Goede voornemens en minder voedsel verspillen

Goede voornemens oftewel doelen die je wilt bereiken in het nieuwe jaar. Sommige mensen hebben steevast ieder jaar een lijstje voor zichzelf. Stoppen met roken, meer sporten, gezonder eten zijn een paar van die voornemens die iedereen wel kent. Wat ik eigenlijk best wel grappig vind, want als je ieder …

Goede voornemens oftewel doelen die je wilt bereiken in het nieuwe jaar. Sommige mensen hebben steevast ieder jaar een lijstje voor zichzelf. Stoppen met roken, meer sporten, gezonder eten zijn een paar van die voornemens die iedereen wel kent. Wat ik eigenlijk best wel grappig vind, want als je ieder jaar dezelfde goede voornemens hebt wat is er dan misgegaan het afgelopen jaar?

Zelf ben ik niet zo van de goede voornemens aan het begin van het jaar. Wil tot verandering kan wat mij betreft ieder moment komen. Maar, waar ik begin dit jaar toch een uitzondering voor wil maken is het verspillen van minder voedsel. Alhoewel Francesca en ik dit allebei al langer nastreven (de kliekjesdag in de Eetkalender zegt natuurlijk ook al genoeg) is dit toch het perfecte moment om dit punt weer even bovenaan in de agenda te zetten. Als iedereen dan toch aan het nadenken is over goede voornemens 😉

francesca-kookt-eetkalender-2017-1

Ons voornemen: minder verspillen in 2017

Dit moment is ook perfect omdat er speciaal bij dit voornemen een challenge is gestart. Namelijk de Instock challenge. En dan ga ik mezelf weer tegenspreken, ik heb het namelijk niet zo met ‘challenges’, dan ga je een maand opeens iets heel goed doen en daarna niet meer? Wat is daar het nut van? In de meeste gevallen (denk aan dieetprogramma’s) heeft dit weinig zin omdat je heel gemakkelijk weer terugvalt in je oude gedrag en uiteindelijk heb je jezelf alleen maar een maand lang gepijnigd.

Waarom de Instock challenge wel een goed idee is?

Omdat we hiermee wel degelijk een groot verschil kunnen maken. Als alle Nederlanders voor één maand zouden besluiten geen eten meer te verspillen, dan zou zo’n 67 miljoen kilo van de afvalbak gered worden. Indirect zorgt dat ook voor minder verspilling van energie, water, CO2 uitstoot en landgebruik voor het produceren van dit voedsel. Daarnaast levert het ook nog eens een totale kostenbesparing van 213 miljoen euro op (bron: Instock). Ook hier kon ik niet omheen, dit zijn genoeg redenen om mee te doen aan de challenge of in ieder geval als goed voornemen minder voedsel te gaan verspillen.

instock_challenge

Aan de slag!

Daar zal ik nog een schepje bovenop doen, want bijna de helft van de verspilling vindt plaats bij de mensen thuis. Terwijl Instock zelf met hun restaurants de verspilling in horeca tegengaat, zijn wijzelf de enige die het verschil thuis kunnen maken. Uit onderzoek van Natuur en Milieu is gebleken dat Nederlanders, naast stoppen met roken en afvallen natuurlijk, het minder verspillen van eten ook hoog op hun goede voornemens lijstje dit jaar hebben staan. Dat maakt dit moment nóg geschikter. Dus, zullen we aan de slag gaan? Wil je het meteen goed aanpakken, doe dan mee aan de Instock challenge waarbij je de hele maand januari niets verspilt. Ook al is het nu 4 januari, we hebben nog 27 dagen over! Als je Instock volgt kun je veel tips en tricks ontvangen. De meest fanatieke food rescuer wordt ook nog eens in februari door Instock beloond met een mooie prijs (tag om te gebruiken: #instockchallenge).

En of je nu wel of niet meedoet aan de challenge, je eigen challenge houdt in februari, of eigenlijk gewoon het hele jaar minder wil gaan verspillen, dat maakt mij niet zoveel uit. Ik vind het belangrijk dat dit punt onder de aandacht is en we er samen ons best voor gaan doen om er iets beters van te maken. Alvast wat tips en tricks die je in elk geval zullen helpen:

    • Check wat je ‘in stock’ hebt voordat je gaat koken of boodschappen gaat doen.
    • Bewaar je producten op de juiste manier, gebruik bijvoorbeeld afsluitbare bakjes en bewaar op de juiste temperatuur. Het voedingscentrum heeft een hele encyclopedie over de juiste bewaarwijze geschreven, daar kun je echt alles vinden over het bewaren van voedsel.
    • Vertrouw op je zintuigen, dus kijk, ruik en proef het product om te bepalen of het product nog goed is (ook na de verstreken THT-datum).
    • Kijk in de koelkast welke ingrediënten je nog hebt liggen, google deze en kom zo tot inspiratie voor gerechten.
    • Je kunt vaak veel meer met ingrediënten dan je in eerste instantie denkt, veel restjes kun je verwerken in soep, salade, wrap, frittata of roerbakgerecht. Lees hier meer over wat te doen met kliekjes.
    • Rijst over? Maak er de volgende dag nasi van!
    • Eidooiers over? Gebruik ze in deze recepten.
    • Kruiden zijn prima een paar maanden houdbaar in de diepvries. Ze verliezen wel hun vorm en vaak komt het verkruimeld uit de diepvries, maar de smaak is er niet minder om. Gebruik de diepvries kruiden daarom voor soepen, roerbakschotels of andere warme bereidingen en dan kun je er nog lang van genieten.
    • Restjes groente of fruit die je over hebt kun je vaak ook langer bewaren als je andere bereidingstechnieken gebruikt. Bijvoorbeeld door groente te wecken/in te maken en te bewaren in potten. Instock heeft zelfs een boek geschreven vol met inspiratie voor restjes.

credits_to_arnoud_clijncke_4_pickles

Credits foto: Arnoud Clijncke

Zelf ben ik al gestart met de challenge, ik ben erg benieuwd en zal jullie via social media op de hoogte houden wanneer ik tot slimme anti-verspil tips en recepten kom. En mochten jullie nog goede tips hebben verneem ik die maar al te graag 🙂
Bron hoofdfoto: Shutterstock

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)