De foodtradities van Halloween & recepten

Het is alweer bijna tijd voor Halloween. Een feest wat al zo lang als ik me kan heugen bestaat, maar wat niet erg uitbundig gevierd wordt in Nederland. Tenminste niet zoals in Amerika, Canada en Groot-Brittannië. Nieuwsgierig als ik ben vroeg ik mij af waar Halloween eigenlijk vandaan komt en waarom de pompoen centraal staat en er vooral veel snoep gegeten wordt. Ik ging op onderzoek…

Hoe is Halloween eigenlijk ontstaan?

Halloween bestaat al zo’n 2000 tot 5000 jaar en is vanuit verschillende soorten feesten ontstaan. Het eerste feest dat ontstond was genaamd Samhain en werd gevierd door de Kelten die in Groot- Brittannië leefden. Het Keltische nieuwjaar begon namelijk op 1 november en dus was 31 oktober oudjaarsavond. Wat maakte deze dag nog meer bijzonder? De Kelten geloofde dat op die dag de geesten van alle gestorvenen van dat jaar terug kwamen om te proberen een levend lichaam in bezit te nemen. Ze stemden de hen gunstig met eten en drinken en hielden kwade geesten af door het dragen van maskers.

de_foodtradities_van_halloween_recepten_uitgelicht_13

Het tweede feest werd gevierd door de Romeinen, genaamd Ponoma om diezelfde naam dragende god te eren. De god van het fruit en de tuinen. Het was een oogstfeest en de god werd geëerd met het offeren van voedsel als noten en appels. Appels stonden voor liefde en vruchtbaarheid. Nadat de Romeinen Groot-Brittannië binnen vielen in 43 a.d. werden Samhain en Ponoma samengevoegd tot één feest.

Toen het christendom een steeds grotere rol ging spelen in Europa werd het feest door hen vervangen voor het feest voor Allerheiligen. Ook hier werden de gestorvene geëerd, dit keer door het bakken van een zielencake (brood met krenten). De christenen gingen verkleed de straat op en gaven de cake aan de armen, die vervolgens beloofde voor iedere cake een gebed te zeggen voor de dode verwanten van de schenker. Later gingen de armen zelf langs de deur en zongen liedjes in de hoop op voedsel. De naam Halloween is afgeleid van Hallow-e’en, oftewel All Hallows Eve/Allerheiligenavond.

De foodtradities van Halloween

Voedsel hoort dus al vanaf het ontstaan van het eerste Keltische feest bij Halloween en is in alle feesten op verschillende manieren meegekomen. Zoals het verhaal al vertelt stammen de appels en noten af van het feest Panoma van de Romeinen en bakten de Christenen taart voor Allerheiligenavond. De Christenen gingen ook voor voedsel langs de deuren en dat is uiteindelijk, in verloop van tijd, mogelijk uitgegroeid tot het bekende trick or treat voor snoep. Het griezelige aspect van Halloween komt ook vanuit de verschillende feesten, hierdoor werden ‘de slechte zielen’ afgeweerd, waar het lekkere eten juist de goede zielen aantrok.

de_foodtradities_van_halloween_recepten_uitgelicht_12

Maar waar komen dan die pompoenen vandaan? Dat is begonnen in Amerika. Halloween is meegekomen naar Amerika door de grote stroming Ierse en Schotse immigranten in de 19e eeuw. Daar begon men met het inkerven van aardappels als welkom voor de gestorvenen, maar als snel werd deze vervangen voor de veel grotere pompoen en daar was het begin van de bekende Jack-O-lanterns die het beeld van Halloween nu nog steeds vormen.

Halloween recepten

Voor zover een stukje geschiedenis over Halloween en de foodtradities. Tijd voor de recepten!

Pompoen

Alles met pompoen is natuurlijk veroorloofd tijdens Halloween. Wist je dat je ook heel goed kunt bakken met pompoen? Bijvoorbeeld deze pompoen cupcakes.

de_foodtradities_van_halloween_recepten_6

In plaats van dat het inhoudelijk pompoen bevat, staat de pompoenvorm al direct voor Halloween. Wat dacht je van gevulde pompoenkoekjes? Of pompoenschuimpjes?

de_foodtradities_van_halloween_recepten_7

Maar je kunt natuurlijk nog veel meer met pompoen. Ga bijvoorbeeld voor een pompoen aardappel soep met truffel, of voor honing pompoen met nootjes en geitenkaas (nootjes horen tenslotte ook bij Halloween), een plaattaart met gehakt en pompoen is ook niet verkeerd en een vegetarische pot pie met pompoen al helemaal niet. Kids proof recept? Ga dan voor een pompoenhoofd met spaghetti.

Francesca-Kookt_pompoen-aardappelsoep-met-truffeljus_1_uitgelicht

Kijk hier voor nog meer pompoen inspiratie

Appels

De romeinen hebben gezorgd voor appels tijdens Halloween. De oogst voor appels is overigens ook nog eens in dezelfde periode. Je kunt van alles maken met appels, in Halloween stijl of niet. Zoals deze gekke appel snacks, en die zijn ook nog eens verantwoord.

de_foodtradities_van_halloween_recepten_8

Deze chocolade appels zijn ietsje minder verantwoord, maar lijken me wel goddelijk lekker.

de_foodtradities_van_halloween_recepten_2

Of houdt het bij appels in het algemeen. Zoals Francesca haar hele fijne Finse open appeltaart, een appelcake met anijs, of ga voor deze rode kool met appel en kaneel.

Rode-kool-met-appel-en-kaneel_3

Griezelige hapjes

Griezelige hapjes, ongeacht de inhoud, zijn natuurlijk super Halloween. We weten inmiddels ook waarom. Je kunt natuurlijk zelf een griezelige creatie maken, of even spieken wat andere zoal maken. Zo zagen we deze duivelse kaasballetjes voorbij komen.

de_foodtradities_van_halloween_recepten_4

Of deze bladerdeegmummies

de_foodtradities_van_halloween_recepten_5

Deze heksenvingers zijn best wel eng en ook nog eens zonder kleurstof e.d.

de_foodtradities_van_halloween_recepten_11

Snoep & nootjes

Snoep en Halloween gaan hand in hand. Met Halloween wordt in Amerika dan ook héél veel snoep gegeten. Zelf aan de slag met snoep? Denk dan bijvoorbeeld aan deze breekchocolade in Halloweenstijl.

 

de_foodtradities_van_halloween_recepten_1

Of deze vleermuizen marshmallow pops

de_foodtradities_van_halloween_recepten_10

Nootjes voor Halloween stammen af van de Romeinen. Dus die mogen ook! Bijvoorbeeld deze geroosterde noten met honing, chili en gember.

geroosterde-noten-met-honing-chili-en-gember-31-680x450

Of combineer de appel met noten en maak deze baked oats met appel en noten.

Baked-oats-met-appel_1-680x450

Bronnen: WikipediaThe History KitchenBetty’s Kitchen, Laura’s Bakery, Ohmyfoodness, Chicks Love Food, Brenda Kookt, Fork&Beans, Texanerin Baking, Mom Loves Baking, Shutterstock.

Of je nu wel of geen Halloween viert, de algemene kennis over dit wereldwijde feest is verbreed en de foodtradities zijn bekend. Zelf wist ik voor mijn onderzoek bijvoorbeeld helemaal niet dat noten ook bij Halloween horen en dat baksels al lang geleden bij het feest gemaakt werden. Als je Halloween gaat vieren en de keuken in gaat, heb je hopelijk genoeg inspiratie opgedaan en wens ik je een griezelig lekkere Halloween! 

Wil je wat delen over dit recept? Stuur me dan een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram. Liefs, Francesca