Sinaasappel-chocolade bavarois

Deze sinaasappel-chocolade bavarois had ik eigenlijk bedacht als dessert voor Sinterklaas. Maar nadat we ‘m gemaakt hadden, en geproefd, vonden we deze ook zeer geschikt voor Kerstmis. Of Pasen. Wanneer dan ook eigenlijk. Dus ik gooi het recept gewoon over de schutting vandaag met de mededeling dat je ‘m kunt maken wanneer je er zin in hebt. Als je maar wel de keuken induikt met dit recept, want jeetje wat was dit lekker!

Wat je nodig hebt voor 1 grote bavarois (dessert voor 8 personen)

  • 180 ml volle melk
  • 180 ml + 400 ml slagroom
  • 1 vanillepeul
  • 6 eidooiers, maat L
  • 100 gr witte basterdsuiker
  • 4 velletjes gelatine
  • 200 gr goede kwaliteit pure chocolade + extra voor garneren
  • 2 sinaasappels

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 40 minuten / Wachttijd: minimaal 4 uur

  1. Schenk de melk en 180 ml slagroom in een steelpannetje. Schraap de vanillepeul leeg en roer door het vocht. Verhit op het vuur tot het kookpunt (niet laten koken) en zet daarna het vuur uit.
  2. Klop de eidooiers en de basterdsuiker lichtgeel en romig met de handmixer en week de blaadjes gelatine in een bakje met koud water.
  3. Schenk het warme vocht heel langzaam bij de eieren in de kom terwijl je blijft kloppen met een garde. Doe dit met beleid anders gaan de eieren stollen. Schenk het geheel daarna weer terug in de pan en verhit op laag vuur terwijl je blijft roeren. Nu ontstaat de custard, maar blijf hierbij en laat vooral niet koken want dan krijg je gestold ei. Als de custard net een beetje dik wordt, zet je het vuur uit.
  4. Knijp het water uit de blaadjes gelatine en roer door de custard totdat ze helemaal zijn opgelost en laat daarna afkoelen.
  5. Hak de pure chocolade in stukken en smelt au bain-marie in een kom die je boven een bodempje kokend water hebt gezet.
  6. Verdeel de custard over twee verschillende kommen. Roer de gesmolten chocolade door de ene kom. Boven de andere kom rasp je de schil van 1 sinaasappel, roer dit door elkaar. Zet beide kommen vervolgens (niet te lang) in de koelkast totdat de mengsel net stijf worden.
  7. Klop in de tussentijd de 400 ml slagroom stijf in een kom met de handmixer. Haal de custardkommen uit de koelkast en verdeel de slagroom over beide kommen. Klop de slagroom er luchtig doorheen totdat het goed gemengd is.
  8. Vet een bavarois- of ronde puddingvorm goed in met bijvoorbeeld bakspray. Schep de sinaasappelbavarois op de bodem en strijk glad. Daarop schep je de chocoladebavarois, strijk wederom glad. Dek af en laat minstens 4 uur opstijven.
  9. Om de bavarois mooi te storten leg je een bord op de vorm (die je eventueel heel kort even in een bak warm water hebt gezet. Draai het bord en de vorm tegelijkertijd om en klop rondom op de vorm. Nu zal de bavarois (in bijna alle gevallen) in z’n geheel op het bord vallen. Garneer de bavarois met geraspte chocolade en sinaasappelschil en serveer.

Het fijne van dit recept is dat je de bavarois al een dag eerder helemaal kunt maken. Tijdens het diner hoef je ‘m dan alleen nog te storten op een bord en te garneren. Succes verzekerd!

Mijn recept is geïnspireerd op dit recept van Good Food.

Smakelijk delen en printen
Eetkalender 2019
met 210 recepten, weekmenu’s en duurzame tips

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Sinaasappel-chocolade bavarois”