Ovenrisotto met pastinaak, kruiden en heek

Een risotto bereiden in de oven en dan ook nog zonder boter en kaas. Heel veel meer uit mijn comfort zone kun je mij niet krijgen. Maar ik heb het toch gedaan. Soms moet je gewoon eens iets proberen om te weten hoe het uitpakt en mijn ‘beter eten’-uitdaging van deze maand is daar een goede aanleiding voor. Ik heb dus ovenrisotto gemaakt en deze gecombineerd met pastinaak, kruiden en heek. En wat hebben wij heerlijk gegeten! Ik moest even zoeken naar de bereidingswijze voor in de oven en vond een recept van Donna Hay waarbij ze 300 gram risottorijst combineerde met 1,1 liter vocht in een ovenschaal. Dat was mijn basis.

Verder wandelde ik van de vis- naar de groenteboer en kwam daardoor thuis met pastinaak, verse kruiden en een halve kilo heek. Het idee was om het te bereiden met kabeljauw (wat ook prima kan), maar de visboer adviseerde me om het eens met heek te maken. Een slanke roofvis die ook wel zeesnoek wordt genoemd. Gefileerd liggend op het ijs lijkt het op kabeljauw, maar het schijnt toch geen familie van elkaar te zijn. Vooral in Spanje en Portugal wordt het veel gegeten, maar onze vissers vangen het ook in dit seizoen. Het heeft een zalige smaak, misschien nog wel lekkerder dan kabeljauw.

En wat vind ik nu van zo’n ovenrisotto zonder boter en kaas? Het is niet de authentieke risotto zoals ik ‘m gewend ben, maar smaakt wel heerlijk. Het is net even wat makkelijker doordat je ‘m in de oven bereidt. En als je alle ingredienten in de schaal doet, heb je er verder geen omkijken naar. De volgende keer schep ik op het laatst toch nog een klontje boter erdoor en mijn geliefde Parmezaanse kaas. Eens kijken of de oven het dan gaat winnen van de pan.

Wat je nodig hebt voor 4 personen

– 1 ui
– 400gr pastinaak (of 3 stuks, in mijn geval)
– olijfolie
– 300gr risottorijst (arborio bijvoorbeeld)
– 1,1 liter warme groentebouillon
– 15gr platte peterselie
– 10gr bieslook
– 500gr heekfilet (of kabeljauw)
– peper
– zout
– 100gr amandelmeel (of gewone bloem)
– olijfolie extra vergine
– optioneel: geroosterde hazelnoten

ovenrisotto-met-pastinaak-kruiden-en-heek-2

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 40 minuten

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Snipper de ui fijn. Schil de pastinaak met een dunschiller en snijd daarna in kleine blokjes. Zet een grote hapjespan op het vuur en schenk hier 1 eetlepel olijfolie in. Fruit de ui totdat deze glazig ziet en schep daarna de risottorijst erdoor. Bak 1 minuut mee terwijl je blijft roeren en zet daarna het vuur uit.

Schep de risottorijst over in een grote ovenschaal en schenk hier de groentebouillon bij. Roer goed door en dek af met aluminiumfolie. Zet de schaal voor 30 minuten in de oven. Haal daarna eruit en schep de blokjes pastinaak erdoor. Dek weer af en zet terug in de oven voor nog eens 10 minuten. Daarna controleer je de rijst. Is deze nog net niet helemaal gaar? Schenk dan nog een klein scheutje bouillon erbij en plaats de schaal 5 minuten extra in de oven.

Terwijl de risotto in de oven staat ga je de heekfilet paneren. Bestrooi ze op een plank eerst met peper en zout en wrijf dat in. Zet een diep bord klaar met amandelmeel en haal de filets hier een voor een doorheen. Klop overtollig meel af en leg weer terug op je plank. Hak de platte peterselie en bieslook fijn. Bewaar wat gehakte peterselie om te garneren.

Zet een grote koekenpan met goede antiaanbaklaag op het vuur. Als de pan heet is schenk je er een royale hoeveelheid olijfolie in. Bak de heekfilet 3 minuten aan 1 kant en draai daarna voorzichtig (het valt snel uit elkaar) om zodat ook de andere zijde in 3 minuten bruin kan bakken. Is je koekenpan niet groot genoeg? Bak de filets dan in delen. Houd warm onder aluminiumfolie totdat je gaat serveren.

Weer terug naar de ovenrisotto, deze is inmiddels klaar. Roer de gehakte kruiden, gemalen zwarte peper en een scheutje olijfolie extra vergine erdoor. Laat dit nog een paar minuten rusten terwijl de schaal afgedekt blijft. Serveer daarna met de gebakken heek en strooi er gehakte peterselie over.

Tip: wil je nog wat extra noten toevoegen? Rooster dan een paar eetlepels hazelnoten en hak deze grof. Strooi deze met de peterselie over het gerecht.

Volg Francesca Kookt ook op Facebook, Twitter, Google+  en Bloglovin’.
Mijn leven achter de schermen zie je op
Instagram (francescakookt) en video’s bekijk je op YouTube!

De laatste Eetkalenders
nu voor slechts € 14,95 incl. verzendkosten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Ovenrisotto met pastinaak, kruiden en heek”

  1. Ziet er heerlijk uit en klinkt goed! Ik zou gewoon die boter en Parmezaan erdoorheen roeren, niets mis met boter en kaas toch? Maar ondanks dat de oven super makkelijk is, mis je het niet om met liefde steeds een lepeltje bouillon erbij te scheppen? 🙂

  2. Ik heb geen idee hoe pastinaak smaakt, ik heb het nog nooit op. Waar zou je het mee kunnen vergelijken? Toch wel handig, risotto in de oven bereiden, als je het bv druk heb met ander food. Soms kom je gewon handen te kort 😉 En een klontje boter en kaas doe ik er ook zeker onderdoor, dat maakt het extra lekker smeuïg en de kaas zorgt voor meer pit 🙂

  3. Oven risotto zie ik vaker voorbijkomen, maar het voelt wel een beetje tegennatuurlijk.. Misschien toch maar eens een poging wagen ;). Het recept met heek en pastinaak ga ik in ieder geval onthouden. Voor deze week staat er al een risotto met pompoen en champignons gepland, dan komt jouw recept de volgende keer :). Laatst trouwens de risotto met mosterd en chorizo gemaakt en die was echt briljant