Kinder kookworkshop Zoetermeer op de BSO

In de meivakantie heb ik kinderkookworkshops gegeven op 5 BSO-vestigingen van De Drie Ballonnen in Zoetermeer. Een geweldig initiatief vanuit de BSO, want niet alleen krijgen de kinderen daardoor variatie in de activiteiten tijdens zo’n vakantie. Ze maken ook op een speelse manier kennis met koken en eten.

Na 5 dagen heb ik met ruim 100 kinderen in mijn geïmproviseerde keuken gestaan en het was geweldig. Kinderen vinden het machtig mooi om te mogen snijden (wel met kunststof messen), roeren en kneden. En om iets te creëren wat ze later zelf mogen opeten of vol trots aan hun ouders kunnen laten zien.

De workshops maakten ook duidelijk dat we er qua groenten en fruit eten en kennis over echte voeding in Nederland nog lang niet zijn. Na een paar lesjes ‘wat is dit?’ heb ik wel een paar kinderen kunnen leren dat een courgette wat anders is dan een komkommer en dat een aubergine geen gemuteerde peer is, maar gewoon een groente. En dat je pizzadeeg niet maakt van een pak pizzadeeg uit de winkel. En gelukkig waren er ook een paar kinderen die stiekem de paprika, tomaat en basilicum uit mijn krat haalden omdat ze dat zo graag op hun pizza wilden.

Kinderen zijn onze toekomst en (kennis over) voeding is enorm belangrijk voor hun groei, ontwikkeling en hoe ze er later mee omgaan als ze zelf volwassen zijn. Als ik daar op deze kleine schaal een steentje aan kan bijdragen dan ben ik een gelukkig mens.

En ik ben nu officieel ‘kookjuf’, dat is misschien nog wel het tofste van allemaal 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *