L’OR EspressO Blue Batak: verrassing uit Sumatra

Koffie heb ik echt moeten leren drinken, en ik ben altijd een gelegenheidsdrinker gebleven. Thuis zet ik nooit koffie, maar op kantoor sla ik het geen enkele dag over. Stiekem drink ik mijn koffie met melk en suiker, behalve als ik niet meer in mijn lievelingsbroek pas. Dan lust ik het opeens ook zwart.

L'OR EspressO Sumatra Blue Batak_2

Maar toen Francesca vroeg of ik voor haar naar een perspresentatie van L’OR EspressO over een ‘gouden oogst’ wilde gaan inclusief begeleiding van een Indonesisch buffet, twijfelde ik geen seconde. Op naar het Koninklijk Instituut voor de Tropen.

Indonesië wel heel dichtbij

In de prachtige Raadzaal werden we welkom geheten door de conservator Pim Westerkamp, die boeiend en vol passie over Indonesië vertelde. En hoe de koffie vanuit Jemen in Indonesië is terecht gekomen. Namelijk door de welbekende VOC mentaliteit. Ik heb echt geprobeerd om meer van de cultuur op de te slaan maar juist op dat punt begon ook de culinaire reis naar Indonesië in de vorm van een pittig, romig, mals en knapperig kipkerrie pakketje, en ik was verloren. Na twee happen waande ik me in Indonesië en de gerechtjes die volgden deden daar geen afbreuk aan. Zo kwam er ook kabeljauw met pandangsaus en entrecote met rendangsaus voorbij. En nadat  ik de boterzachte sateh met ketjap en limoen had geproefd, bereid door chefkok Agus Hermawan van Indisch restaurant Blauw,  wist ik het zeker, hier gaat heel snel eens gegeten worden!

De koffie-expert van Douwe Egberts

Daarna kwam André Hoinkis aan het woord, dé koffie-expert van Douwe Egberts. Een bijzondere man die vol vuur en enthousiasme, maar bovenal met heel veel liefde over koffie kan praten. En als iemand koffiebonen ‘zijn baby’s’ noemt, dan weet je dat je hier aan het juiste adres bent om alles over koffie te weten te komen.

L'OR EspressO Sumatra Blue Batak_groepsfoto

Zo hebben we eerst het verschil geproefd tussen pure Robusta en pure Arabica bonen. Waar de Robusta plant prima kan vertoeven in laag gelegen gebieden en zeer goed bestand is tegen allerlei ziektes, is de Arabica een elegant plantje wat alleen in hooggelegen gebieden groeit. En dit proef je direct terug in de uiteindelijke koffie. Robusta levert pittige koffie met een aardse smaak en heeft de bekende bitterheid. De Arabica plant geeft bijzonder soepele en zachte koffie, vrij van een bittertje maar wel iets zurig. Daarom is de meeste koffie in Nederland een blend van deze twee bonen, om karakter en balans te geven aan ons geliefde ‘bakkie pleur’.

De verassing: Blue Batak

En nu komt de verassing, want L’OR EspressO heeft haar handen weten te leggen op een bijzonder zeldzame oogst van alleen Arabica bonen. Deze Arabica plant groeit aan de oevers van het vulkanische Tobameer op Sumatra en is liefdevol verzorgd door de Batak bevolking. En deze L’OR EspressO Blue Batak espresso koffie, met zijn jade blauwe bonen verkregen door het luchtdrogen, lijkt in niets op de eerder genoemde kenmerken van de Arabica.

L'OR EspressO Sumatra Blue Batak_3_Lake Toba

Het is een stevige, pittige en uitgesproken koffie die mijn wangen bij de eerste twee slokken deed tintelen. Ik was er op dat moment dan ook niet zo gecharmeerd van. Maar als je alle koffieverwachtingen even aan de kant zet, en écht goed gaat proeven, is het wel heel bijzonder. Te vergelijken met een geweldige bordeaux, die giet je ook niet op een willekeurige doordeweekse avond achterover.

Dus mijn eindconclusie is, voor een gelegenheidsdrinker als ik is deze Blue Batak wellicht te gewaagd. Maar ben je een echte koffieliefhebber, die deze scherpte wel kan waarderen en houd van krachtige koffie met een bijzonder lange nadronk, dan is Blue Batak echt iets voor jou.

Proef zelf de zeldzame Blue Batak espresso koffie! 

“Sumatra Blue Batak heeft een intens en complex aanhoudend aroma met een subtiele kruidige nuance die de herinnering oproept aan donkere chocolade, bessen en aarde. De smaak is rond, evenwichtig en zijdezacht en combineert een licht stroperige textuur met een lange afdronk die noten van aromatisch hout, ceder en specerijen oproept.” Aldus André Hoinkis.

Een bijzondere espresso koffie dus en een echte limited edition. Er zijn slechts 3.500 verpakkingen verkrijgbaar in Nederland. En wij hebben bij Francesca Kookt! een doosje met 10 capsules staan. Wil jij deze winnen? Laat dan een reactie achter onderaan deze blog waarom jij als koffieliefhebber deze bijzondere espresso koffie wilt proeven.

L'OR EspressO Sumatra Blue Batak_4

Alleen reacties met een geldig e-mailadres dingen mee naar de verpakking. Je kunt je motivatie insturen t/m zondag 1 december. Op maandag 2 december maken we de winnaar of winnares bekend.

Verkrijgbaarheid

De limited edition Sumatra Blue Batak is te verkrijgen in de webshop van Douwe Egberts en de DE winkels. De consumentenadviesprijs is € 5,99 voor 10 capsules.

Deze blog is een bijdrage van co-blogger Bo.

P.s. we hadden deze avond wat cameraproblemen vandaar dat er geen foto’s van het eten zijn.
Maar wil je toch meer zien? Kijk dan eens op de blog van Betty’s Kitchen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “L’OR EspressO Blue Batak: verrassing uit Sumatra”

  1. Love espresso en ben zeer benieuwd naar deze heerlijke variant..
    De pure smaak van koffie is een echte belevenis. Heel veel succes met alles en wie weet maak ik kans. Succes met alles verder. Sacha uit Den Haag..

    1. Ha Sacha, nou…er zijn niet heel veel Blue Batak liefhebbers geloof ik. Maar dat maakt voor jou niet uit, want daardoor heb je gewonnen! Ik stuur je een mail om je adresgegevens te vragen. Geniet ervan 🙂