Zuurkoolsoep met komijnzaad en spekjes

Het is alweer even geleden dat ik ging eten bij Restaurant De Gaffel in Valthe (fantastisch restaurant trouwens) en daar kregen we een zuurkoolsoep als amuse. Die zo goed was dat ik ‘m gelijk noteerde in mijn notities zodat ik er een eigen versie van kon maken.

Bouillabaisse met rouille, citroenboter en toast

Wat ik helemaal niet wist, maar onlangs ontdekte, is dat de oorspronkelijke bouillabaisse uit de Provence helemaal geen vissoep is. Wel was het een gerecht van hele gekookte vissen. De bouillon die daar vanaf kwam was een bijproduct dat veelal als voorgerecht werd gegeten.

Stoofvlees met boerenkool pommes duchesse

“Zei je nou boerenkool pommes duchesse, oftewel dat je pommes duchesse van boerenkoolstamppot hebt gemaakt?” Jazeker, dat is precies wat ik heb gedaan en dat was een hit!

Aardappelpuree met venkel, biet en appelcidersaus

Ik ben dol op aardappelpuree, in alle vormen en maten. Maar alleen puree is ook maar zo ‘alleen’, dus ik wilde er eens een feestelijke variant van maken. Die zo goed oogt en smaakt dat je ‘m met trots op tafel zet.

Spaanse tortilla met spinazie en chorizo

Een romige Spaanse tortilla met aardappel vind ik onweerstaanbaar lekker. In de basis heb je al voldoende aan alleen eieren, aardappel en ui (alhoewel over ui nog weleens discussie is in Spanje, heb ik begrepen).

Stamppot met kastanjechampignons, tomaat en tijm

Samenwerking – In deze tijd van het jaar eten wij zeker één keer in de week stamppot. En daarbij varieer ik er graag op los. Van traditionele stamppotten met rookworst of spekjes tot fusion stamppotten waarbij ik Aziatische of Surinaamse smaakmakers toevoeg.

Romige aardappelsalade met ei, augurk en kruiden

Niets lekkerder dan een romige aardappelsalade als bijgerecht bij een barbecue of als een van de gerechten op een mooie brunchtafel. Met aardappels kun je echt alle kanten op. Je kunt je aardappelsalade simpel houden of je maakt er deze luxe, romige variant van.