De antwoorden op al jullie kerstkookvragen!

Kerstkookvraag is volgens mij niet eens een officieel woord… Maar ik vind het een prachtige, allesomvattende term voor alle vragen die ik de afgelopen tijd van jullie heb ontvangen. De kerstkookvragen die ik heb ontvangen via mail, DM en in reacties op social media heb ik gebundeld in dit artikel …

Kerstkookvraag is volgens mij niet eens een officieel woord… Maar ik vind het een prachtige, allesomvattende term voor alle vragen die ik de afgelopen tijd van jullie heb ontvangen. De kerstkookvragen die ik heb ontvangen via mail, DM en in reacties op social media heb ik gebundeld in dit artikel zodat iedereen kan meelezen. Misschien zit jouw vraag er wel tussen, wellicht brengt een van de antwoorden je op een ander idee of vervult het een behoefte waarvan je niet eens wist dat die bestond ;-). Lees lekker mee en mocht je nog een aanvullende vraag hebben dan mag je me die uiteraard gewoon nog stellen!

Leuk om terug te kijken

Afgelopen vrijdag gaf ik een livesessie op Instagram waarin ik enerzijds een kookdemonstratie gaf van dit heerlijke voorgerecht, een hartige panna cotta met garnalencocktail. En anderzijds ook al veel kerstkookvragen beantwoordde. Deze livestream kun je gewoon nog terugkijken, hier op mijn Instagram pagina.

Meer kerstinspiratie

Zoek je na het lezen van dit artikel nog meer kerstinspiratie? Hier vind je al mijn kerstmenu’s terug, hier ontdek je al mijn kerstrecepten en hier vind je het uitgebreide kerstassortiment van PLUS waar ik me dit jaar door heb laten inspireren voor de ontwikkeling van mijn eigen recepten. Van menu tot boodschappen, zo heb je alles compleet voor deze kerstdagen.

Algemene kerstkookvragen

“Heb je voor mij een recept voor een gerecht wat makkelijk 1,5 uur te vervoeren is?”

Allereerst, als je gerechten wilt vervoeren kies je niet voor ijs. Verder kan eigenlijk vrijwel alles vervoerd worden, mits je maar een goede koeltas met koelelementen uit de vriezer hebt. Dat vind ik sowieso een tip, want zo’n koeltas is altijd handig, niet alleen met Kerst. Zorg er wel voor dat een gerecht wat makkelijk kan gaan lekken, denk aan soep, goed is ingepakt. Heb je geen koeltas? Kies dan voor een gerecht zonder rauwe producten (rauwe vis) of iets wat snel zou kunnen bederven of verleppen (blaadjes sla). Gerechten als ovenschotels, quiches, bladerdeeghapjes en soepen overleven een ongekoelde reis prima.

“We gaan naar een strandhuis. Heb je een menu voor 6 om mee te nemen vanaf huis?”

Ik zou daarvoor eerst even checken wat voor apparatuur je allemaal hebt in je strandhuiskeuken. De kookplaat, oven en/of magnetron zijn het belangrijkste om te weten. Verder zou ik ervan uitgaan dat je daar zo min mogelijk wilt doen, dus thuis zo veel mogelijk wilt voorbereiden. Een koud voorgerecht is ideaal, want dat hoef je alleen nog maar op te maken op borden. Een soep als tussengerecht die je alleen even hoeft op te warmen en misschien een rollade of ander gerecht uit de oven als hoofdgerecht. Ik zou vermijden om vlees of vis te bakken, want vaak heb je in strandhuisjes keramische kookplaten. Maar misschien heb je geluk en is de keuken wel fantastisch uitgerust! Als dessert een lekkere chocolademousse of citroenmousse die je thuis ook vast hebt bereid. Of een schaal tiramisu die je zo uit de koelkast tovert.

“Ik heb te weinig servies voor het kerstdiner. Tips?”

Het is een misvatting dat servies voor een diner altijd uit dezelfde collectie moet komen. Het is juist ontzettend leuk om te mix & matchen. Dus kijk wat je in huis hebt, of dit goed met elkaar combineert en maak er een mooie mix van. Nog steeds te weinig? Kijk dan eens wat ouders, vrienden of familie servies hebben dat je kunt lenen. Je kunt ook je gasten vragen om allemaal een eigen tafelsetting mee te nemen. Super verrassend ook nog eens, want dan zit je opeens met allemaal unieke stijlen aan tafel!

“Ik vind pasta altijd zo snel afkoelen eenmaal op tafel/of op een bord. Hoe kun je dat oplossen?”

Je borden voorverwarmen is sowieso een hele waardevolle tip. Zet de oven aan op 50/60 graden en zet daar je borden in zodat ze goed warm worden voordat je het eten op de borden opmaakt. Daarnaast kun je bij een buffet een paar warmhoudplaatjes (rechaud) neerzetten voor de gerechten die snel afkoelen. Deze bijvoorbeeld. Er zijn ook elektrische warmhoudplaten, maar die zijn duurder in aanschaf.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_class=”gerelateerde-recepten”][vc_column][vc_column_text][gerelateerde_recepten][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Kerstkookvragen over recepten

“Ik ben op zoek naar een chique traybake, heb je daar een recept voor?”

Heb ik voor je, drie zelfs! Zoals deze kip in een bakblik met krieltjes, Boursin en rode kool. Of deze hele zeebaars met krieltjes en zongedroogde tomaten. En deze traybake met pompoen, boerenkool en tahindressing is een heerlijke vegetarische versie.

“Heb je een leuk buffet als avondeten?”

En of ik dat voor je heb! Hier vind je mijn brunch kerstmenu die ik voor deze Kerst heb ontwikkeld.

Ook ontwikkelde ik een tapas kerstmenu waar iedereen laaiend enthousiast over is.

“Heb je een voorgerecht met vlees, maar wat geen carpaccio is?”

Als je geen carpaccio wilt, kun je eens kiezen voor gerookte entrecote of maak mooie mini salades op met gerookte eendenborstfilet. Hier vind je daar het recept voor. Ook is steak tartare heel kerstig en misschien is vitello tonnato ook wel een idee?

“Ik maak als voorgerecht burrata met gekonfijte pompoen. Heb je een leuk bijgerecht erbij?”

Voor bij de heerlijke combinatie van burrata en pompoen zou ik voor de Kerst kiezen voor smaken als hazelnoot, salie, tijm en zongedroogde tomaat. Misschien wat gekonfijte cherrytomaten waar je crostini’s mee maakt? Strooi er nog wat geroosterde hazelnoten over en garneer met blaadjes gefrituurde salie en je hebt een pracht van een voorgerecht.

“Ik zoek een feestelijke bouillon voor tussen voorgerecht zalm en hoofdgerecht kabeljauw in?”

Als basis kun je een heldere kruidenbouillon maken die je serveert met zelfgemaakte ravioli’s. Vul deze met garnalen of kreeft om in het vleesthema te blijven. Of met pompoen of venkel en ricotta als je een vegetarisch tussengerecht wilt.

“Wij helpen dit jaar lokaal, maar wil zelf een lekker snelle dessert/toetje maken… Tips?”

Maak dan een toetje wat je volledig kunt voorbereiden en alleen nog maar uit de koelkast hoeft te toveren. Zoals deze citroen-mascarponemousse of deze zalige tiramisu.

“Heb je tips voor kerstbuffet dat vrij vroeg start, i.v.m. nachtdienst van zoon? Kleinere gerechtjes?”

Eerst een algemene tip, ontbijt die dag licht en begin gewoon lekker vroeg met de brunch en ga dan gelijk all te way. Hier vind je mijn brunch kerstmenu die ik voor deze Kerst heb ontwikkeld en hier mijn tapas kerstmenu waar je ook nog heel veel recepten in vindt voor een zalige kerstbrunch.

“Een koolhydraatarm diner. Heb je hier ook ideeën voor?”

Ik heb op mijn site ook diverse koolhydraatarme recepten staan, de kerstrecepten voor dit jaar staan bovenaan. Hopelijk haal je hier wat inspiratie uit!

“Heb je een simpel gerechtje voor ouderen (dagopvang voor demente ouderen), maar geen garnalencocktail?”

Misschien deze salade met gerookte eendenborst, deze pasteibakjes met bonenragout, deze preisoep met gerookte kip of een klassieke carpaccio?

“Heb je een lekker bijgerecht voor bij een biefstukje met heerlijke jus?”

Daar heb ik wel wat leuke ideeën voor! Denk aan hasselback aardappels, knolselderijgratin, gegrilde witlof met ahornsiroop en sinaasappel, aardappelschotel uit de oven en spruitjes met bacon en ui.

“Leuke tips waarmee buikspek (als voorgerecht) mee gecombineerd zou kunnen worden?”

Voor de Kerst zou ik buikspek combineren met appel en karamel (dus gekarameliseerde appeltjes), pastinaak (puree of dunne, krokante chips van maken), maar ook aardpeer gaat goed samen. Geroosterd uit de oven is aardpeer zalig. Een calvadossaus zou het helemaal afmaken.

“Wanneer voeg je wel/geen kaas toe in de bechamelsaus?”

Dat ligt er volledig aan waar je de bechamelsaus voor gaat gebruiken. Bechamel is een basissaus van boter, bloem en melk die je daarna verder op smaak brengt passend bij het gerecht wat je gaat maken. Voor in een lasagne voeg ik nooit kaas toe, maar wellicht wil jij een kaassaus maken voor bij groenten? Dan voeg je de kaas geraspt toe aan de warme basissaus om deze te smelten en samen te laten komen.

“Heb je voor mij een lekker recept met gerookte forel?”

Gerookte forel kun je verwerken in zowel koude als warme gerechten. Denk aan een mooie salade met jonge bladsla en knapperige groenten. Een romige aardappelsalade met krieltjes, gerookte forel, citroen, dille, venkel en radijs vind ik ook heerlijk. Verwerkt in een courgettesoep met room en kruiden. Maak eens eggs benedict die je garneert met gerookte forel. En kedgeree is natuurlijk ook geweldig met gerookte forel, maar dat is meer een gerecht voor derde kerstdag ;-).

Kerstkookvragen over de hartige panna cotta met garnalencocktail

“Kunnen de garnalen vervangen worden uit de panna cotta in verband met een allergie?”

Ja hoor, dat kan! Ik heb de panna cotta ook getest met gerookte zalm en dat werkte perfect. Vervang de 100 gram grote garnalen door 100 gram gerookte zalm die je pureert met de slagroom en hanteer verder hetzelfde recept. De garnering kun je vervolgens ook met gerookte zalm doen. Voeg eventueel nog wat gerookte forel toe als extra element.

“Kan de whisky uit de cocktailsaus gelaten worden in verband met een zwangerschap?”

Ja, dat kan. De smaak verandert wel iets daardoor. Je kunt eventueel wat (gerookt) paprikapoeder toevoegen voor de kleur en smaak.

Kerst met kinderen

“Heb je een gerecht dat goed is voor te bereiden en ook geschikt is voor een peuter?”

In principe kan een peuter alles mee eten, maar daarbij is het natuurlijk heel bepalend wat de peuter wel of niet wil eten ;-). Die afweging moet je als ouder zelf even maken. Wat goed is voor te bereiden zijn natuurlijk ovengerechten, maar ook gerechten met kip (waar peuters vaak dol op zijn). Denk bijvoorbeeld aan shepherd’s pie of geroosterde kip met aardappelpuree en wat gestoofde wortel en boontjes. Ik heb ook een heel kinderkerstmenu dat voor ouders ook lekker is om te eten. En als je kinderen van vis houden, is deze zalm uit de oven een enorme aanrader. Qua gemak én smaak!

“Heb je een recept voor amuse die lekker en mooi is voor volwassenen en kinderen. Geen knakworst in bladerdeeg.”

Ik moest gelijk denken aan dit heerlijke amusebordje met gehaktballetjes in cranberrysaus (kids zijn dol op deze balletjes), blini’s met zalm en een charcuteriebloem. De basis van de kerstpunch die ik daarbij maakte is alcoholvrij, dus die kun je ook prima schenken voor kinderen in een mooi glas. Andere ideeën zijn deze knolselderijsoep met garnalenspiesjes, crostini’s met camembert en cranberrycompote of deze Italiaanse amuse in een glaasje.

“Diner voor 3 waaronder baby van 9 maanden. Wat kan de kleine eventueel mee eten?”

Dit is nog net een beetje een lastige leeftijd om volledig mee te kunnen eten. Ik persoonlijk zou daar geen rekening mee houden en voor de baby een lekker eigen hapje maken en voor jezelf een eigen kerstdiner. Als er componenten in het diner zitten die je makkelijk fijner kunt maken of in grote stukken aan je baby kunt geven (als je baby volgens de rapley-methode eet) dan kan dat natuurlijk ook. Maar houd wel rekening met zout, specerijen en eventueel sauzen waar alcohol in verwerkt is.

“Mijn zoon van 8 (kok in de dop) wil heel graag het kersstoetje maken? Heb je een leuk en makkelijk idee?”

Wat leuk dat hij het toetje wil maken! Misschien zijn deze sticky toffee puddings wel heel leuk om te maken? Chocolademousse is ook heel goed te doen en als hij iets meer uitdaging wil, zijn deze chocolade lava cakes helemaal geweldig.

Dit waren al jullie kerstkookvragen voor dit jaar die ik nog niet had beantwoord. Ik hoop dat ik heb kunnen helpen en wens jullie hele warme en smakelijke kerstdagen toe. Liefs, Francesca

Tekst: Franceca, Fotografie: DeedyLicious

Categorieën

Tags

Heb je een vraag? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)