Meer koken met bonen? Ik geef je handige tips!

Dat het een goed idee is om meer bonen toe te voegen aan je maaltijden is inmiddels algemeen bekend. Ze zijn voedzaam, zitten vol vezels en eiwitten, je kunt er eindeloos mee variëren en, niet geheel onbelangrijk, ze zijn erg lekker. Maar welke bonen zijn er dan allemaal en hoe gebruik je die in gerechten? Door jullie feedback weet ik dat gevarieerd koken met bonen niet vanzelfsprekend is. En daar ga ik vandaag mee helpen! In dit artikel vind je heel veel inspiratie voor het koken met de meest geliefde bonen: zwarte bonen, linzen, rode en bruine bonen, kidneybonen en kikkererwten.

Zwarte bonen

Ik vind het een allemansvriend, de zwarte boon. Met een compacte structuur en lekkere bite kun je ze zowel in hartige als zoete gerechten gebruiken. Vooral in de Mexicaanse en Tex Mex keuken doet deze boon het erg goed, maar als vervanger van vlees word ik er ook blij van. In een vegetarisch gerecht waar ik zwarte bonen toevoeg, mis ik het vlees absoluut niet.

Voeg de zwarte bonen toe aan salades of soepen voor een goedgevulde maaltijd. Maak bijvoorbeeld eens een koude (zilvervlies)rijstsalade met zwarte bonen, rauwe groenten en een pittige dressing. Door de structuur van de boon is deze ook zeer geschikt voor het maken van vegetarische burgers in combinatie met andere groenten zoals bijvoorbeeld zoete aardappel, pompoen en mais. En wat denk je van wraps met gerookte kip, zwarte bonen, spinazie en avocado of een kokoscurry met pompoen, zwarte bonen en courgette?

Andere gerechtsuggesties:

Of maak deze bruschetta’s met ‘gerookte’ zwarte bonen, paprika en koriander: fruit een ½ gesnipperd sjalot in zonnebloemolie. Voeg 1 zoete puntpaprika in kleine stukjes toe en bak kort mee samen met ½ tl gerookt paprikapoeder. Voeg 100 gr zwarte bonen toe en bak kort mee. Rooster in de tussentijd ciabattabrood (doormidden gesneden) met wat olijfolie en snijd daarna in stukjes. Beleg je bruschetta’s met de zwarte bonen, garneer met fijngehakte koriander en serveer.

Linzen

Het voordeel van linzen is dat ze een lekkere bite hebben, daarom zijn ze ideaal om toe te voegen aan stoofschotels, soepen en salades. Je kunt ze ook koud eten en daarmee draai je in een handomdraai een salade in elkaar. Zo combineerde ik de linzen onlangs met blokjes kaas, augurk, zilverui en tomaat en maakte van piccallilly en olijfolie een dressing. Binnen 5 minuten was mijn Oud-Hollandse linzensalade klaar.

Linzen in combinatie met gebakken paddenstoelen vind ik ook altijd heerlijk. Bak de paddenstoelen met sjalot en knoflook, voeg wat gehakte peterselie en linzen toe en eet het daarna op brood. Ze smaken ook lekker in paddenstoelensoep.

Andere gerechtsuggesties:

Rode en bruine bonenmix

De rode en bruine bonenmix is een mix van kleine en grote kidneybonen en pinto bonen. Lekker in wraps of chili en om mee te variëren in salades en soepen. Maak er bijvoorbeeld een salade van met spinazie, wortel en verbrokkelde feta. Of voeg ze toe aan een Italiaanse maaltijdsoep. Hiervoor kun je natuurlijk ook gewoon bruine bonen gebruiken.

Andere gerechtsuggesties:

Kidneybonen

Naast zwarte bonen is dit misschien wel mijn favoriet om te koken met bonen. Wederom door de stevige structuur en rijke smaak. Ze doen het heel goed in Mexicaans getinte gerechten, maar ook in stoofschotels en (ja, daar is ie weer) salades. Welke boon is er eigenlijk niet lekker in een salade?

Kidneybonen kun je goed roerbakken met ui, knoflook en andere groenten als bijgerecht. Of maak er een bonenburger van. Ook zalig is een taco casserole: maak laagjes van verkruimelde taco chips, gebakken gehakt (met ui, knoflook, paprika en taco specerijen), kidneybonen en eindig met taco chips en heel veel kaas. Serveer met een topping van bijvoorbeeld sla, tomatensalsa en olijven. Je kunt van het gehaktmengsel met de kidneybonen ook een wrap maken.

Andere gerechtsuggesties:

Kikkererwten

Misschien wel de meest favoriete exotische boon is de kikkererwt. We kennen allemaal het basisrecept voor hummus en kikkererwten vinden hun weg heel makkelijk in soepen, salades en stoofschotels. Ook erg lekker is een quinoasalade met kikkererwten, spinazie, wortel, geitenkaas, druiven en peterselie. Of varieer eens met hummus en maak er een pompoenvariant van waar je ook kikkkererwten aan toevoegt.

Andere gerechtsuggesties:

Nou, als dit jullie geen hernieuwde inspiratie geeft om te koken met bonen, dan weet ik het niet meer ;-). Veel kookplezier!

Wil je wat delen over dit recept? Stuur me dan een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram. Liefs, Francesca

Categoriën: Food inspiratie

Reacties over “Meer koken met bonen? Ik geef je handige tips!”

  1. Gek op bonen, maar kom toch weer wat nieuws tegen: Oud-Hollandse linzensalade staat genoteerd.En als straks de pompoenen er weer zijn: pompoen/zwarte bonen/tomatenblokjes uit blik en andalus kruiden van jonnie boer, al dan niet met gehakt erdoor: zalig.

Reacties zijn gesloten.