VISSCH: nieuw culinair visfestival op Scheveningen

Eindelijk een culinair visfestival op Scheveningen! Hoe heeft het zo lang mogen duren vraag je je misschien af. Precies mijn idee, want Scheveningen is al honderden jaren een centrum voor de Nederlandse zeevisserij. De haringvangst werd zelfs heel lang alleen aan Scheveningen gekoppeld. Het is tijd om Scheveningen als centrum van de duurzame Nederlandse visvangst weer op de kaart te zetten met de eerste editie van een eigen visfestival. Daar word ik als echte visliefhebber heel blij van.

Proef de Scheveningse vis van 5 t/m 7 september

VISSCH is een driedaags festival waar de visserij, horeca en visliefhebbende bezoekers elkaar ontmoeten op de kade van de Scheveningse haven. Van vrijdag 5 t/m zondag 7 september kun je de beste vis proeven die Scheveningen te bieden heeft. Er zijn diverse lokale restaurants die gerechtjes met bijpassende wijnen serveren, er zijn excursies, verhalenvertellers en uiteraard een muzikaal programma. Want bij een goed stukje vis hoort ook wat beleving.

VISSCH_culinair visfestival scheveningen_2

Het programma van VISSCH

Laten we eerst maar eens beginnen met de deelnemende restaurants. Op VISSCH ga je prachtige visgerechtjes vinden van:

– Restaurant At Sea
– Strandpaviljoen Day by Day met Brasserie NL
– Catch by Simonis
– De Dagvisser
– Het Gouden Kalf
– Patagonia

VISSCH_culinair visfestival scheveningen_3

Bierbrouwerij Scheveningen is verantwoordelijk voor de centrale bar en zal hier o.a. Scheveningse biertjes, mooie wijnen, stevige espresso’s en helder bronwater schenken.

De Haagse band Splendid zal VISSCH gaan openen op vrijdagavond met een sfeervolle akoestische set met de volledige band set-up en er zijn nog diverse andere programmaonderdelen:

VISSCH_culinair visfestival scheveningen_4

– Muzikaal programma met Friends of the Family en Mik Adrian op zaterdag 6 september.
Beleef de zee met de Kust & Zee Krat: bij de ingang van het festival komt een mobiel paviljoen te staan van Vereniging Kust & Zee. Kust & Zee staat voor een rijke kust en een gezonde zee. Willen we in de toekomst nog steeds genieten van een schone kust en een lekker visje dan moeten we allemaal verantwoorde keuzes maken. Ontdek hier meer over in en rondom de Krat met o.a. zeefilmpjes, zeeaquaria, een fototentoonstelling en strandvondsten. Het hele weekend kan je meedoen met kunst en sieraden maken van strandafval. Zaterdag 6 en zondag 7 september.
Strandexcursie ‘Beleef de zee’ voor jong en oud: excursie om de kust en de zee te ontdekken. Vanuit de Kust&Zee Krat wordt er met een groep van maximaal 15 naar het havenstrandje gewandeld. Hier ga je op zoek naar strandvondsten en het leven aan de kust. Ook wordt er met sleepnetten gevist om te zien wat er allemaal in de Noordzee leeft. Onderweg terug wordt er zwerfvuil opgeruimd voor de kunstwerken. Zaterdag 6 en zondag 7 september: 14.00-15.00 | 15.30-16.30 | 17.00-18.00 | 18.30-19.30.

VISSCH_culinair visfestival scheveningen_5
– 8.785 keer de Noordzeehorizon: kunstenaar Bruno van den Elshout komt vertellen over zijn project New Horizons. Een jaar lang fotografeerde hij de Haagse Noordzeehorizon, op ieder uur van iedere dag. Tien november exposeert hij deze reeks portretten bij Panorama Mesdag. Maar eerst is zijn werk te zien op VISSCH. Voorzien van zijn persoonlijke commentaar. Zaterdag 6 en zondag 7 september.
– Visserij verhalen: Hugo Schuitemaker vertelt aan de hand van zijn eigen werk over het fotograferen van vissers. Hij fotografeert in de visserij voor eigen projecten, commercieel in opdracht en voor de Vissermannenkalender. Je mag hem alles vragen in een groepje van 15 personen. Zaterdag 6 september.

Houdt de Facebookpagina van VISSCH in de gaten voor de laatste toevoegingen aan het programma en de menu’s van de deelnemende restaurants.

Locatie en tickets

Het festivalterrein bevindt zich op de kop van de Eerste Binnenhaven van Scheveningen met uitzicht op de haven, de visafslag en de schepen. Op de kade komen sfeervolle tenten met terrassen te staan waar de culinaire visgerechtjes genuttigd kunnen worden. Daartussen kleine podia met workshops over bereiding, proeven, traditionele visgerechten en typisch Scheveningse visfolklore, meestal in nieuwe jasjes.

VISSCH_culinair visfestival scheveningen_6

De ticketprijs bij de kassa is € 5,- per persoon per dag. Voor kinderen tot en met 10 jaar is de toegang gratis. Je kunt tickets ook vooraf kopen en dan krijg je er een unieke VISSCH almanak bij. VISSCH heeft trouwens ook een leuke samenwerking met de taxiservice Uber. Voor nieuwe Uber gebruikers is een taxirit tot € 20,- gratis. Je leest er meer over op deze pagina.

Ik ben ontzettend enthousiast over dit nieuwe lokale visfestival in Scheveningen. VISSCH is gebouwd op historie, pure producten en smaak. Daar ben ik zeker bij, zie ik jullie daar ook?

Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “VISSCH: nieuw culinair visfestival op Scheveningen”

  1. Wat vremmd dat er entree geheven werd… In Den Haag was er op het Voorhout ook een soort culinair gebeuren met gratis kleine hapjes en tegen betaling een proeverij.
    Bovendien leuke optredens.
    Wij zijn in Scheveningen geweest maar vanwege de entree zijn we niet naar binnen gegaan. En met ons veel anderen!
    Groet, Carla Nijman