Maak zelf makkelijk een kinder verjaardagstaart!

Het is groot feest! Want mijn lieve kleine jongen is vandaag 2 geworden. En naast slingers, ballonnen en cadeautjes, mag het feestmaal voor de jarige jop natuurlijk niet ontbreken.

Uit het kinderdiner was ik al snel. Want mijn 2-jarige is een kipmonster. Dus rond een uurtje of 5 schuift mama een heerlijk gemarineerd kippetje in de oven. Daarbij komen zelfgemaakte kruiden frietjes, ovengroenten, gestoofde doperwtjes met sjalot en homemade appelmoes. Zonder kers, maar wel met kaneel. En dan hoop ik een grijns van oor tot oor te zien als we aan tafel gaan 🙂 Het toetje verklap ik nog even niet, maar dat recept gaan jullie deze week zeker van me krijgen!

En dan de taart. Want wat is nou een verjaardag zonder taart met kaarsjes die je kunt uitblazen? (Lees: die wij gaan uit blazen, omdat blazen en inhaleren geregeld nog door elkaar worden gehaald door het ventje.) En wat voor taart wordt het dan? Ik hou van creatieve taarten en bestel voor speciale gelegenheden altijd een van de prachtige taarten van Marciano. Maar het geeft zoveel voldoening om zelf een taart te maken. Die blik in zijn ogen en dat mondje wat een beetje open valt als hij de taart ziet is priceless. En vooral als hij daarna een hap neemt en zegt “mmm, mama lekker!”. 

Maar ik ben geen creatieve taarten kunstenaar dus als ik aan de gang ga, dan moet het wel op een makkelijke, maar toch hele lekkere manier. En dit recept is daarvoor top! Ik heb me laten inspireren door verschillende sites en heb uiteindelijk mijn eigen versie gecreëerd. En ik beloof dat iedere mama of papa met dit recept zelf een verjaardagstaart kan maken.

Wat heb je nodig:
3 grote scharreleieren
200gr fijne suiker
240ml olijfolie extra vergine
250gr tarwebloem (gezeefd)
12gr bakpoeder
1tl vanille essence
rasp van een 1/2 citroenschil
240ml volle melk
boter of ander vet om in te vetten

Verder nog nodig:
2 bakblikken (ongeveer even breed)
1 grote uitsteekvorm of een glazen schaal waarmee je de toplaag van de taart kunt uitsteken zodat deze kleiner wordt dan de onderste laag 
versiering voor de taart (kom ik hieronder op terug)

Wat ga je doen:
Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet beide bakblikken in.

Klop de eieren en de suiker met een mixer tot een schuimige massa. Voeg daarna de olie toe en mix door totdat het goed met elkaar vermengd is. Doe de bloem en bakpoeder erbij en schep met een spatel flink door elkaar. Voeg als laatste de vanille essence, citroenrasp en melk toe en meng wederom goed door elkaar. Als resultaat krijg je een vloeibaar, glanzend cakebeslag. Giet het beslag in beide cakevormen en verdeel het evenredig. 

Zet beide cakeblikken in de oven (als ze niet te breed zijn, zou het tegelijkertijd moeten kunnen passen) en bak ze in 40 minuten gaar. Haal ze daarna uit de oven en laat afkoelen. 

En dan is het tijd voor de decoratie. Er zijn daarvoor verschillende opties:
– 1 van de cakes gebruik je als onderlaag. Zet deze alvast op een taartschaal. 
– De andere cake ga je iets kleiner maken, zodat je een laagjes taart krijgt. Dit kun je met een uitsteekvorm doen (zo gebruik ik heel vaak deze leuke set van de Ikea) of je pakt een ronde glazen schaal waarmee je de cake kleiner maakt. Het is een hele zachte cake dus je gaat er met gemak doorheen met een schaal. Wil je trouwens meerdere lagen maken? Be my guest! Dan heb je alleen wel extra bakblikken nodig en pas dan ook de hoeveelheden in het bovenstaande recept aan.
– Bedenk wat voor topping je wilt. Dit kun je met een witte frosting doen (dit recept van Martha gebruik ik vaak). Deze frosting is ook fantastisch lekker om tussen de 2 taarten te smeren. Smeer dan een dikke laag aan de onderkant van de toplaag en zet deze vervolgens op de onderlaag. Je kunt ook glazuur zelf maken (kijk hier voor het recept). Glazuur kun je trouwens ook kant en klaar kopen voor nog meer gemak. Je kunt er ook een heerlijke chocolade frosting voor maken door 250ml slagroom te verwarmen (net aan de kook) die je vervolgens over 200gr extra pure chocolade (in stukjes) giet. Goed roeren totdat alle chocola is gesmolten. En dan giet je de chocolade over de taart heen.
– Als laatste het allerleukste onderdeel van de taart, het versieren. En daarmee kun je echt alle kanten op. Alleen al in de (grotere) supermarkten heb je tegenwoordig een enorm aanbod aan versieringen. Van sprinkles, chocolade snippers, disney figuurtjes tot schrijfpennen en nog veel meer. Online zijn er ook een aantal hele fijne shops waar je versieringen kunt bestellen. Bedenk van te voren wat je wilt; kleur, kaarsjes, type versieringen, waar houd je kindje van, etc. En haal dan alles in huis. Het versieren an sich is dan echt zo gedaan. 

Et voilà! Zonder al teveel moeite heb je straks zelf de verjaardagstaart voor je kindje gemaakt 🙂

De laatste Eetkalenders
nu voor slechts € 14,95 incl. verzendkosten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Maak zelf makkelijk een kinder verjaardagstaart!”