De leukste food festivals 2014 in heel Nederland

Het food festivalseizoen 2014 is geopend en hoe! Amsterdam heeft de spits afgebeten met het Amsterdam Coffee Festival, het Food Film Festival en een zonovergoten en gigadruk Taste of Amsterdam en het Weekend van de Rollende Keukens. Maar er is nog zoveel meer te beleven in Nederland. Daarom krijgen jullie van mij vandaag een overzicht van de leukste Nederlandse food festivals, maar dan (bijna allemaal) buiten Amsterdam. Dus pak je agenda erbij en plannen maar!

Food Truck Festival TREK in Utrecht – 6 t/m 9 juni

Trek Utrecht

Tijdens het Pinksterweekend wordt het Lucas Bolwerk in Utrecht omgetoverd tot een groot openluchtrestaurant met tientallen mobiele keukens. Met live muziek en theater wordt het een groot spektakel voor jong en oud. Voor de lekkere en gezellig trek! Het terrein is gratis toegankelijk en meer informatie vind je hier.

Lepeltje Lepeltje in Amersfoort – 6 t/m 9 juni

Lepeltje Lepeltje

Nog meer culinair genieten tijdens het extra lange Pinksterweekend, maar dan in Amersfoort. Van vrijdag 6 t/m maandag 9 juni vindt de eerste editie van Lepeltje Lepeltje plaats. Het groene Burgemeester Brouwerplantsoen zal het toneel zijn voor dit culturele foodfestival voor jong en oud. Met mobiele keukens uit het hele land, aangevuld met Amersfoortse smaakmakers. Maar ook live muziek, DJ’s, een grote markt en speciaal kinderprogramma. Alles voor een heerlijk dagje weg. De toegang is gratis en meer informatie vind je hier.

Culinaire Dinertocht Den Haag, Amsterdam en Leiden – diverse data

Culinaire Dinertocht

Hoe leuk is het om via het water de culinaire pareltjes van een stad te ontdekken. Dit kan nu met de Culinaire Dinertocht waarbij je vaart door de grachten, culinair geniet en ook nog wat meepikt over de historie van een stad. Na een succesvolle eerste editie in 2013 wordt de Culinaire Dinertocht dit jaar in Den Haag (13, 14 en mogelijk 15 juni), Amsterdam (30 en wellicht 31 augustus) en Leiden (13 en mogelijk 14 september) georganiseerd. Meer informatie vind je hier.

à l’Ostendaise ‘Kom proeven’ in Oostende – 28 en 29 juni

A l'ostendaise oostende

Voor verse vis moet je in Oostende zijn. De vissers dagen de Oostendse chefs uit. Van 28 juni 2013 tot 30 september 2014 staat “à l’ostendaise” op de kaart: een mix van smaakvolle evenementen, creatieve streekgerechten, maritieme wandelingen en ‘Aan Tafel Met’ de visser. Tijdens het ‘Kom proeven’-weekend op het Zeeheldenplein op 28 en 29 juni 2014 gaan de Oostendse chef-koks live aan de slag met vis en schaaldieren uit de Noordzee. Meer informatie vind je hier.

Culinair Zoetermeer & Kids Culinair – 4 t/m 6 juli

Culinair Zoetermeer2

Jawel, ook in mijn eigen hometown hebben we een wervelend en ontzettend gezellig food festival. Van vrijdag 4 t/m zondag 6 juli wordt het Marktplein in Zoetermeer omgetoverd tot groot openluchtrestaurant waar de beste restaurants van Zoetermeer hun creaties presenteren. En nog leuker, Francesca Kookt! organiseert dit jaar Kids Culinair op zaterdag 5 en zondag 6 juli! We toveren een eilandje naast het terrein om tot culinair eiland waar kinderen met al hun zintuigen eten gaan beleven. Proeven, ruiken, koken, knutselen, spelen en lachen. Het mag allemaal op Kids Culinair! Houd de blog in de gaten, want het programma wordt binnenkort bekend gemaakt. Het terrein is gratis toegankelijk en meer informatie over Culinair Zoetermeer vind je hier. Een sfeerimpressie van het kids programma van vorig jaar vind je hier.

Versche Vangst in Eindhoven – 6 juli

Food festivals 2014_versche vangst

Met één been op het land en één been in de stad heeft Versche Vangst oog voor duurzaam en kwalitatief eten. In het grootstedelijke en innovatieve decor van Strijp-S weet dit bijzondere evenement de menselijke maat te vinden en een sfeer van authenticiteit en nostalgie neer te zetten in muziek, gerechten en interactie met de bezoekers. Versche Vangst is er voor de bezoeker van alle leeftijden. Meer informatie vind je hier.

Food Unplugged in Ede – 12 juli

Food Unplugged

From farm to table, van grond tot mond. Food Unplugged is het eerste foodfestival in Nederland waar je per fiets een aantal speciaalboeren bezoekt; je ruikt, voelt en proeft wat de herkomst is; en je ingrediënten koopt die je ’s avonds deelt met foodies in het buitenrestaurant. De eerste editie heeft als start- en eindpunt het kazerneterrein in Ede. Het wordt een jaarlijks terugkerend foodfestival wat de schijnwerpers zet op ‘onversterkt’ eten: eerlijk eten van boeren en kleine onafhankelijke cateraars die vaak niet de middelen hebben om via reclame en marketing hun product onder de aandacht te brengen. Meer informatie en het bestellen van kaarten vind je hier.

Haarlem Culinair – 31 juli, 1 t/m 3 augustus

Haarlem Culinair

Voor de 20e keer vindt Haarlem Culinair weer plaats op de Grote Markt in Haarlem. Deze gezellige stad heeft een groot aanbod van goede restaurants zowel in de stad als in de regio. Zij presenteren zich gedurende 4 dagen op het culinaire terrein waarbij je kunt genieten van kleine gerechtjes. Jaarlijks trekt het festival ruim 50.000 bezoekers en het terrein is gratis toegankelijk. Meer informatie vind je hier.

ProefPark Haarlem (22 t/m 24 augustus en ProefPark Leiden (29 augustus t/m 31 augustus)

Proefpark Leiden

Alles op het gebied van lokaal geproduceerd, veelal biologisch eten, geserveerd door zo’n 25 verschillende foodtrucks. Gerechten tegen een kleine prijs die je gelijk kunt eten. Het liefste op je eigen picknickkleed. Voor alle leeftijden een feestje en uren vermaak door o.a. kookbattles, foodiejays en kinderkookexperiences. Dit jaar zowel in Haarlem (22 t/m 24 augustus) als Leiden (29 augustus t/m 31 augustus) en de toegang is gratis.

Preuvenemint Maastricht – 28 t/m 31 augustus

Preuvenemint

Het Preuvenemint mag natuurlijk niet in dit lijstje ontbreken. Al 3 decennia wordt het ieder jaar in de laatste week van augustus georganiseerd op het Vrijthof in Maastricht. Ongeveer dertig restaurants, cateraars en derden bieden tijdens het Preuvenemint de mogelijkheid tot ‘preuven’ van verschillende soorten producten onder het genot van muzikale optredens. Het terrein is gratis toegankelijk en meer informatie vind je hier.

Rrrollend Leiden – 29 t/m 31 augustus

Rrrollend Leiden

Ook Leiden heeft nu een eigen rollend food festival. Rrrollend Leiden is gloednieuw en heeft na een succesvolle eerste editie in mei al de 2e editie aangekondigd. Van 29 t/m 31 augustus staan er tientallen mobiele eetgelegenheden op het mooie Pieterskerkplein. Een groot openluchtrestaurant wordt gecombineerd met het Verrassend Winkelweekend met het thema Fashion & Dans. Ook komt er een echte Vintage markt op het Gerecht. Het terrein is gratis toegankelijk en meer informatie vind je hier.

VISSCH Scheveningen – 5 t/m 7 september

Vissch Scheveningen

Het culinaire visfestival VISSCH wil vis in een eigentijds perspectief plaatsen en de visliefhebber laten zien en proeven wat Scheveningen, haar visserij & restaurants allemaal te bieden hebben! VISSCH vindt plaats op 5, 6 en 7 september in het Haagse cultuurweekend aan de eerste binnenhaven met uitzicht op de visafslag. Dichterbij de vis kan bijna niet. Meer informatie vind je hier

Texel Culinair – 12 t/m 14 september

Texel-culinair

Op Texel weten ze echt wat culinair genieten is. Daarom hoort Texel Culinair zeker in dit rijtje van food festivals thuis. Voor de 11e keer wordt het georganiseerd in de Dorpsstraat van badplaats De Koog. 29 Culinaire bedrijven van Texel presenteren ten minste drie exclusieve gerechtjes, bereid met producten van het eiland. De wijn is met zorg geselecteerd, de straat is omgetoverd tot een nostalgisch vissersdorp en daarnaast biedt de Stichting Texel Culinair u sprookjesachtig straattheater met een lach en een traan. Meer informatie vind je hier

De Tasty in Utrecht – 11 en 12 oktober
tasty-logo

De Tasty is het nieuwe culinaire lifestyle evenement voor iedereen met een passie voor koken, lekker eten en drinken. Een smaakvol en inspirerend evenement voor foodies, ‘kookgekken’, fijnproevers en hobbykoks. Op 11 en 12 oktober 2014 in de Jaarbeurs Utrecht. Meer informatie vind je hier

Dit is mijn selectie van de leukste food festivals. Heb je nog een goede tip voor dit overzicht, laat dan zeker even een reactie achter!

Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.

Wil je wat delen over dit recept? Stuur me dan een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram. Liefs, Francesca

Categoriën: Food evenementen

Reacties over “De leukste food festivals 2014 in heel Nederland”

  1. En het hapstapfestival in Tilburg! Komend weekend in de Interpolis tuin 🙂

  2. Ik mis Eten op rolletjes in Ede op 6, 7 en 8 juni.
    In Ede zijn dit jaar wekelijks foodevenementen. Kijk eens op onze website of Facebookpagina voor meer evenementen waarbij vooral aandacht wordt geschonken aan eerlijke streekproducten.

    Groet,

    Mary Statz

  3. In ette-leur heb je ook nog heerlijk ette heet het geloof ik,en nu met Pinksteren hap stap in Roosendaal,en Breda doet ook nog mee succes

  4. Op 13 en 14 september wordt voor de eerste keer het Holland Food festival gehouden op het Strand van Luna, gelegen in het recreatiegebied tussen Alkmaar en Heehugowaard. Een ruime plek met mogelijkheden, gelegen naast een recreatieplas. Meer info volgt binnenkort op de website

Reacties zijn gesloten.