Francesca’s Weekmenu #256 – Haal Suriname in huis

Wat kun je doen als je deze zomer niet naar het buitenland op vakantie gaat? Dan haal je je favoriete vakantieland gewoon naar je eigen huis! Iets wat wij afgelopen meivakantie al hebben gedaan. En dat beviel zo goed dat ik het idee graag met jullie deel deze zomervakantie! In …

Wat kun je doen als je deze zomer niet naar het buitenland op vakantie gaat? Dan haal je je favoriete vakantieland gewoon naar je eigen huis! Iets wat wij afgelopen meivakantie al hebben gedaan. En dat beviel zo goed dat ik het idee graag met jullie deel deze zomervakantie! In vier weken tijden gaan we in ieder weekmenu naar een ander land op vakantie. Naast authentieke gerechten, waardoor je je gelijk even in het betreffende vakantieland waant, geef ik ook tips voor leuke activiteiten gedurende de week, inclusief Spotify playlists waardoor je het vakantiegevoel direct krijgt.

Na onze culinaire reizen naar Denemarken, Portugal en Italië (die je natuurlijk nog steeds kunt maken), gaan we in deze laatste week naar Suriname op vakantie in het weekmenu. Het land waar mijn Mr. is geboren en waaraan ik de afgelopen 10 jaar ook mijn hart heb verloren. Nog steeds leer ik iedere dag bij over de geschiedenis, smeltkroes van culturen en vooral de gerechten. Wat een prachtige reis is dat, ik vind het heerlijk om mijn ontdekkingen met jullie te delen!

Voor het weekmenu heb ik deze keer vijf verschillende Surinaamse gerechten uitgekozen. Onder andere mijn Surinaamse bami (waar jullie zo dol op zijn), de kip kerrie van de barbecue, een broodje bakkeljauw voor het weekend en garnalen in masala. Voor de zondag heb ik de Javaans-Surinaamse kokosflensjes op het menu gezet. Super leuk ook om met de kinderen te maken, én te eten ;-).

Leuke tips voor ‘Surinaamse’ activiteiten thuis

Vooraf wil ik even zeggen dat wij op onze Surinaamse vakantiedag thuis eigenlijk niets hebben ondernomen. We hebben die dag alleen maar gegeten. Wat volgens mijn Mr. niet meer Surinaams had kunnen zijn ;-). Maar we hadden wel een lijstje met leuke dingen bedacht!

  • Ontbijt eens zoals mijn mannen het geweldig vinden om te ontbijten in de ochtend. Bijvoorbeeld met deze sardines of deze gebakken worstjes op brood. Mijn Mr. doet daar zelfs nog wat peper bij, maar dat laat ik aan jullie of je dat verstandig vindt ’s ochtends vroeg ;-).
  • Zet Surinaamse muziek op: met de playlist ‘Surinaamse feestje’ heb je gelijk een fissa in huis!
  • Wil je je huis een beetje Surinaams aankleden? Kijk dan op deze site voor vlaggen in alle soorten en maten. Ik heb hier destijds ook mijn vlaggetjes besteld.
  • Speel een echt authentiek Surinaams spel met elkaar: djoel! Vooral voor de kids is dit geweldig leuk om te spelen. Hier lees je de regels en op YouTube kun je er ook filmpjes van vinden.
  • Leer 10 Surinaamse woordjes uit je hoofd. Hieronder op de foto’s heb ik er vast een paar voor je! Ik zeg er wel eerlijk bij dat we (zelfs mijn schoonmoeder) niet alles zeker wisten, dus corrigeer me vooral als ik het mis heb. Daar leer ik weer van.
  • Ook een aanrader is het prachtige prentenboek ‘A is van Anansi’ wat net is uitgekomen. In dit boekje zijn alledaagse Surinaamse woorden uitgebeeld en het is een genot om dit boekje voor te lezen aan de kinderen. Hier kun je ‘m bestellen.
  • Trakteer jezelf op een mooi Surinaams kookboek! Ik vind de kookboeken van Surimam erg fijn.
  • Ga lekker broodjes kip kerrie, pom, garnalen of bakkeljauw halen voor de lunch! En drink daar dan een blikje Fernandes bij. Mijn tips voor Zoetermeer (mijn woonplaats) zijn Rams en Toko Wardi. In Den Haag en Rotterdam ga ik heel graag naar Warung Mini en een van mijn meest recente ontdekkingen in Amsterdam is Ricardo’s. Meer geweldige ontdekkingen vind je hier bij Mooncake.
  • Kun je niet wachten om naar Suriname te gaan: stippel dan deze week eens je favoriete reis uit (alleen of samen met je gezin) en maak er een moodboard van. Voorpret is het halve werk en dan heb je iets om naar uit te kijken.
  • En eet lekker veel Surinaamse gerechten natuurlijk! Hieronder vind je de recepten in mijn weekmenu en hier vind je er nog meer.

Maandag

We beginnen de week nog even rustig met een zalige vegetarische curry. Waar niets Surinaams aan is trouwens ;-), maar die wel vol zit met groenten zoals groene asperges, doperwten en wortel. Deze curry is mild van smaak dus het hele gezin kan ‘m eten.

Dinsdag

Vandaag staat een van de favorieten van mijn Mr. op het menu! En dat zijn deze garnalen in masala.

Woensdag

Door naar de grote favoriet van velen en dat is mijn Surinaamse bami. Wat maken jullie die vaak, zo tof! Bij de bami is het lekker om zuur en sambal te serveren, en deze gemarineerde kip uit de oven. Maak een flinke pot zuur zodat je daar de rest van de week ook nog van kunt eten.

Donderdag

Een rustig, vegetarisch dagje tussendoor met deze gegrilde bloemkoolsteak met zelfgemaakte pesto, salade en aardappeltjes uit de oven.

Vrijdag

Oeh, Surinaamse kip kerrie vind ik al zalig, maar helemaal als ‘ie van de barbecue komt! In dit recept lees je precies hoe je het maakt. En als je geen barbecue hebt, kun je de kip kerrie natuurlijk ook gewoon in je keuken maken in een stoof/braadpan. Serveer de kip kerrie met witte rijst, zuur en een groente bijgerecht zoals gestoofde kousenband of snijbonen, roergebakken spinazie of bitawiri.

Zaterdag

Vandaag lunchen we met broodjes bakkeljauw! Die bakkeljauw maak je lekker zelf en de Surinaamse puntjes haal je bij de toko.

Zondag

Geen Surinaams feestje zonder de Javaans-Surinaamse kokospannenkoekjes. Tenminste, niet de feestjes waar ik ben geweest ;-). Ik heb een fijn receptwaarmee jullie zelf de goelong goelong kunnen maken.

Bewaar het weekmenu op Pinterest!

Wil je het weekmenu opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

Geniet van de gerechten uit dit weekmenu! Als je een foto deelt op social media, vergeet dan niet om te taggen met #francescakookt. Zo kan ik je foto vinden en dat vind ik hartstikke leuk om te zien.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)