Francesca houdt grote schoonmaak in januari!

Januari 2013. Heerlijk zo’n eerste maand van een nieuw jaar. Ik schud ieder jaar met gemak het jaar daarvoor van mijn schouders. Hoppa, nieuw jaar, nieuwe kansen, energie! Maar voordat ik kan gaan knallen is het tijd voor een grote schoonmaak. Niet alleen in huis, maar ook in mijn hoofd, hart en lichaam. En natuurlijk heeft voeding daar ook alles mee te maken.

Eerst maar eens even dat praktische opruimen. Daar heb ik een lijstje voor gemaakt. De mensen die mij kennen beginnen nu heel hard te lachen, omdat ze mij en mijn lijstjes kennen. Ik ben namelijk ster in lijstjes maken. Maar lijstjes afwerken is weer een heel ander verhaal. Het kan namelijk maar zo dat zo’n lijstje onderin mijn tas verdwijnt en dan denk ik er ook nooit meer aan terug. 

Maar goed, ik heb dus een flinke lijst gemaakt. Van douche opnieuw kitten tot voorraadkast opruimen en die berging moet eigenlijk ook leeg. Schilderijen ophangen vergeet ik maar even. Die staan al 4 jaar op de grond zonder me te storen dus waarom zou je ze nu wel gaan ophangen. Oh ja, en wellicht nog een kleine verbouwing om little J. van ene kamer naar andere te krijgen, de plannen daarvoor zijn nog in ontwikkeling (we zijn niet zo snel).

Die voorraadkast is nog wel een ding. Die zit namelijk erg vol. Dus januari is de maand dat we die eens leeg gaan eten. Mijn doel is dat ik iedere week een aantal producten eruit haal en daarmee ga koken die week. Natuurlijk wel aangevuld met verse groenten en vis of vlees. Wat overblijft gaat aan het einde van de maand naar de Voedselbank. Samen met een zak babyspeelgoed van de kleine jongen. Positiever opruimen dan dat kan ik me niet voorstellen.

En dan de voeding. Of eigenlijk: hoe gezond EN lekker gaan we eten deze maand? Nou enorm! Ik ga iets nieuws uitproberen en dat is eten op mijn gevoel. Geen dieet, geen stramien, geen wel/niet koolhydraten, maar gewoon vers koken. Gezond, en met smaak. Met veel goede voedingsstoffen. The Mr. doet met me mee, niet geheel zonder reden. Maar hij vindt het vast niet grappig als ik hier vertel dat zijn buikje wel wat gegroeid is de afgelopen maanden 😉

Gebakken zalm met soja, spinazie en notenrijst

Ik ga ook weer 3 dagen per week hardlopen, rustig aan beginnen want ik heb het compleet laten versloffen de afgelopen maanden. En dan ben ik heel benieuwd wat voor effect dit alles heeft op mijn lichaam aan het einde van de maand. Niet alleen in kilo’s, maar juist ook in energie en rust in mijn hoofd. Heerlijk lijkt me dat.

Ik ga voor jullie iedere week (achteraf) mijn weekmenu posten. Ik vertel daarin alles over wat ik heb gegeten, maar ook over de beweging en wat voor effect de week heeft gehad op mijn energie en lichaamsgewicht. Als je ook behoefte hebt aan een kleine schoonmaak dan zullen deze weekmenu’s je zeker inspiratie bieden! In de laatste week van januari gaan we ook nog een weekje detoxen. Niet schrikken, we gaan niet alleen maar aan de shakes. Het wordt een combinatie van shakes met lichte maaltijden. De ultieme afsluiting van de schoonmaak maand. 

Soms is een maandje schoonmaken best eens lekker. Doe je met me mee? 

Eetkalender 2020
Dé familiekalender met 250 recepten en 53 weekmenu's

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *