7 dagen Detox: dag 1 en 2

Ik heb nog nooit van m’n leven een detox gedaan. Dus toen ik mezelf uitnodigde om een detox te doen voor mijn grote januari schoonmaak moest ik wel even goed nadenken over de uitvoering ervan. Ik heb wat research gedaan, paar boeken doorgebladerd en internet afgestruind. Om tot de conclusie te komen dat 28 dagen detox in deze fase geen optie is, 14 dagen ook wat lang lijkt en dus 7 dagen een prachtige start is. Zo gezegd, zo gedaan. Ik ben dus nu aan het detoxen.

Het is een 7-dagen programma waarbij je start met vloeistoffen en langzaam weer opbouwt naar het eten van vast voedsel. En suiker, gluten, zuivel, koffie, alcohol en vlees zijn deze week volledig in de ban.

Deze maandag ben ik begonnen. De zondag ervoor heb ik nog een feestmaal gemaakt met gemarineerde chicken wings, pasta met boter en salie en koekjes als dessert. Ik heb tijdens mijn research begrepen dat dat niet helemaal de bedoeling is. Het is namelijk veel beter voor je lichaam om de dagen voor de start van je detox al te minderen met alle zaken die verbannen zijn. Maar zo’n detox is voor mij best een ding. Ik hou namelijk echt van vlees. En van koffie en van gluten en van alcohol en stiekem ook van suiker (ook al vind ik ahorn siroop ook prima). Dus ik moest een enorme drempel overstappen. Mentaal werd ik namelijk in een soort food-gevangenis gezet. Jaha, je kan er maar last van hebben 😉

Maar dus, over de drempel heen gestapt. Van te voren alle boodschappen in huis gehaald en maandag gestart! Ik moet wel even zeggen dat The Mr. met me mee doet. Ontzettend lief! Hij kijkt me af en toe wel wat meewarig aan, vraagt regelmatig waar zijn eten is als hij weer een sapje op heeft en z’n collega’s hebben hem verteld dat Ashton Kutcher net in het ziekenhuis is beland door zoiets dergelijks en vroeg daarna voorzichtig of wij niet hetzelfde aan het doen zijn? Ik heb hem weten te overtuigen dat dit maar voor 7 dagen is en dat we geen levenslange ‘fruitaristen’ zullen worden. Oftewel, dat gaat hartstikke goed.

De voorbereiding
Doe de detox in een week dat je het niet zo druk hebt. Ik heb het bewust gepland in een week dat ik niet hoef te werken. Dan kun je beter luisteren naar je lichaam en toegeven aan je behoeftes. Een uurtje dutten op je werk is niet mogelijk, maar thuis kan dat natuurlijk prima. Plan niet teveel sociale dingen in. Een etentje met vrienden is natuurlijk funest voor je detox…

Bereid jezelf van te voren goed voor. Zorg dat je kasten zo leeg mogelijk zijn qua ‘slechte’ producten. Zorg er in ieder geval voor dat er niet overal suiker, gluten, zuivel en vlees je aanstaren. Dat helpt! Haal alle ingredienten voor de eerste paar dagen vast in huis, bij voorkeur bij een biologische winkel vandaan zodat je zeker weten dat alles wat je tot je neemt natuurlijk is.

Maak een verse bouillon van een 1/2 winterwortel, 2 stengels bleekselderij, 1 ui, 2 tomaten, paar takjes tijm en rozemarijn. Zeef deze en zet in de koelkast voor de komende dagen. Iedere keer als je behoefte hebt aan iets hartigs, kun je dan een glas bouillon drinken.

Stel jezelf in om veel water te drinken de komende week. Water is de beste manier om je afvalstoffen uit je lichaam te krijgen. En het vult je op de momenten dat je trek krijgt. Als water af en toe te flauw wordt, doe er dan wat stukjes limoen en munt in. Dat pept gelijk de smaak op.

Het detox menu van dag 1
ontbijt:
– glas water met een beetje citroensap
– glas vers sap van groene appel, wortel en kokoswater

rest van de ochtend:
– veel water en brandnetel-citroengras thee

lunch:
– wederom een glas sap van groene appel, wortel en kokoswater (maak voldoende in de ochtend en zet het in de koelkast)
– beker bouillon

rest van de middag:
– water, water en nog eens water 
– ook af en toe een beker thee of bouillon 

avondeten:
– groot glas sap van appel, peer, frambozen en chia zaad
– beker bouillon
– beker detox thee 

 
En door met het water! 

To be honest, deze dag vond ik helemaal niets. Ik had de hele dag door trek en ik ben blijkbaar niet gemaakt om alleen maar sapjes te drinken. Gelukkig is alleen de 1e dag vloeibaar en gaan we vanaf morgen alweer fruit eten. In de middag was ik goed moe en ik ben lekker met mijn kleine man mee gaan slapen. Die sliep die dag maar liefst 3 uur en mama dus ook!

Het detox menu van dag 2
De bouillon van dag 1 was al op, dus ik heb ’s ochtends gelijk weer een nieuwe pan gemaakt. Met dezelfde ingredienten als dag 1, maar nu ook een halve rode kool in stukjes toegevoegd. 

 
ontbijt:
– glas water met een beetje citroensap
– glas vers sap van ananas, mango, bessen en spirulina 
– beker venkelthee 


rest van de ochtend:
– veel water en thee
– bakje ananas blokjes

lunch:
– wederom een glas sap van ananas, mango, bessen en spirulina (maak voldoende in de ochtend en zet het in de koelkast)
– beker detox thee

rest van de middag:
– veel water en af en toe een beker thee of rode kool bouillon
– bakje blauwe druiven

avondeten:
– groot glas sap van spinazie, appel, peer en kiwi
– beker rode kool bouillon
– bord vol met vers fruit (appel, sinaasappel en druiven)
– beker detox thee 

 
Drink nog een glas water voor je gaat slapen. 

Vandaag ging een stuk beter! Het continue ‘ikwileten’-gevoel is minder en ik voel me al energieker dan de vorige dag. Ik heb nog wel een klein middagdutje gedaan van een uur, want daar had mijn lichaam behoefte aan. ’s Avonds merkte ik dat er een soort natuurlijke rust over me heen kwam. Normaal zit mijn hoofd altijd vol met dingen die ik nog wil doen. Maar nu was dat weg en kon ik heerlijk ontspannen op de bank liggen. En daar ook in slaap vallen 😉

Tot zover dag 1 & 2! Mijn ervaringen van dag 3 t/m 7 lees je hier.

Volg me ook op Twitter en Facebook voor dagelijkse updates over mijn detox! 

Wil je wat delen over dit recept? Stuur me dan een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram. Liefs, Francesca

Categoriën: Food inspiratie

Reacties over “7 dagen Detox: dag 1 en 2”

 1. Oké, leuk en interessant stukje!
  En hoe ging verder??
  Kan het nergens vinden…?

  1. Ja hoor, daar kun je gewoon bij werken. Maak het jezelf daarbuiten dan alleen niet te druk. Maak niet teveel sociale afspraken en ga niet teveel sporten, dan kun je je lichaam meer rust geven.

 2. Leuk! Kan je het fruit ook eten in plaats van sap er van maken? Zo zonde om de vezels weg te gooien! En hoe voelde je partner zich er bij?

 3. Ga het proberen, maar mag je het fruit ook met een staaf mixer mixen? En hoeveel water moet je gebruiken om de bouillon te maken? En hoe lang moet het koken?
  Wat n vragen he?

  1. Tuurlijk kun je ook een staafmixer gebruiken. Zoveel water als dat het onder staat, of iets meer, en koken totdat de groenten zacht zijn. Dat varieert per type groente.

 4. Hi Francesca, als je detox thee schrijft, wat bedoel je dan precies? Maak je die zelf en hoe, of koop je deze?

Reacties zijn gesloten.