10 zalige kerst hoofdgerechten

Tijdens de kerstdagen is het hoofdgerecht van het kerstdiner vaak hét pronkstuk van de avond. En ieder jaar is het dan ook weer de vraag waar je deze keer voor gaat. Houd je het makkelijk qua kerst hoofdgerechten? Of ga je juist eens helemaal los? Allebei natuurlijk prima, bij mij …

Tijdens de kerstdagen is het hoofdgerecht van het kerstdiner vaak hét pronkstuk van de avond. En ieder jaar is het dan ook weer de vraag waar je deze keer voor gaat. Houd je het makkelijk qua kerst hoofdgerechten? Of ga je juist eens helemaal los? Allebei natuurlijk prima, bij mij verschilt het ook per jaar. Voor welke optie je ook gaat, in dit artikel vind je 10 verschillende kerst hoofdgerechten, van vrij eenvoudig en snel bereid tot aan echte shownummers. In alle gevallen heerlijk van smaak en geen een van deze hoofdgerechten zal misstaan tijdens de feestdagen. Bij ieder gerecht geef ik ook weer aan wat je al kunt voorbereiden en welke bijgerechten je erbij kunt serveren! En ik geef zelfs nog wat alternatieve recepten voor onder andere hele kip, rundvlees, stoofvlees en vegetarische gerechten. Geniet van alle receptinspiratie en laat het me zeker even weten als je een van mijn kerst hoofdgerechten hebt gemaakt. Fijne dagen en eet lekker!

Aanvulling voor Kerst 2022

Bekijk hieronder mijn nieuwe kerstmenu’s waarin je ook heerlijke hoofdgerechten vindt:

Entrecote met rode wijnsaus en diverse bijgerechten uit het klassieke kerstmenu.

Paddenstoelenstoof met romige polenta en boerenkoolsalade met zoetzure rode kool uit het vegetarische kerstmenu.

Of ga direct naar:

1. Gevulde kalkoen met bijgerechten

We beginnen gelijk goed met een klassiek kerst hoofdgerecht, namelijk gevulde kalkoen met bijgerechten. Met dit hoofdgerecht zit je altijd goed en al lijkt het heel ingewikkeld, dat valt eigenlijk best wel mee. De bereidingstijd is uiteindelijk maar een half uur, verder doet vooral de oven en de kalkoen zelf het werk. Qua voorbereiding kun je de vulling en een aantal bijgerechten voor de kalkoen alvast de dag ervoor of in de ochtend bereiden. Bijgerechten die heerlijk bij een gevulde kalkoen passen zijn klassieke stoofperen (of stoofperen zonder alchohol), een van deze drie heerlijke bijgerechten met aardappel, cranberry compote en geroosterde spruitjes met ui en bacon.

2. Ribeye met sherry-pepersaus

Een mooi stuk vlees doet het als kerst hoofdgerecht natuurlijk altijd goed. Deze ribeye met sherry-pepersaus is helemaal niet ingewikkeld om te maken, maar zal zeker in de smaak vallen want de combinatie tussen het vlees en de saus is waanzinnig! De saus kun je al een aantal uur van te voren maken, die warm je dan voor het serveren nog even op. Verder kun je dit bijgerecht met decadente aardappel uit de oven met room en knoflook er bij serveren en al van tevoren bereiden. Ook lekker om er een frisse salade bij te serveren, zoals deze salade met bimi, haricot verts en groene asperges.

Meer recepten met rundvlees: Rosbief met sherrysaus of deze Bavette met vijgenchutney.

3. Zalmrollade met rode hazelnootpesto

Een rollade van vlees kennen we allemaal, maar heb je weleens gedacht aan een rollade van vis? Zoals deze zalmrollade bijvoorbeeld. Dit recept lijkt wellicht ingewikkeld, maar is het zeker niet. Vraag aan je visboer of hij het stuk zalm wil insnijden als een rollade met een flapje dat je vervolgens kunt vullen. Voor de vulling maakte ik een pesto van zongedroogde tomaat en hazelnoot en die combineert heel goed met de zalm. Serveer er peultjes of haricot verts bij en deze gebakken aardappels. Of ga voor klassiek met een zachte aardappelpuree of deze pommes duchesse van zoete aardappel.

Meer recepten met vis: Coquilles met een Portugees tintje of deze Kabeljauw met citrus-basilicumsaus.

4. Gevulde kip met boursin, paprika en cajun kruiden

Een gevulde kip voor het kerstdiner is altijd een goed idee. Zo gemaakt namelijk en kan eigenlijk niet mislukken! Deze gevulde kip met boursin, paprika en cajun kruiden is fantastisch, maar deze gevulde kip met balsamico glazuur mag er ook zeker wezen. En wat eet je het lieft bij kip? Patat en appelmoes natuurlijk! Maar dan in een luxere kerstversie, zoals deze appelcompote met ciderazijn en kaneel en/of deze rode kool met appel en kaneel, aardappeltjes uit de oven met truffelmayonaise of een van deze drie zelfgemaakte mayonaises met een smaakje. De appelcompote en rode kool kun je al tot een dag van tevoren bereiden, en de mayonaise zelfs al meerdere dagen van tevoren. De kip vul je sowieso al een dag van tevoren, dus daar ben je op Kerst zelf helemaal snel mee klaar!

Meer recepten met hele kip: Geroosterde kip met peen, ui en tijm of deze Gevulde kip met balsamicoglazuur.

5. Zalm en croûte met krokante aardappeltjes en sperziebonen

Voor deze zalm en croûte verpak je een stuk verse zalm in bladerdeeg, samen met wat gebakken spinazie met Boursin. Super makkelijk om te maken en de oven doet de rest van het werk. Het is ook een heerlijk gerechtje voor kinderen en bijkomend voordeel: als je koemelkvrij moet eten is dat ook mogelijk! Ik serveer de zalm en croûte met krokant gebakken aardappeltjes en beetgare sperziebonen met feta en citroenrasp.

koemelkvrije zalm en croute van annabel 1

6. Stoofvlees met boerenkool pommes duchesse en gekarameliseerde ui

“Zei je nou boerenkool pommes duchesse, oftewel dat je pommes duchesse van boerenkoolstamppot hebt gemaakt?” Jazeker, dat is precies wat ik heb gedaan en dat was een hit! Zeker voor de feestdagen hou ik ervan om klassiekers te verpakken in een nieuw jasje, en deze keer was de boerenkoolstamppot aan de beurt. Ik maakte een pan met heerlijk mals stoofvlees en serveerde die met de boerenkool pommes duchesse en gekarameliseerde uien. Een van mijn favorieten van deze kerst hoofdgerechten!

Meer stoofrecepten: Boeuf bourguignon, deze Lamsstoof met pimenton en witte bonen of deze stoofvlees met cranberry’s en balsamico.

Liever een vegetarische stoof? Maak dan deze paddenstoelenstoof!

7. Varkenshaas met paddenstoelen en mosterd

Tijdens de kerstdagen blijft varkenshaas een populair stuk vlees om mee te koken. Ik besloot er eens iets anders mee te doen en serveerde de varkenshaas in plakjes met een saus van paddenstoelen, verse kruiden en mosterd. Gegarneerd met krokant gebakken plakjes parmaham. Alle smaken komen zo mooi samen en het eindresultaat is zalig. En je bent er in 30 minuten mee klaar! Zoek je nog een smakelijk bijgerecht? Maak dan bijvoorbeeld appelcompote, geroosterde aardappels of deze royale gratin dauphinois.

8. Ossobuco met tijm, rozemarijn en sinaasappel

Een heerlijk gerecht voor kerst is deze ossobuco met tijm, rozemarijn en sinaasappel. Zalig in combinatie met romige polenta.

Wild op tafel met Kerst? Deze ossobuco van hert met oerwortel en bataat is dan een hele goed optie! Het is eens wat anders dan de standaard ossobuco, nog steeds niet ingewikkeld om te maken en je kunt het een dag van tevoren al bereiden. Daarnaast smaakt het ook fantastisch, niet geheel onbelangrijk natuurlijk. In plaats van de oerwortel en bataat zou je dit gerecht ook kunnen serveren met zoete aardappel met salie. Deze kun je al eerder op de dag bereiden en nog even opwarmen in de oven voor serveren.

9. Kalfsoester met mosterd vijgensaus

Dat koken echt niet zo ingewikkeld hoeft te zijn, ook niet tijdens de kerstdagen, bewijst deze kalfsoester met mosterd vijgensaus. Het kalfsvlees combineert geweldig met de vijgen en mosterd. En je hoeft er niet lang voor in de keuken te staan! Je kunt de mosterd vijgensaus al op de dag zelf eerder bereiden en voor het serveren op een laag vuurtje opwarmen. Lekker om te serveren met smashed potatoes en honing sesam boontjes of deze geroosterde aardappels met wortel uit de oven.

10. Groentetaart met geroosterde aardappel

Ook als je voor een vegetarisch hoofdgerecht gaat, kun je iets moois op tafel zetten tijdens het kerstdiner. Deze groentetaart met geroosterde aardappelen bijvoorbeeld! Qua voorbereiding kun je voor dit gerecht de aardappels een dag eerder voorkoken, bak ze pas vlak voor het diner af. De groentetaart kun je een dag eerder bereiden en weer opwarmen in de oven vlak voor het diner.

Meer vegetarische kerst hoofdgerechten: Biet Wellington en deze Hartige galette met zoete aardappel, biet, gorgonzola en hazelnoten.

Wat je nodig hebt voor 6 – 8 personen

    • 400 gr vastkokende aardappels
    • 2 teentjes knoflook, geplet
    • 2 takjes rozemarijn, alleen de blaadjes
    • zeezout
    • bakolijfolie
    • 200 gr zoete aardappels, geschild en in kleine blokjes
    • 1 rode ui, gesnipperd
    • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
    • 200 gr palmkool, zonder nerf en fijngehakt
    • zwarte peper
    • 1 tl pimenton (gerookt paprikapoeder)
    • 3 eieren + 1 extra
    • 200 ml slagroom
    • 75 gr feta
    • 20 gr gedroogde cranberry’s
    • 40 gr walnoten, grofgehakt
    • 1 rol koelvers deeg voor hartige taart
    • ook nodig: quichevorm, rechthoekig

Bereidingswijze

Bereidingstijd: 45 minuten + 30 – 35 minuten in de oven

1. Verwarm de oven voor op 210 ˚C. Schil de aardappels en halveer. Kook ze circa 10 minuten voor in een bodempje water, ze mogen niet te zacht worden, en giet daarna af. Bekleed een bakblik met bakpapier en verdeel hier de aardappels over met de knoflook, rozemarijn en een snuf zout. Schenk er royaal bakolie over en meng. Rooster de aardappels 20 tot 30 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn en aan de buitenkant een krokant laagje hebben gekregen. Schep halverwege om en houd ze goed in de gaten.

2. Kook de blokjes zoete aardappel beetgaar in een bodempje water, dit duurt ongeveer 5 minuten. Giet daarna af.

3. Fruit de rode ui en knoflook in 2 el bakolie, voeg de palmkool toe en roerbak tot de kool is geslonken. Breng op smaak met zout, peper en pimenton.

4. Klop de 3 eieren los met de slagroom in een grote kom. Verkruimel de feta erboven en roer de zoete aardappels, roergebakken palmkool, cranberry’s en walnoten erdoor.

5. Vet een rechthoekige quichevorm (rond kan trouwens ook) in en bekleed met het taartdeeg. Prik met een vork gaatjes in de bodem en stort de vulling in de vorm. Verdeel de vulling gelijkmatig. Snijd overtollig bladerdeeg weg en steek daar vormpjes uit die je op de vulling legt. Klop het laatste ei los en bestrijk daarmee licht het deeg.

6. Bak de groentetaart 30 – 35 minuten in de oven op 200 graden. Serveer met de geroosterde aardappels.

Bewaar deze kerst hoofdgerechten op Pinterest!

Wil je deze recepten opslaan zodat je ze later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

10 recepten voor kerst hoofdgerechten. Ideeën voor het kerstdiner. Van makkelijk tot heel uitgebreid, van vrij eenvoudig en snel bereid tot aan echte shownummers. Van vlees (zoals kalkoen, ribeye), vis tot vegetarisch. Bij ieder gerecht geef ik aan wat je al kunt voorbereiden en welke bijgerechten je erbij kunt serveren! Kijk snel welke jij gaat maken. #kerstdiner #hoofdgerecht #francescakookt

Dit was mijn selectie van kerst hoofdgerechten voor dit jaar. Hopelijk zit er iets tussen waar je deze kerst van gaat genieten! Kijk voor meer inspiratie op onze kerstrecepten pagina.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)