aubergine en falafel

Couscoussalade met kikkererwten en paprika

Maar ben je nou meer een broodeter, dan wordt het inderdaad wat lastiger met vervangen. Alhoewel, er zijn zoveel lekkere alternatieven! Je kunt weer kijken naar vegetarische ‘vleeswaren’, maar eigenlijk gebruik ik die voor de lunch maar heel weinig. Liever heb ik geroosterde groenten (eventueel gecombineerd met kaas) op mijn brood, of avocadospread met plakjes ei, cottage cheese met rauwkost en gehakte noten, groentenspread (zelfgemaakt of bijvoorbeeld van SMAECK), lekkere kaas met rucola en mosterd, mozzarella met pesto, tomaat en basilicum, spreads zoals hummus of baba ganoesh of gewoon een boterham met pindakaas (en sambal en komkommer). Je sneetjes brood kun je ook eens vervangen door lekkere crackers, voor de variatie.

Wat ik ook heerlijk vind als lunch: kommetje vegetarische soep, kliekjes van het avondeten (al dan niet verwerkt in een salade) of een omelet met roergebakken groenten.

Vegetarische tussendoortjes: zijn ook niet zo ingewikkeld

Er was ooit een tijd dat ik heel ingewikkeld deed over tussendoortjes. Totdat ik kinderen kreeg en toen was dat over. Nu ben ik gewoon blij met een bakje fruit, een schaaltje rauwkost met hummus, een handje noten (probeer ongeveer 15 gram per dag hiervan te eten), een bakje olijven, een plakje bananenbrood (voor als ik weer eens een fruitschaal vol bruine bananen heb), rijstwafel met pindakaas en soms een stuk taart als ik iets gebakken heb (laten we eerlijk wezen, ik blijf een foodie). Dit is trouwens wederom een mooi moment om volledig plantaardig te gaan. En om je koelkast en voorraadkast leeg te eten, want minder voedsel verspillen moeten we ook. Maar dat is voer voor een andere blog (die ook nog geschreven gaat worden).

Vegetarische avondmaaltijd: daar zijn jullie vast het meest in geïnteresseerd!

Ik stipte het al eerder aan, maar ik zeg het nu nog maar een keer: de vegetarische keuken is echt super veelzijdig! Voor mij zijn er grofweg 3 categorieën hierin te onderscheiden:

    1. Met groenten als basis – De groenten zijn de hero en worden aangevuld met onder andere granen/koolhydraat component, peulvruchten, noten/zaden en kruiden. Soms nog met een toevoeging van kaas of eieren. Zoals bijvoorbeeld:

Auberginecurry met kidneybonen

Citroenrisotto met groene asperges

Dahl met pompoen

Gebakken ricotta met ovengroenten

Gegratineerde ravioli met spinazie

    1. Bekende gerechten met een vegetarische twist – De klassiekers die we allemaal kennen, maar dan met een vegetarische twist. Al dan niet door het gebruik van een vleesvervanger. Zoals bijvoorbeeld:

Andijviestamppot met een Oosterse twist

Bonen bolognaise

Chili sin carne

Foe yong hai met veel groenten

Vegetarische lasagne

    1. Avondmaaltijd met een vleesvervanger als hoofdcomponent – Om de reden waarom vleesvervangers ooit zijn ontwikkeld. Namelijk voor de echte vleesliefhebber die wel een dagje zonder vlees wil, maar wel het gevoel wil hebben dat hij of zij vlees eet. Die dagen heb ik er af en toe ook tussen zitten, maar ik beperk het gebruik van een vleesvervanger wel tot één keer in de week. Ook vanwege de kosten. Voorbeelden van deze recepten zijn:

– De ‘standaard’ aardappel, groenten en vlees. Maar dan met een vleesvervanger naar keuze.

Vegetarische groenteburger met courgette en tomatensalsa

Vegetarische rode koolstamppot met jus en groenteballetjes

Spaghetti met pompoensaus en ‘spekjes’

Vegan broodjes gyros met paprika en kidneybonen

Vegetarische kapsalon met zoete aardappelfriet

Ik hoop dat ik je met dit artikel heb kunnen inspireren om meer vegetarisch te eten op een dag. Begin klein als je het nog lastig vindt en laat je leiden door je smaakpapillen. Er is genoeg keuze, ontdek wat voor jou het beste werkt.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

We zijn van 7 dagen in de week vlees en vis verschoven naar de helft vegetarisch en de helft vlees en vis. Lees mijn tips en vegetarische recepten voor hoofdgerechten, lunch en ontbijt. Wil jij ook vaker vegetarisch eten, maar vind je het lastig om te beginnen? Lees de blog.

Tekst: Francesca, Fotografie: Francesca & DeedyLicious

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)